ΔιεθνήΕιδησούλεςΠολιτική

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ετοιμάζεται για έξοδο…

Στο επίκεντρο των παζαριών και των ζυμώσεων είναι η εναπομείνασα θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έσπευσε σήμερα να βεβαιώσει για την «ομαλή μετάβαση της εξουσίας». Παρόλα αυτά, Δημοκρατικοί, αλλά και Ρεπουμπλικανοί κινούνται στην κατεύθυνση άμεσης απομάκρυνσής του από την εξουσία με επιχειρηματολογία που εστιάζει μόνο στο πρόσωπο του Ντ. Τραμπ, επιχειρώντας έτσι να αφήσουν στο απυρόβλητο τους μηχανισμούς και την μερίδα της αστικής τάξης που στηρίζουν και τις ακροδεξιές ένοπλες ομάδες που ενεργοποιήθηκαν χθες.

 

Ενδεικτικό είναι ότι πολιτικοί αναλυτές αναδεικνύουν δύο τρόπους απομάκρυνσης του Ντ. Τραμπ από τη θέση του: Ο ένας είναι η επίκληση της 25ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, που προβλέπει την αποπομπή του προέδρου, λόγω «πνευματικής αδυναμίας» να κυβερνήσει. Ο δεύτερος τρόπος είναι η παραπομπή του προέδρου σε δίκη, ακολουθούμενη από μια καταδίκη στη Γερουσία. Και στα δύο αυτά σενάρια, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας έως την ορκωμοσία του Μπάιντεν.

 

Ήδη η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, έδωσε το στίγμα: Δήλωσε σήμερα πως ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέπραξε μια «στασιαστική πράξη» και κάλεσε για την άμεση απομάκρυνση του Τράμπ από την προεδρία μέσω της προσφυγής στην 25η τροπολογία. «Χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποκίνησε μια ένοπλη εξέγερση εναντίον της Αμερικής», δήλωσε η Πελόζι σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο. Ο Τραμπ είναι ένας «πολύ επικίνδυνος άνθρωπος», δεν πρέπει να συνεχίσει να είναι πρόεδρος, είπε. Κάλεσε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να προσφύγει αμέσως στην 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος για να κηρύξει τον Ντόναλντ Τραμπ «ακατάλληλο» να κυβερνήσει, λέγοντας ότι ελπίζει να έχει την απάντηση του αντιπροέδρου «σήμερα». Αν ο Πενς δεν το πράξει, το Κογκρέσο «μπορεί να είναι έτοιμο να προχωρήσει σε διαδικασίες πρότασης μομφής», πρόσθεσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής.

 

Στο ίδιο πνεύμα δηλώσεις δημοκρατικών, αλλά και ρεπουμπλικανών βουλευτών. Ο Ρεπουμπλικάνος Άνταμ Κίνζιγκερ ζήτησε σήμερα την προσφυγή στην 25η τροπολογία. «Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο πρόεδρος έχει χάσει την επαφή, όχι μόνο με τα καθήκοντα ή ακόμη και με τον όρκο του, αλλά και με την ίδια την πραγματικότητα», ανέφερε. Αλλά και ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία ζήτησε σήμερα από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να προσφύγει στην 25η τροπολογία, δηλώνοντας ότι αν δεν το πράξει, τότε το Κογκρέσο πρέπει να ξεκινήσει διαδικασία παραπομπής Ντ. Τραμπ με σκοπό την καθαίρεσή του.

 

Παράλληλα, Δημοκρατικοί βουλευτές καταρτίζουν κατηγορητήριο για πρόταση μομφής κατά του προέδρου, δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Ντέιβιντ Σίσιλιν. «Διανέμονται άρθρα κατηγορίας που ετοιμάσαμε ο βουλευτής Τεντ Λιου, ο βουλευτής Ράσκιν και εγώ για να απομακρύνουμε από το αξίωμα τον πρόεδρο, έπειτα από την χθεσινή επίθεση στο αμερικανικό Καπιτώλιο», είπε ο Σίσιλιν.

 

Για επίθεση του Τραμπ «εναντίον των θεσμών» έκανε λόγο ο Μπάιντεν

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έκανε λόγο για «επίθεση εναντίον της δημοκρατίας», την οποία υποκίνησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε την εισβολή στο Καπιτώλιο κάνοντας λόγο για μια από τις «σκοτεινότερες ημέρες» στην ιστορία των ΗΠΑ.

 

Ο Μπάιντεν, σε ομιλία του από το Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, αποκάλεσε επίσης «εγχώριους τρομοκράτες» τους υποστηρικτές του Τραμπ που μπήκαν δια της βίας στο κτίριο.

 

Ο Τραμπ «υποδαύλισε μια επίθεση χωρίς έλεος εναντίον των θεσμών» και επιχείρησε να χρησιμοποιήσει έναν όχλο «για να φιμώσει τις φωνές των Αμερικανών ψηφοφόρων», ανέφερε, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ δεν είναι υπεράνω του νόμου.

 

Συνεχίζονται οι παραιτήσεις στελεχών του Λευκού Οίκου

Ο Ράιαν Τάλι, ο κορυφαίος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα που αφορούν τη Ρωσία, υπέβαλε την παραίτησή του και το παράδειγμά του αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, σύμφωνα με μια πηγή που μίλησε στο πρακτορείο «Reuters».

 

Η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της, υποστήριξε επίσης ότι η δέσμευση του Τραμπ για μια «ομαλή μεταβίβαση» της εξουσίας, είχε εν μέρει στόχο να αποτρέψει περαιτέρω παραιτήσεις συνεργατών του, κάτι όμως που δεν φαίνεται ότι θα το πετύχει.

 

Ήδη τις παραιτήσεις τους έχουν υποβάλλει ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Ματ Πότινγκερ, αλλά και η Στέφανι Γκρίσαμ, προσωπάρχης της Μελάνια Τραμπ. Την παραίτησή της έχει υποβάλει και η Ρίκι Νισέτα, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αρμόδια για τις επίσημες κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Σάρα Μάθιους, όπως δήλωσαν δύο πηγές στο «Reuters». Σύμφωνα με μία πηγή, στον Λευκό Οίκο ακούγεται ότι ίσως παραιτηθεί και ο αναπληρωτής προσωπάρχης Κρις Λίντελ.

 

Στις 68 οι συλλήψεις για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Η αστυνομία της Ουάσιγκτον έχει προχωρήσει σε 68 συλλήψεις ατόμων αναφορικά με τη βίαιη εισβολή στο αμερικανικό Καπιτώλιο, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Ουάσιγκτον, Ρόμπερτ Κόντι. «Συνεχίζουμε να έχουμε ακόμη σημαντικό έργο μπροστά μας για να εντοπίσουμε και να οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη οποιονδήποτε από τον βίαιο όχλο για τις πράξεις του», τόνισε ο Κόντι.

 

Επίσης ανακοινώθηκε ότι ένας αξιωματικός της αστυνομίας του Καπιτωλίου που εμπλέκεται στον πυροβολισμό της γυναίκας διαδηλώτριας στο Καπιτώλιο έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα εν αναμονή της έρευνας που διεξάγεται για το περιστατικό. Ο Σουντ δήλωσε ότι η αστυνομία του Καπιτωλίου διεξάγει επίσης «ενδελεχή έρευνα» για την επίθεση στο Καπιτώλιο.

 

Πάντως ιδιαίτερα σχολιάστηκε από ανθρώπους της αφροαμερικανικής κοινότητας (αθλητικούς παράγοντες, αθλητές και άλλους) η πολύ χαλαρή αντιμετώπιση της αστυνομίας προς τις ακροδεξιές, ρατσιστικές, νεοφασιστικές ομάδες που έδρασαν στο Καπιτώλιο, σε σχέση με την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων του κινήματος «Black Lives Matter» (Οι ζωές των μαύρων μετράνε) που όλη την προηγούμενη χρονιά, με αφορμή τη δολοφονία από αστυνομικούς του Αφροαμερικάνου Τζορτζ Φλόυντ, που γνώρισαν βάρβαρη καταστολή.

 

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)

Σχετικές αναρτήσεις

Την Μεσσήνη θα επισκεφτεί ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, Γραμματέας ΚΠΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

admin2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

ΔΗΛΩΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies