Κοινωνικά

Ιστορική απόφαση: Ένοχοι για εγκληματική οργάνωση τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής

Της Άννας Κανδύλη

Εγκληματική οργάνωση είναι το κόμμα της Χρυσής Αυγής σύμφωνα με την απόφαση που ομόφωνα ελήφθη μετά από διαδικασία 5,5 ετών και ανακοίνωσε η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων της Αθήνας Μαρία Λεπενιώτη. Σύμφωνα με αυτή επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τον Ν. Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παν. Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, ΑΝτ.ώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κων. Μπαρμαπερούση, Ευσ. Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Μεταξύ των υπολοίπων κατηγορουμένων ( πλην βουλευτών ΧΑ) που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιωργος Ρουπακιας, ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζης και ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γιώργος Πατέλης. Μεταξύ εκείνων που αθωώθηκαν είναι η υποψήφια βουλευτής της ΧΑ, Θέμις Σκορδέλη και η σύζυγος του Γ. Πατέλη, Θεώνη Σκαρπέλη.

Η ετυμηγορία για τη δολοφονία Φύσσα
Νωρίτερα, οι δικαστές , επίσης ομόφωνα, ‘έκριναν ένοχο για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον καθ´ ομολογία του δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και για συνέργεια σε αυτή 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για την εν λόγω πράξη.
Ένοχοι είναι οι:
Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης

Γεώργιος Δήμου

Ελπιδοφόρος Καλαρίτης

Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός

Κωνσταντίνος Κορκοβίλης

Αναστάσιος Μιχάλαρος

Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης

Γεώργιος Σκάλκος

Γέωργιος Σταμπέλος

Λέων Τσαλίκης

Αθανάσιος Τσόρβας

Νικόλαος Τσόρβας και

Αριστοτέλης Χρυσαφίτης

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των 9 αρχικών παθόντων. Για τους υπόλοιπους παθόντες το δικαστήριό μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής.
Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Γερμενή, Κασιδιάρη, Μιχαλολιάκο, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Τέλος το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους 8 κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.

Μάγδα Φύσσα: Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου

Συγκλόνισε η αντίδραση της μητέρας του Παύλου Φύσσα στο άκουσμα της ιστορικής απόφασης του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή. Η Μάγδα Φύσσα ξέσπασε σε δάκρυα και φώναξε “δικαιωθήκαμε”. Σήκωσε ψηλά τις γροθιές της και σχημάτισε το σήμα της νίκης. “Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου” δήλωσε

Ξέσπασαν σε χειροκροτήματα μετά την απόφαση

Την ώρα που ακούγονταν από τα μεγάφωνα η ετυμηγορία του δικαστηρίου υπέρ της ενοχής των κατηγορουμένων, έξω από το Εφετείο, οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα ενώ κυριαρχούσαν αντιφασιστικά συνθήματα. Με το άκουσμα της ενοχής του Νίκου Μιχαλολιάκου ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα ενώ άρχισε να φωνάζει: «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου 15.000 – 20.000 άτομα βρίσκονταν κατά μήκος της λεωφόρου Αλεξάνδρας η οποία παραμένει κλειστή.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανέβηκε στην έδρα στις 11:20 και, αφού η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη εκφώνησε τα ονόματα των κατηγορούμενων, ξεκίνησε η ανάγνωση. Η πλειονότητα των κατηγορουμένων ήταν απόντες, με παρόντες μόνο 11 και ουδείς από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Απών ήταν και ο Γιώργος Ρουπακιάς. Τα μέτρα ασφαλείας εντός της αίθουσας είναι δρακόντεια με απόλυτη τήρηση των αποστάσεων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού. Οι δημοσιογράφοι ορίστηκε να παρευρίσκονται στον χώρο του εξώστη της δικαστικής αίθουσας, ενώ στο ακροατήριο βρίσκονται οι δικηγόροι, οι παρόντες κατηγορούμενοι, η οικογένεια του Παύλου Φύσσα, θύματα και συγγενείς θυμάτων άλλων υποθέσεων κ.α.

Το «παρών» στη δικαστική αίθουσα, όπου εκφωνήθηκε η απόφαση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, έδωσαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο βουλευτής Θανάσης Παφίλης, η κ. Περιστέρα Μπαζιάνα, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.

Επεισόδια έξω από το Εφετείο: Μολότοφ και χημικά

Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το Εφετείο, λίγο μετά την απόφαση του Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία κρίνονται ένοχα τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής για εγκληματική οργάνωση. Άγνωστοι ξεκίνησαν να πετούν βόμβες μολότοφ με τις δυνάμεις της αστυνομίας να απαντούν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Επιπλέον τέσσερις υδροφόρες της ΕΛ.ΑΣ. βγήκαν ταυτόχρονα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας πραγματοποιώντας ρίψεις νερού. Ο μαζικός όγκος των διαδηλωτών έχει αποχωρήσει.
Πηγή:Enikos.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Υπόθεση μαστροπείας ανηλίκων: Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της υπόθεσης μαστροπείας ανήλικων κοριτσιών στον Κολωνό

tiresias tiresias

Πώς λειτουργούν οι σπείρες που αδειάζουν λογαριασμούς

tiresias tiresias

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα ανεχτώ τον πληθωρισμό της απληστίας

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies