ΔιεθνήΕιδησούλες

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ: Χιλιάδες συλλήψεις διαδηλωτών – Επίσημα 40 οι νεκροί

Συνεχίζεται το πογκρόμ κατά των διαδηλωτών στο Καζακστάν, που συγκλονίζεται από μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις.

Περισσότερες από 4.400 συλλήψεις και πάνω από 40 νεκρούς ανέφεραν ως επίσημα στοιχεία σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας. Μεταξύ των νεκρών είναι και μέλη των δυνάμεων καταστολής.

Δεν αποκλείεται ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί ή να ανακοινωθεί νεότερος απολογισμός τις επόμενες μέρες.

Στο Καζακστάν βρίσκεται στρατιωτική αποστολή από το εξωτερικό. Ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) έχει στείλει στο Καζακστάν αλεξιπτωτιστές, που εμφανίζονται ως τμήμα μιας «ειρηνευτικής δύναμης». Συνολικά περίπου 2.500 μέλη δυνάμεων ασφαλείας από το εξωτερικό στέλνονται στο Καζακστάν, ανακοίνωσε η συμμαχία CSTO.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε σημερινή επικοινωνία του με τον Τοκάγεφ μέσω βιντεοκλήσης, υποστήριξε την πρόταση του τελευταίου για μια Σύνοδο Κορυφής του CSTO μέσα στις επόμενες μέρες για να συζητηθεί η αναταραχή. Επίσης, ο Τοκάγεφ είχε επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, «οι Πρόεδροι αντήλλαξαν απόψεις όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται» για την καταστολή των μεγάλων εργατικών – λαϊκών κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την επιτροπή εθνικής ασφάλειας του Καζακστάν, συνελήφθη ο Καρίμ Μασίμοφ, πρώην επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας διέκοψε όλες τις εξαγωγές όπλων στο Καζακστάν, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, ενώ η διπλωματία των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως ενέκρινε την οικειοθελή αποχώρηση από το Καζακστάν των μη απολύτως απαραίτητων μελών του προσωπικού της αμερικανικής κυβέρνησης και των συγγενών τους που εργάζονται στο Γενικό Προξενείο στην πόλη Αλμάτι του Καζακστάν.

Την Παρασκευή σε ένα ακόμη διάγγελμά του ο Πρόεδρος του Καζακστάν Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση εναντίον των «οπλισμένων συμμοριτών».

Εκπρόσωπος του βετεράνου πρώην Προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ επιβεβαίωσε εξάλλου σήμερα ότι αυτός ο τελευταίος εξακολουθεί να βρίσκεται στη χώρα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters)

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies