ΑργολίδοςΑρκαδίαςΚορίνθουΛακωνίαςΜεσσηνίας

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αφού συζήτησε την τραγική κατάσταση των σταφιδοπαραγωγών αποφάσισε και διεκδικεί :
1. Να επιταχυνθεί αποφασιστικά με ενέργειες του υπουργού το πρόγραμμα απορρόφησης των αποθεμάτων με βάση την πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του υπουργείου, της πλειοψηφίας των παραγωγών, των συνεταιριστικών φορέων και των μεταποιητών του. Διότι 45 ημέρες μετά τη συμφωνία το πρόγραμμα απορρόφησης ξεκίνησε στις 19 Ιανουαρίου και μέχρισήμερα εχουν απορροφηθεί μόνο 151 τόνοι . Δηλαδή κοροϊδία. Με αυτούς τους ρυθμούς θα χρειαστούν 15 μήνες για την απορρόφηση των 4.500 τόνων . Άρα έχουμε καταστροφή δυο ετών για τη σταφίδα και τους σταφιδοπαραγωγούς .

2. Να δοθεί πολύ μεγαλύτερη παράταση από αυτή που δόθηκε μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου , για τη συνδεδεμένη ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας διότι με αυτούς τους ρυθμούς απορρόφησης η παράταση που δόθηκε μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου και την υποβολή των τιμολογίων πώλησης είναι εντελώς ανεπαρκής αφού οι τα παλετοκιβώτια για αυτούς τους 60 τόνους θα τα επιστρέψουν οι ιδιώτες στην Πανεγιάλειο μετα 20 ημέρες. Η επιπλέον παράταση θα βοηθήσει ούτως ώστε να εκτονωθεί η πίεση που σήμερα υφίσταται προς την πλευρά των παραγωγών», αλλά και να δοθεί η δυνατότητα για κανονική διαπραγμάτευση των τιμών της φετινής σοδειάς και ομαλοποίηση της αγοράς του προϊόντος και κυρίως για να μπορέσει το 20% των παραγωγών που έχει τη σταφίδα στις αποθήκες του να την πουλήσει .

3. Οι σταφιδοπαραγωγοί που πούλησαν το προϊόν τους σε τιμές χαμηλότερες του 1,40 ευρώ ανά κιλό να ενισχυθούν συμπληρωματικά μέχρι το €1,40/Kg ώστε να μην υπάρξουν αδικίες.

4. Αν παρά τη διεκδίκηση ο υπουργός συνεχίσει να εμπαίζει τους σταφιδοπαραγωγούς εγκρίνουμε την χορήγηση συμπληρωματικής ενίσχυσης στους σταφιδοπαραγωγούς με χρήματα από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας που πρέπει να αποτελεί καταφύγιο στήριξης. Με δεδομένο ότι από τους 5.000 τόνους σταφίδα που παράγει η Μεσσηνία και η Κορινθία και οι 4.000 τόνοι έχουν πουληθεί σε τιμές 0,50 έως 1 ευρώ η Περιφέρεια θα πρέπει με βάση τα τιμολόγια που θα προσκομίσει ο κάθε παραγωγός που έχει πουλήσει να αποφασίσουμε σήμερα ότι θα καλύψει τη διαφορά αν δεν την καλύψει το κράτος όπως έχει υποχρέωση . Για δε τους 1000 τόνους που είναι στις αποθήκες των παραγωγών πρέπει χωρίς εκπτώσεις να ζητήσουμε να εφαρμοστεί η συμφωνία για το 1,40 διαφορετικά να καλυφθούν και αυτοί από τη Περιφέρεια . Εξ άλλου ο κ. Περιφερειάρχης είχε δηλώσει ότι είναι με τους φτωχούς σταφιδοπαραγωγούς και όχι με τις ΑΕ . Ιδού λοιπόν η ώρα να αποδείξει ότι αυτά που έχει πει θα τα τηρήσει .
Το κόστος της συμπληρωματικής ενίσχυσης είναι περίπου 2,5 εκατ. ευρώ . Αν συνταχθεί ο κ. Περιφερειάρχης έστω και τώρα αποφασιστικά και με ειλικρίνεια με τους σταφιδοπαραγωγούς πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί να διαθέσει η Περιφέρεια τα 2,5 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό της αλλά να τα χορηγήσει η κυβέρνηση η οποία έχει την βασική και κύρια ευθύνη για την τραγωδία των σταφιδοπαραγωγών .
5. Να συμβάλει η Περιφέρεια στην απορρόφηση μέρους του αποθέματος με δική της χρηματοδότηση όπως έχει κάνει ο Δήμος Πύλου – Νέστορος και όπως αποφάσισε η Περιφέρεια Κρήτης . Συγκεκριμένα επιβάλλεται να προχωρήσει η Περιφέρεια σε συνεννόηση με τις Ενώσεις Μεσσηνίας , Κιάτου και Κορίνθου και την Παναιγιάλειο για να τυποποιηθεί σταφίδα και να μοιραστεί στα σχολεία, Νοσοκομεία ,δομές ηλικιωμένων , προνιακές δομές κλπ της Περιφέρειας.

Σχετικές αναρτήσεις

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα ΤΕΒΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για 12.522 οικογένειες και 21.339 ωφελούμενα άτομα

admin2020

Άμεση κινητοποίηση της Π.Ε. Μεσσηνίας στην πυρκαγιά της περιοχής Αράχοβας

admin2020

Παράδοση εξωτερικού απινιδωτή για την ενίσχυση του Χιονοδρομικού κέντρου Ζήρειας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies