ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑ

ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

Οι βολές εναντίον του νέου πολεοδομικού νόμου, διατυπώθηκαν από τον κ. Παπαστεργίου κατά την παρέμβαση που πραγματοποίησε στη διαδικτυακή εκδήλωση της παράταξης «Συμμαχίας για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ» με θέμα «Θέσεις και αντιθέσεις για έναν ολοκληρωμένο και δημοκρατικό σχεδιασμό του χώρου», με συντονίστρια της συζήτησης την Πολιτικό μηχανικό Μsc, Μέλος της Διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ κ. Σταυρούλα Αγρίου.

Στην ίδια εκδήλωση ο γενικός γραμματέας ΥΠΕΝ Ευθύμιος Μπακογιάννης αποκάλυψε ότι οδηγείται σε αναμόρφωση ο νέος πολεοδομικός χωροταξικός νόμος ν. 4759/2020 από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν «ασάφειες» και «δυσλειτουργίες», με αιχμή την εκτός σχεδίου δόμηση και πλήθος άλλων διατάξεων.Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Ο ίδιος παρουσίασε τις νέες πολεοδομικές και χωροταξικές μελέτες, που δημοπρατούνται το πρώτο εξάμηνο του 2021 με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και σχέδιο για την απασχόληση των επιστημόνων.

Ο νέος πολεοδομικός και χωροταξικός νόμος του ΥΠΕΝ δέχθηκε πυρά από το σύνολο των εκπροσώπων κομμάτων, της αυτοδιοίκησης και τεχνικών επιστημονικών φορέων, που μίλησαν στην εκδήλωση, τόσο στη διάσταση ότι αγνοήθηκαν οι προτάσεις τους, όσο και επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι τελικές ρυθμίσεις σε πολλά σημεία τους πάσχουν,

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του, ότι «την ΚΕΔΕ δεν την ενθουσίασε το νέο χωροταξικό, κυρίως γιατί απουσίασε από τον διάλογο, και γιατί σε αρκετά άρθρα, η γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεωρήθηκε περιττή». Υπογράμμισε δε, ότι «θεωρήθηκε στα όρια του προσβλητικού, η μη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, σε καίρια ζητήματα που αφορούν τις χρήσεις γης, το χώρο, την κοινωνία την ίδια. Κάτι το οποίο μετάφερα τότε και στον τότε υφυπουργό, τον οποίο αναγκαστήκαμε να καταγγείλουμε κιόλας»

Ο ίδιος ανέφερε, ότι υπάρχουν περιθώρια να γίνουν αλλαγές, αναφερόμενος σε επαφές που έχουν ξεκινήσει για το ζήτημα τόσο με τον γγ Χωρικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ κ. Θ. Μπακογιάννη όσο και με τη νέα πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Επαφές, οι οποίες βάζουν ξανά στο τραπέζει τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και η εκτός σχεδίου που στοχεύουν σε νέο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση πολιτικής για σημαντικά ζητήματα χωροταξικού και πολεοδομικού χαρακτήρα: «θεωρώ, πως θα πρέπει, την ύστατη ώρα ή στο ‘’και πέντε’’ να διορθωθούν ζητήματα, τα οποία θίγουν έναν θεσμό βαθιά δημοκρατικό όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση». Και πρόσθεσε: «Μπορώ να αντιληφθώ ότι υπάρχουν στο παρελθόν ζητήματα με συναδέλφους που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων ή δεν πήραν τις αποφάσεις όταν έπρεπε. Αλλά δεν μπορεί αυτές οι μεμονωμένες περιπτώσεις συλλήβδην να διαγράφουν την πορεία, τη συμμετοχή των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη χάραξη της χωροταξικής πολιτικής στη χώρα μας». Γεγονός, που όπως είπε, ενισχύεται κι από την έκθεση Πισσαρίδη, η οποία μιλάει ξεκάθαρα για τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στη χάραξη των χρήσεων γης.

Προτεραιότητα στην εκπόνηση των ΤΠΣ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ανέφερε ακόμη, ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, λαμβάνοντας υπόψιν ότι όλες οι δημοτικές ενότητες δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και τις ίδιες ανάγκες. Τόνισε ότι θα πρέπει να απασχολήσει το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, υπό το πρίσμα και της ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών «που ανησυχούν και διαμαρτύρονται», σε συνεργασία με το υπουργείο. Επίσης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα του σχεδιασμού αναπτυξιακών πολιτικών, βάσει των νέων προτεραιοτήτων που δημιουργούνται μέσα από έργα υποδομών, φέροντας ως παράδειγμα τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο E65 εξ αφορμής των δεσμεύσεων για την κατασκευή του βόρειου τμήματος του. Τέλος, ως κρίσιμης σημασίας ζήτημα, υπογράμμισε τη χάραξη πολιτικής των ΟΤΑ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ στο ζήτημα των επικινδύνων –ετοιμόρροπων αλλά και των διατηρητέων κτιρίων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Σάμος ήταν η θλιβερή υπενθύμιση πολιτικών που τόσα χρόνια δεν έχουν χαραχθεί.

Την θεματική των παρεμβάσεων άνοιξε ο Α’ αντιπρόεδρος του ΤΕΕ κ. Νίκος Ανδρεδάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «υπερπαραραγωγή νόμων» στο πολεοδομικό –χωρικό πεδίο, αναφέροντας , ότι ο τελευταίος νόμος είχε ψηφιστεί πριν από τρία χρόνια, χωρίς να έχει επιτευχθεί η εφαρμογή αλλά και η αξιολόγηση των θεσμικών παρεμβάσεων που εγκαθίδρυσε. Υπογράμμισε την πολυδιάστατη επίδραση του χωρικού σχεδιασμού σε κοινωνικοοικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, καθώς όπως είπε, είναι αλληλένδετος με την αναπτυξιακή κατεύθυνση της χώρας. Τόνισε ότι είναι ζητούμενο η ισόρροπη ανάπτυξη του χώρου, ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα στην οποία υπάρχει μία πολύ μεγάλη ανισορροπία μεταξύ των περιφερειών. Και ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει ευθεία σύνδεση του χωρικού σχεδιασμού με τα ζητήματα ανασυγκρότησης της οικονομίας, η οποία μετασχηματίζεται βάσει των νέων συνθηκών αρχής γενομένης της οικονομικής κρίσης και εν συνεχεία της πανδημικής. Οπότε εύλογα προκύπτουν ερωτήματα για την ανάπτυξη, για ποιους γίνεται που στοχεύει.

Η αν. τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Πέτυ Πέρκα  ανέφερε  μεταξύ άλλων στην παρέμβασή της, ότι με το νέο νόμο, ενισχύονται προκλητικά ομάδες συμφερόντων και όχι οι τοπικές κοινωνίες.  Επεσήμανε πως κάθε φορά  που επιχειρείται μία χωροταξική πολεοδομική παρέμβαση ανοίγει η όρεξη επενδυτών, τοπικών, υπερτοπικών παραγόντων για αναπτυξιακές σημειακές ρυθμίσεις. Τόνισε επίσης, ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να προσδώσει στο συγκεκριμένο νόμο ένα φιλοπεριβαλλοντικό περίβλημα, αλλά δεν το κατέφερε. Και υπογράμμισε, ότι πρόκειται για ένα νόμο αντιπεριβαλλοντικό και αναχρονιστικό, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη του, τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο  Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ.)  κ. Παναγιώτης Παπαντωνίου, αναφέρθηκε  μεταξύ άλλων και στις ελλείψεις του πολεοδομικού νόμου. Ανάμεσα στις οποίες κατέγραψε τη μη συμπερίληψη σχεδιασμού των Μεταφορών σε τοπικό και Περιφερειακό Επίπεδο. Ανέφερε ότι υπάρχει ελλιπής αναφορά στα δίκτυα μεταφοράς και πως δεν εξετάζεται σε βάθος η πολυτροπικότητα και η ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου, ως προς τα δίκτυα διασύνδεσης.

Ως «ταξικό νομοσχέδιο με εκσυγχρονιστικό μανδύα» χαρακτήρισε το νέο νόμο η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  κ. Ασπασία Γοσποδίνη. Ανέφερε, ότι περιλαμβάνει διατάξεις που δεν κινούνται στην κατεύθυνση της βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης, οι οποίες μπορούν να καταστρέψουν περαιτέρω τα πυκνοδομημένα κέντρα των ελληνικών πόλεων μέσω της θέσπισης πολεοδομικών κινήτρων όπως ο μεγαλύτερος συντελεστής δόμησης και το ποσοστό κάλυψης οικοπέδου. Αν και  όπως είπε, η πρόθεση κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης είναι στη σωστή κατεύθυνση, εντούτοις, με τον τρόπο που θεσμοθετήθηκε, απαξιώνει τη μικρή ιδιοκτησία και καταστρέψει τη μεσαία τάξη, διευκολύνοντας την πώληση μικρών ιδιοκτησιών γης και τη συνένωση μεγάλων ιδιοκτησιών.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων & Χωροτακτών (Σ.Ε.ΠΟ. Χ) κ. Σοφία Αυγερινού Κολώνια, ανέφερε ως σημαντικότερο πρόβλημα του νέου νόμου, ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης γιατί υποβαθμίζεται ο ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός. Χαρακτήρισε επίσης αποσπασματικό τον σχεδιασμό των Ειδικών Πλαισίων και Σχεδίων που ενισχύονται και κατισχύουν όλων των υπολοίπων. Και έκανε λόγο για αποσπασματικό επίσης fast truck χαρακτήρα πολεοδομικού σχεδιασμού.

Ο Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΠA.Σ.Δ.ΜH.Π.) κ. Αντώνης Σαμιωτάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ορθώς, θα πρέπει σταδιακά αν όχι να καταργηθεί, σίγουρα να περιοριστεί η εκτός σχεδίου δόμηση. Ωστόσο, εξήγησε, ότι δεν θα έπρεπε να είχε γίνει «με ένα νόμο, με ένα άρθρο», γιατί δικαίως δημιουργήθηκαν αντιδράσεις και υπόνοιες για μεθοδεύσεις από ιδιοκτήτες «οικοπέδων», καθώς τόσα χρόνια όπως υπογράμμισε, η πολιτεία τους καλλιέργησε την νοοτροπία ότι πρόκειται για οικόπεδα και όχι αγροτεμάχια. Ο κ. Σαμιωτάκης τόνισε επίσης για το ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης ότι θα έπρεπε να υπάρξει ένα μεγαλύτερο μεταβατικό διάστημα.

ΕΔΩ , ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

https://www.youtube.com/watch?v=AOaQWy6fFAU

Σχετικές αναρτήσεις

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Πάνω από -1.190- αναβολικά δισκία και -180- φιαλίδια αναβολικών ουσιών κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies