ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ 1ΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Το ιδιωτικό χρέος προς εφορία, ταμεία, τράπεζες και ΔΕΚΟ έχει ξεπεράσει τα 234 δισ. ευρώ και κινείται προς τα 238 δισ., διαγράφοντας μια ανοδική πορεία λόγω των δυσμενών συνεπειών που προκαλεί η πανδημία στα εισοδήματα νοικοκυριών και στον τζίρο των επιχειρήσεων.

ο ιδιωτικό χρέος προς εφορία, ταμεία, τράπεζες και ΔΕΚΟ έχει ξεπεράσει τα 234 δισεκατομμύρια ευρώ και κινείται προς τα 238 δισ., διαγράφοντας μια ανοδική πορεία λόγω των δυσμενών συνεπειών που προκαλεί η πανδημία στα εισοδήματα νοικοκυριών και τον τζίρο των επιχειρήσεων.

Από τα 234 δισεκατομμύρια, σχεδόν το 40% (92 δισ. ευρώ) αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, το 45,2% (106 δισ. ευρώ) είναι οφειλές προς τη φορολογική αρχή και τα υπόλοιπα 36 δισ. ευρώ είναι χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τον περασμένο Νοέμβριο αποκάλυψαν ότι στο εντεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020 οι απλήρωτοι φόροι άγγιξαν τα 5 δισεκατομμύρια, ενώ μόνο τον Νοέμβριο οι φορολογούμενοι άφησαν φέσια 751 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιανουάριο τα φορολογικά έσοδα ήταν μειωμένα κατά 20%, ενώ του ΕΦΚΑ κατά 30%. Όσο παρατείνεται η πανδημία, τόσο θα αυξάνονται και οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων προς το Δημόσιο και θα διαιωνίζεται ένας φαύλος κύκλος, όπου πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα όπως μπορούν.

o 2022 θα κληθούν χιλιάδες φορολογούμενοι να αποπληρώσουν, εφόσον έχουν τη δυνατότητα, τις «παγωμένες» φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που μετατέθηκαν ένα 8μηνο αργότερα. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η αποπληρωμή έστω και του 50% όλων των γύρων της επιστρεπτέας προκαταβολής όπως και των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες.

Τι θα συμβεί τότε που το πρόβλημα θα αρχίσει να βγαίνει από το χαλί; Ο όγκος του ιδιωτικού χρέους θα αρχίσει  να αποκαλύπτεται με το τέλος της ισχύος των μέτρων στήριξης και την έναρξη της επιστροφής προς την κανονικότητα, ήτοι το 2022. Όταν θα αρχίσουν, δηλαδή, να «σκάνε» η μία μετά την άλλη οι καθυστερούμενες υποχρεώσεις. Σε αυτή τη συγκυρία θα διαφανούν οι πραγματικές διαστάσεις του.

Από το υπουργείο Οικονομικών παραπέμπουν στη λεγόμενη δεύτερη ευκαιρία του πτωχευτικού νόμου και την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών, που επιτρέπει την αποπληρωμή των οφειλών στην εφορία τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και τρίτους πιστωτές έως και σε 240 δόσεις.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της αίτησης θα τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιουνίου από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και στο μεσοδιάστημα (δηλαδή από την 1η Μαρτίου έως την 1η Ιουνίου) οι επιχειρήσεις, εφόσον επιθυμούν να καταθέσουν αίτηση, θα το πράττουν στο πρωτοδικείο της έδρας τους.

Με τον νέο μηχανισμό, η επιχείρηση, όπως και το φυσικό πρόσωπο, θα δηλώνει πού και σε ποιον χρωστά, συν τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει, αλλά και τα οικονομικά της μεγέθη και, με βάση έναν αλγόριθμο, θα προκύπτει το ύψος του «κουρέματος» (επί του συνολικού χρέους). Εν συνεχεία, για τη συνολική οφειλή που θα απομείνει θα προσδιορίζονται οι δόσεις.

Βέβαια, είναι σχεδόν δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών δεν μπορεί να ακολουθήσει τις δόσεις που θα προσδιοριστούν, αφού π.χ. για μία συνολική οφειλή 100.000 ευρώ, η μέση δόση θα φτάνει τα 400 ευρώ, ποσό που απλώς η συντριπτική πλειοψηφία δεν μπορεί να καταβάλει αφού πλέον ο μέσος μισθός έχει πέσει στα 400 ευρώ μηνιαία.

Αποτέλεσμα θα είναι ότι μετά από ένα ή δύο χρόνια ο οφειλέτης που θα έχει κάποιο ακίνητο στην κατοχή του, θα το χάσει για χάρη των τραπεζών και του δημοσίου, όπως τελείωσα ανάλγητα τόνισε ο πρωθυπουργός “μετατρέπει το τέλος σε μια νέα αρχή δίνει δυνατότητα να διαγραφούν χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες, προφανώς με μια απώλεια περιουσίας, αλλά να τελειώσει επιτέλους οριστικά αυτή η πληγή για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι με το υφιστάμενο πλαίσιο θα ταλαιπωρούνται μια ζωή, χωρίς να μπορούν να κάνουν μια νέα αρχή“.

 

Σχετικές αναρτήσεις

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Πάνω από -1.190- αναβολικά δισκία και -180- φιαλίδια αναβολικών ουσιών κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας

admin2020

«ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΩΝ ΜΟΥ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies