ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΜεσσηνίαςΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ!

Τόσο με επιστολή του προς τον δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο όσο και με τοποθέτησή του στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας, έχει ζητήσει να φύγουν τα όργανα γυμναστικής που πρόσφατα τοποθετήθηκαν λίγα μόλις μέτρα πίσω από το Μνημείο των Εκτελεσμένων από τους Γερμανούς ναζί, στις 8 Φλεβάρη του 1944. Ο πρόεδρος της Κοινότητας επικοινώνησε με την Kalamata Journal και έκανε γνωστό ότι έχει ζητήσει την απομάκρυνση των οργάνων γυμναστικής με αφορμή το δημοσίευμά μας “Έτσι θα τιμήσει η Καλαμάτα τους εκτελεσμένους της;”.

Το θέμα αυτό μπήκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής κατά τη συζήτηση υπηρεσιακής εισήγησης, κατόπιν πρότασης της Ένωσης Αποστράτων Αεροπορίας, για τη μεταφορά του Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων από την πλατεία της Φραγκόλιμνας στην Αριστομένους, κοντά στο Μνημείο των Πεσόντων Πυροσβεστών.

Ο πρόεδρος της Κοινότητα Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας, ενημέρωσε ότι το Συμβούλιο της Κοινότητας δεν μπόρεσε να πάρει απόφαση θετικής γνώμης για τη συγκεκριμένη μεταφορά και ζήτησε από το Δήμο να επαναφέρει το θέμα στο Συμβούλιο με περισσότερα στοιχεία. Η πρόταση επαναφοράς του θέματος απορρίφθηκε.

Με αφορμή λοιπόν το θέμα για τη μεταφορά του Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων ο πρόεδρος κ. Λύρας αναφέρθηκε και στο Μνημείο των Εκτελεσμένων από τους Γερμανούς ναζί, από την περιοχή του οποίου πρέπει να απομακρυνθούν τα όργανα γυμναστικής, ενώ πρότεινε τη δημιουργία Πάρκου Ηρώων στο παλιό στρατόπεδο.

Είπε συγκεκριμένα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ο κ. Λύρας: “…επιμένω όσον αφορά (σ.σ.τη μεταφορά του Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων στην Αριστομένους) ότι δεν είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος η οδός Αριστομένους, ένας δρόμος ψυχαγωγικός, κεντρικός, εμπορικός, όχι πάντως ιστορικός. Και η πρότασή μας είναι να εξεταστεί ο χώρος του παλαιού στρατοπέδου, που ήδη ένα τμήμα του έχει διαμορφωθεί και έχουν τοποθετηθεί το Μνημείο Εκτελεσθέντων Πατριωτών από τους Ναζί το 1944, η Προτομή του Συνταγματάρχη Βενετσάνου Κετσέα, καθώς έχει ανακατασκευαστεί και η κεντρική πύλη του παλιού στρατοπέδου Παπαφλέσσα.

Ανατολικότερα των προαναφερθέντων σημαντικών μνημείων για την πόλη και την ιστορία της, υπάρχει ικανός και διαθέσιμος χώρος στον οποίον μπορούν να εγκατασταθούν μέρος ή όλα τα μνημεία που αφορούν τις αποδόσεις τιμών σε ιστορικά γεγονότα και τις ηρωικές μορφές της περιοχής μας και να αποτελέσει ο εν λόγω χώρος ένα Πρότυπο Πάρκο Ηρώων. Συγκεκριμένα προτείνουμε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών να αναλάβει την εκπόνηση μιας μικρής μελέτης για τη χωροθέτηση και άλλων μνημείων πέραν των υφισταμένων, όπως έρχεται οσονούπω το Μνημείο των Εφέδρων Αξιωματικών, την εγκατάσταση κιγκλιδώματος

διακοσμητικού, την εγκατάσταση φωτιστικών που να αναδεικνύουν τα μνημεία, όπως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, τη φύτευση και περιποίηση των υπαρχόντων φυτών και δέντρων, την απομάκρυνση των υπαίθριων οργάνων άθλησης που προ ημερών εγκαταστάθηκαν σε απόσταση ολίγων μέτρων από το Μνημείο των Εκτελεσθέντων και τον εν γένει ευπρεπισμό του περιβάλλοντα χώρου με τον σεβασμό που απαιτείται”.

Η πρόταση του προέδρου της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτη Λύρα απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Νίκο Μπασακίδη, με το επιχείρημα ότι στο παλιό στρατόπεδο και ευρύτερα στην Ανατολική Γειτονιά ετοιμάζεται μελέτη για την αναβάθμιση της περιοχής και η μελέτη αυτή θα πει εάν και που μπορούν να μπουν αγάλματα και μνημεία.

Δηλαδή μέχρι να γίνει η μελέτη και το έργο θα παραμένει αυτός ο “αχταρμάς” στο Μνημείο των Εκτελεσμένων Πατριωτών, που υποτιμά τη θυσία πολλών δεκάδων πατριωτών και δεν καταδεικνύει τον πραγματικό βαθμό της ναζιστικής θηριωδίας στην Καλαμάτα;

Σχετικές αναρτήσεις

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Συντονιστή Επιχειρήσεων, Υποστράτηγο Δημήτρη Γεωργανά

admin2020

“ Αντιγόνη” του Σοφοκλή από την Θεατρική Ομάδα «Ψυχῇ θεάτρου τέχνη» 2ου Πειραματικού ΓΕΛ Κιλκίς

admin2020

Συνεδρίαση Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας/ Π.Ε. Μεσσηνίας

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies