ΔιεθνήΕιδησούλεςΠολιτική

Η Άγκυρα προκαλεί διεκδικεί επίσημα την ΑΟΖ Κρήτης ,Ρόδου και άλλων νησιών ως δική της

Με σταθερά βήματα η Άγκυρα προβάλλει τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, προκειμένου να διασφαλίσει θέση ισχύος στην τουρκική αστική τάξη για τη μοιρασιά της ενεργειακής πίτας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με την επιστολή με αριθμό A/74/757 ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ στις 18 Μάρτη κατέθεσε και πάλι σε παράρτημα τις γεωγραφικές συντεταγμένες της αποκαλούμενης τουρκικής ΑΟΖ, με βάση το παράνομο «Σύμφωνα Άγκυρας – Τρίπολης» του περασμένου Νοέμβρη. Πρόκειται για τη δεύτερη επιστολή που καταθέτει στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ (η πρώτη ήταν στις 27 Νοέμβρη 2019), ζητώντας να κατατεθεί προς γνωστοποίηση και επικύρωση στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, να ανέβει στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Θαλάσσιων Υποθέσεων του ΟΗΕ και να συμπεριληφθεί στην επόμενη έκδοση του Ενημερωτικού Δελτίου του Δικαίου της Θάλασσας. Επί της ουσίας ζητά να ληφθούν όλα τα μέτρα για τη διεθνή επικύρωση και αναγνώριση των τουρκικών θέσεων.

Στον χάρτη που παρέθεσε στην επιστολή του ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας τον ΟΗΕ Φεριντούν Χάντι Σινιρλιόγλου αποτυπώνονται τα «εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» και, φυσικά, το σύνολο των αιτιάσεων της Άγκυρας για την περιοχή: Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου δεν αποτυπώνεται καν στον χάρτη, ενώ τέσσερα ελληνικά νησιά (ΚαστελόριζοΡόδοςΚάλυμνος και Κρήτη) δεν έχουν ΑΟΖ. Παράλληλα, καταπατά κατάφωρα και την κυπριακή ΑΟΖ. Στην επιστολή του αρνείται το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ και προκλητικά υπαινίσσεται ότι είναι νόμιμες οι τουρκικές εξορύξεις υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επίσης ο Σινιρλιόγλου, κατά πάγια τακτική, χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία «ελληνοκυπριακή διοίκηση», μη αναγνωρίζοντάς της την κρατική της υπόσταση, ενώ αναγνωρίζει το ψευδοκράτος των Κατεχομένων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, αναφερόμενος σε διμερείς συμφωνίες εξόρυξης που έχουν υπογραφεί.

Παράλληλα, στην επιστολή του ο Σινιρλιόγλου ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία θα ορίσει θαλάσσιες ζώνες με όσες χώρες αυτή αναγνωρίζει και διατηρεί διπλωματικές σχέσεις.

Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης

Σε απαντητική της επιστολή την επόμενη μέρα, στις 19 Μάρτη, η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβειρα Μαρία Θεοφίλη, επαναλαμβάνει την τοποθέτηση της Ελλάδας ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο «δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και απορρίπτεται στο σύνολό του».

Αναφερόμενη στο παράρτημα με τις συντεταγμένες του τουρκολιβυκού συμφώνου η Μ. Θεοφίλη χαρακτηρίζει «δήθεν τουρκική υφαλοκρηπίδα» τη θαλάσσια περιοχή που ορίζει η Τουρκία αυθαίρετα ως δική της. Σημειώνει ότι οι γεωγραφικές συντεταγμένες είναι «πλασματικές, παράνομες και αυθαίρετες» και τονίζει ότι «απροκάλυπτα παραβιάζει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και παραβλέπει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και άλλων κρατών της περιοχής».

«Η Ελλάδα κατηγορηματικά απορρίπτει τις συντεταγμένες της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως αυτές περιέχονται στην επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη», προσθέτει η Ελληνίδα αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ.

Σε ανακοίνωσή του σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι η Τουρκία «χτίζει παράνομους, χάρτινους πύργους» και τονίζει μεταξύ άλλων πως «επαναλαμβάνουμε ότι η εμμονή στην παραβατικότητα, με ή χωρίς χάρτες, δεν δημιουργεί ούτε Δίκαιο ούτε δικαιώματα. Και, βεβαίως, απαντάται καταλλήλως».

ΚΚΕ: Η πολιτική της συμμετοχής στις λυκοσυμμαχίες έχει χρεοκοπήσει 

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ το ΚΚΕ αναφέρει:

«Η νέα επικίνδυνη κίνηση της Τουρκίας, με την κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ για τις θαλάσσιες ζώνες και με οδηγό την αυθαίρετη τουρκο-λιβυκή συμφωνία, παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας και καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Η νέα αυτή πρόκληση και οι επίμονες παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο είναι στοιχεία της επιθετικότητας της κυβέρνησης Ερντογάν που αποθρασύνεται από τα παζάρια που κάνει με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ για τη διατήρηση της Τουρκίας στο “δυτικό στρατόπεδο”.

Η πολιτική της συμμετοχής στις λυκοσυμμαχίες του πολέμου και των επεμβάσεων έχει χρεοκοπήσει και γίνεται συνεχώς πιο επικίνδυνη για το λαό μας. Ο “λύκος δεν γίνεται αρνί” και οι εξελίξεις εκθέτουν καθημερινά την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πάλη του λαού για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι αναγκαία και επίκαιρη και το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή».

Πηγή: 902.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Την Μεσσήνη θα επισκεφτεί ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, Γραμματέας ΚΠΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

admin2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

ΔΗΛΩΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies