ΑργολίδοςΑρκαδίαςΑχαΐαςΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΗλείαςΚορίνθουΛακωνίαςΜεσσηνίαςΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Ινστιτούτο Καταναλωτών Κορινθίας: Η ΑΑΔΕ κλέβει τον κόσμο με τον ΕΝΦΙΑ!

Μεθόδευση της μνημονιακής ΑΑΔΕ για να χρεώνονται επιπλέον ποσά ΕΝΦΙΑ καταγγέλλει το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κορινθίας:

Η εσφαλμένη εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τον ΕΝΦΙΑ έχει οδηγήσει σε μεγάλη επιβάρυνση τους ιδιοκτήτες ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων.

 

  • Μετά από πολλαπλές καταγγελίες και παράπονα για τον τρόπο που η ΑΑΔΕ εφαρμόζει: α) το άρθρο 4 παρ. 1ε του Ν. 4223/2013 που αφορά στην παλαιότητα του κτίσματος, β) Την παρ. 2α του Ν. 4223/2013 που αφορά στην τιμή ζώνης (Ε/Μ2), γ) Την παράγραφο  2β του Ν. 4223/2013 που αφορά στον συντελεστή παλαιότητος κτίσματος (ΣΠΚ) και δ) Το άρθρο 5 παρ. 2 και 3 του Ν. 4223/2013  που ορίζει ότι ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται ανεξάρτητα αντικειμένου εργασιών,  υπολογίζεται με συντελεστή 1 τοις χιλίοις κι όχι 5,5 τοις χιλίοις που εσφαλμένως υπολογίζονται στα ακίνητα που αφορούν σε μέλη μας, αλλά και εν γένει στους πολίτες ,ιδιοκτήτες ακινήτων, ως και σε νομικά πρόσωπα.
  • Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ με τις αποφάσεις που εκδίδει για ακίνητα, ιδιοχρησιμοποιούμενα, που έχουν δομηθεί σε παρελθόντα έτη που υπερβαίνουν όχι μόνο τα 26 έτη, αλλά ακόμη και τα 40-50 έτη, υπολογίζει συντελεστή  του βασικού φόρου επί της αξίας των ακινήτων 3,70 τοις χιλίοις και όχι τον συντελεστή βασικού φόρου παλαιότητας για ακίνητα, άνω των 26 ετών,  στο ορθό 1 τοις χιλίοις (συνδυασμός των άρθρο 4 παρ. 1ε του Ν. 4223/2013).
  • Θα έπρεπε δηλαδή να υπολογίσει τον βασικό φόρο επί της αξίας των άνω ακινήτων εφαρμόζοντας το φορολογικό συντελεστή παλαιότητας 1 τοις χιλίοις   επί της αξίας των (άρθρο 4 παρ. 1, εδ. Ε, παρ. 2α ,παρ. 2β  και  άρθρο 5 παρ. 2 και 3  του Ν. 4223/2013).
  • Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί  με τις μεθοδεύσεις αυτές, είναι αχαρακτήριστη και αποτελεί όνειδος για τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους.
  • Μετά τις παραπάνω διαπιστώσεις καλέσαμε τον Διοικητή της ΑΑΔΕ και τον Υπουργό Οικονομικών να ενεργήσουν άμεσα ώστε:

Α) Την διόρθωση του λογισμικού της ΑΑΔΕ (αν οφείλεται σε αυτό η άνω δυσλειτουργία) και

Β) την απόδοση στους πολίτες ως και στα νομικά πρόσωπα των ποσών που έχουν εισπραχθεί αχρεωστήτως μέχρι σήμερα από την παραπάνω δυσλειτουργία-μεθόδευση, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και πάψει η αναίτια ταλαιπωρία τους και η οικονομική τους επιβάρυνση – ζημία.

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΥΛΛΟΓΗ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

admin2020

«Π. Μαντάς για Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας: Παραμένει ενεργό και πλήρως λειτουργικό, διατηρώντας τη δικαστική και χωρική αρμοδιότητα που κατείχε έως σήμερα στο μέγιστο βαθμό»

admin2020

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός | «Νέες φωνές με καινοτόμες ιδέες, γεμάτες ελπίδα για το μέλλον»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies