ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Η προφυλάκιση για τη σφαγή της γάτας και το νέο ποινολόγιο (κακούργημα) για την κακοποίηση

Στη φυλακή θα οδηγηθεί ο 23χρονος τσιγγάνος που συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας και ομολόγησε πως έσφαξε μια γάτα στην περιοχή του νότιου πάρκου της Πάτρας κοντά στην οδό Παπαφλέσσα.

Ο 23χρονος κρατήθηκε στο Β’ Α.Τ. Πάτρας και μεταφέρθηκε την επόμενη μέρα στον εισαγγελέα, απ’ όπου πήρε αναβολή. Την Τεταρτη, προσήχθη για να απολογηθεί στον ανακριτή και λίγο μετά τις 12:30 διατάχθηκε η προφυλάκισή του, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή.

Η είδηση έγινε γνωστή από την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, η οποία στην ανάρτησή της στο Facebook αναφέρει: “Η πρώτη προφυλάκιση στην Ελλάδα κατ’ εφαρμογήν του 4745/2020, για τον βασανισμό και δολοφονία της γατούλας στην Πάτρα, είναι γεγονός”.

Ο νεαρός κατηγορούμενος αποτελεί το πρώτο παράδειγμα και το πρώτο ουσιαστικό μήνυμα που στέλνει η Δικαιοσύνη πως το νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο αναβάθμισε σε κακούργημα την θανάτωση και κακοποίηση ζώου, δεν αστειεύεται. Αντίθετα κόβει τα “αστεία” για όσους μπορεί να θεωρούν αστείο ή ήσσονος σημασίας την ζωή ενός ζώου, γεγονός που σημαίνει πως αυτό που έλειπε τόσο καιρό ήταν προφανώς η πολιτική βούληση για να γίνει πράξη η προσπάθεια προστασίας των ζώων.

Πρόκειται για την πρώτη προφυλάκιση δράστη και κατ’ ομολογία δολοφόνου ζώου από τον περασμένο Νοέμβριο, που η δολοφονία και ο βασανισμός ζώων μετατράπηκε σε κακούργημα. Αυτό λοιπόν ήταν το νομικό έναυσμα που δόθηκε με τροπολογία (στον νόμο 4745/20) του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, που συνάντησε την αποδοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Με αυτή προβλέπεται:

“Μετά από την παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 1197/1981,προστίθεται παρ. 2α ως εξής:«2α. Όποιος φονεύει ή βασανίζει ζώα, τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα (10) έτη και με χρηματική ποινή μέχρι πεντακόσιες (500) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από πενήντα (50) ως εκατό (100) ευρώ.».

Μάλιστα όλα αυτά αναφέρονται και στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που ψηφίστηκε τον Μάϊο του 2021. Το σίγουρο μάλιστα είναι πάντως πως όταν κάποιος αποφασίσει πλεον να βασανίσει ζώα ή να πετάξει μια φόλα, θα πρέπει να το σκεφτεί καλύτερα διότι η απειλούμενη ποινή είναι πλεον κακουργηματικής βάσης και φτάνει τα 10 χρόνια κάθειρξη και χρηματικό – διοικητικό πρόστιμο των 30-50.000 ευρώ. Μάλιστα “τα ανωτέρω πρόστιμα αποτελούν έσοδο των δήμων στην περιφέρεια των οποίων διαπιστώνεται η παράβαση”, αναφέρει το νομοσχέδιο μεταφέροντας τα διοικητικά προστιμα στα ταμεία των δήμων.

Ειδικότερα οι ποινικές κυρώσεις, αναφέρουν:

1. Η παράνομη εμπορία ζώων συντροφιάς κατά τους όρους του παρόντος νόμου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή μέχρι τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από δέκα (10) έως πενήντα (50) Ευρώ.

Οι παραβάτες των περ. δ’, ε’ και ζ’ της παρ. 1 του άρθρου 5, των περ. γ’ και δ’ της παρ. 8 του άρθρου 6, της παρ. 4 του άρθρου 11, καθώς και της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 16 τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή μέχρι τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από δέκα (10) έως πενήντα (50) Ευρώ. Η προφυλάκιση για τη σφαγή της γάτας – Nέο ποινολόγιο για κακοποίηση

Η κακοποίηση ζωών αφορά :

1. (β) ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή/και θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων. Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός.

ΠΗΓΗ: dikastiko.gr, tempo24

Σχετικές αναρτήσεις

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δεκτές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ σε νόμο για την Υγεία- Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται

admin2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies