ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΚορίνθουΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Η τραγωδία με τον 14χρονο στην διώρυγα της Κορίνθου, είναι αποτέλεσμα εγκληματικής αμέλειας και αδιαφορίας

Η τραγωδία που βίωσε μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα η οικογένεια του 14χρονου ο οποίος χάθηκε άδικα στην διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου, δεν ήταν κεραυνός εν Αιθρία.
Αντίθετα υπήρχαν πάρα πολλά περιστατικά, τα οποία δεν είχαν την τραγική κατάληξη που είχε η περίπτωση του 14χρονου, που προειδοποιούσαν για την επερχόμενη τραγωδία.

Κάνοντας την έρευνα για το ατύχημα, συγκλονισμένοι από τον χαμό του παιδιού, διαπιστώσαμε ότι τόσο στο πολύ πρόσφατο παρελθόν (ακόμα και μέσα στο 2018), όσο και στο λίγο πιο μακρινό παρελθόν, η παντελής έλλειψη περιφράξεως και άλλων μέτρων ασφαλείας στην περιοχή της διώρυγας, παρά τις προειδοποιήσεις , κυρίως των δημοσιογράφων που κάλυπταν σχετικά ρεπορτάζ, είχε φέρει αρκετούς ανθρώπους λίγο πριν την Θανάσιμη πτώση.

Τα περισσότερα ρεπορτάζ, ευτυχώς, έχουν πλήρη φωτογραφική κάλυψη και αποδεικνύουν την  πλήρη αδιαφορία των διοικήσεων της διώρυγας της Κορίνθου απέναντι στους  δεκάδες χιλιάδες τουρίστες, επισκέπτες, αλλά και κατοίκους της περιοχής στο θέμα της ασφάλειας από το σαθρό σε πολλά σημεία έδαφος των πρανών της διώρυγας.

Εξίσου όμως αμελείς αποδεικνύονται και οι υπεύθυνοι του δήμου Λουτρακίου, του δήμου Κορινθίων, του ΟΣΕ και του υπουργείου μεταφορών στο Πεδίο των εγκαταστάσεων τους επί της διώρυγας, αφού έχει καταγραφεί φωτογραφικά η πλημμελής έως ανύπαρκτη φύλαξη των γεφυρών που τους ανήκουν, με αποτέλεσμα να αποτελούν και αυτές μεγάλη πηγή κινδύνων, τόσο για την ζωή των επισκεπτών όσο και για τον κίνδυνο δολιοφθορών για την διώρυγα και τη ναυσιπλοΐα που εξυπηρετεί.

Συγκεκριμένα, η παλαιά σιδηροδρομική γέφυρα είναι πλήρως εγκαταλελειμμένη με αποτέλεσμα ο καθένας να μπορεί να βρεθεί πάνω σε αυτήν και είναι αυτοκτονήσει ή να προβεί σε διάφορες άλλες πράξεις που μπορεί να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές και σε αυτήν και στην διώρυγα και στα πλοία που την διαπλέουν.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει, στη Νέα σιδηροδρομική γέφυρα, όπου έχει καταγραφεί φωτογραφικά να υπάρχει ανοιχτή η πόρτα ασφαλείας, ενώ και στις δύο γέφυρες είναι πασίδηλη ή πλήρης έλλειψη φυλακτικού προσωπικού.

Στη   οδική  γέφυρα (παλιά και νέα), δεν υπάρχει περίφραξη, με αποτέλεσμα τα βάθρα της να είναι προσβάσιμα.

Αυτό όμως που προκαλεί την μεγαλύτερη αγανάκτηση, είναι το γεγονός ότι κατά μήκος της διώρυγας και από τα δύο της πρανή, απουσιάζει και η παραμικρή περίφραξη, εκτός από τα δύο λιμάνια του Καλαμακίου και της Ποσειδωνίας και το τμήμα που εφάπτεται του στρατοπέδου του Μηχανικού.

Η περίφραξη όμως της διώρυγας αποτελεί ζωτική σημασία για την ασφάλεια τόσο του ίδιου του μεγάλου αυτού έργου,όσο και για την ζωή των χιλιάδων επισκεπτών και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Είναι απορίας Άξιον που τόσα χρόνια οι διοικήσεις της ΑΕΔΙΚ (http://aedik.gr/) , παρά τις συνεχείς καταγγελίες, τα περιστατικά, τα δημοσιεύματα, τις κατολισθήσεις, δεν προχώρησαν έστω σταδιακά στην περίφραξη των πρανών της διώρυγας , παρά ασχολήθηκαν μέ δευτερεύοντα και τρίτευόντα κατά βάση έργα (ακόμα και με “καλλιτεχνικά” έργα που προξενούν το γέλιο σε όποιον τα αντικρίζει) , που φέρονται να έχουν κοστίσει πολύ μεγάλα ποσά.

Η μεγάλη σαθρότητα των εδαφών όπου διέρχεται η διώρυγα είναι εμφανής, ακόμα και σε αποστάσεις που απέχουν έως και εκατοντάδες μέτρα από τα πρανή της , όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες των γερμανικών πολυβολείων πού βρίσκονται από την πλευρά της Πελοποννήσου.

Τα δύο αυτά γεγονότα σε συνδυασμό, δηλαδή της σαθρότητας του εδάφους και της έλλειψης περίφραξης κατά μήκος των πρανών,  επιτρέπουν  σε εκατοντάδες ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στα πρανή, γεγονός που έπρεπε να είχε κινητοποιήσει την διοίκηση της διώρυγας για τους παραπάνω λόγους που αναφέρουμε στο άρθρο, αφού ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι το αποτέλεσμα θα ήταν απώλεια/ απώλειες ανθρώπινων ζωών, όπως και δυστυχώς έγινε.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας μας, είναι βέβαιο ότι άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες για περίφραξη κατά μήκος των πρανών της διώρυγας να υπάρχει φύλαξη όλων των γεφυρών επί της διώρυγας και να αποδοθούν οι δέουσες κυρώσεις σε βάρος των υπευθύνων που επί χρόνια κώφευαν τις εκκλήσεις για μέτρα ασφαλείας της περιοχής.

Επίσης, θα πρέπει να εξεταστεί επιτέλους και το ζήτημα της αλλαγής των διοικητικών ορίων των Δήμων Λουτρακίου και Κορινθίων, αφού είναι πλέον εμφανές ότι η κατάσταση του Δήμου Λουτρακίου είναι τραγική και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε βασικές υποχρεώσεις του προς τους δημότες του.

Παράλληλα, θα ήταν αναγκαίο να εξεταστεί το γεγονός της παραμονής της ΑΕΔΙΚ σε έδρα εκτός των ορίων του ν.Κορινθίας με μόνο αποτέλεσμα να βρίσκεται η εκάστοτε διοίκηση μακριά από τον χώρο των καθηκόντων της.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ : Το ρεπορτάζ για τον χαμό του 14χρόνου

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: φωτογραφίες παλαιοτέρων ετών που απεικονίζουν ανθρώπους στα χείλη του γκρεμού

Οι “ειδησούλες” έχουν στη διάθεσή τους και άλλο φωτογραφικό υλικό, αλλά δεν το δημοσιεύουν στην παρούσα φάση.

Σχετικές αναρτήσεις

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός | «Νέες φωνές με καινοτόμες ιδέες, γεμάτες ελπίδα για το μέλλον»

admin2020

Συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος

admin2020

Δήμου Κορινθίων, αναφορικά με την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων.

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies