Σάββατο 28/01/2023 – 09:39

ΗΠΑ

Οργή και αγανάκτηση μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο του ξυλοδαρμού του Τάιρ Νίκολς από αστυνομικούς (ΦΩΤΟ)

Πηγή: Associated Press

Νέες διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Μέμφις, στην πολιτεία Τενεσί (νότια), για να απαιτήσουν δικαιοσύνη, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο από τον ξυλοδαρμό του Αφροαμερικανού Τάιρ Νίκολς, από αστυνομικούς που οδήγησε στον θάνατό του τρεις ημέρες αργότερα.

Τα πλάνα από τη σύλληψη του 29χρονου Τάιρ Νίκολς, δείχνουν τον βάρβαρο ξυλοδαρμό του από πέντε αστυνομικούς, όλοι Αφροαμερικανοί, έπειτα από έλεγχο, που θεωρητικά θα ήταν ρουτίνας, στη μεγαλούπολη του Τενεσί την 7η Ιανουαρίου.

Οι εικόνες αλλά και οι κραυγές του Νίκολς, που φώναζε τη μητέρα του, κατά τη διάρκεια του ξυλοδαρμού του, σοκάρουν.

Στους πέντε αστυνομικούς που είναι όλοι τους Αφροαμερικανοί, απαγγέλθηκαν κατηγορίες και προφυλακίστηκαν χθες Πέμπτη, στο πλαίσιο της έρευνας για φόνο. Όλοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών, επίθεση, ακόμα και για απαγωγή.

Σε μια απόπειρα να αμβλύνει τις αντιδράσεις, αλλά και να καλύψει το γεγονός ότι οι δολοφονίες από αστυνομική βία συνεχίζονται ασταμάτητες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του ισχυρίζεται ότι «ο θάνατος του Τάιρ αποτελεί οδυνηρή υπενθύμιση πως πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να εγγυηθούμε πως το δικαστικό μας σύστημα θα εκπληρώσει την υπόσχεση της ισότιμης και αμερόληπτης δικαιοσύνης για όλους». Παράλληλα, σπεύδει να δηλώσει ότι «η αγανάκτηση είναι κατανοητή, αλλά η βία δεν είναι αποδεκτή ποτέ».