ΔιεθνήΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ Η ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Σε απάντηση που έδωσε σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με τις πρόσφατες τουρκικές παραβιάσεις, η Κομισιόν δηλώνει με νόημα ότι «έχει επίγνωση της πρόσφατης αύξησης των παραβιάσεων….πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές». Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη δήλωση με δεδομένο ότι περιορίζει τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις της Τουρκίας μόλις «σε κατοικημένες περιοχές», ανοίγοντας την όρεξή της και κλείνοντάς της το μάτι για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της σε ελληνικά ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως τονίζεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει την προθυμία της να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος», επικαλούμενη μάλιστα και την πρόσφατη έκθεση προόδου για την Τουρκία που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Η εν λόγω έκθεση σημειώνει ότι η «Τουρκία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της ΕΕ», ενώ στο ίδιο κείμενο τονίζεται «η ΕΕ αναγνωρίζει τα συμφέροντα και τους στόχους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής».

Τα παραπάνω αποδεικνύουν τον επικίνδυνο για τους λαούς ρόλο των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, όπως της ΕΕ όπου μαζί με ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ διεξάγουν παζάρι με την τουρκική αστική τάξη, ώστε να την πάρουν με το μέρους τους στον ανταγωνισμό τους με Κίνα και Ρωσία. Σε μια περίοδο που οξύνεται ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας-Τουρκίας η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη σύμπλευση των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, λειτουργεί ως «σημαιοφόρος» των επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, ενώ κοινή επιδίωξή τους είναι η – με ή και χωρίς τη διαδικασία της Χάγης- συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο με οδυνηρές συνέπειες για την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν καθημερινά πως κάθε άλλο παρά πηγή ασφάλειας για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αποτελεί η εναπόθεση των ελπίδων τους στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Οι επώδυνες διευθετήσεις και συμβιβασμοί που προωθούνται στη ΝΑ Μεσόγειο δεν θα σταματήσουν τους ανταγωνισμούς αστικών τάξεων, αντίθετα δημιουργούν τους όρους για νέα όξυνση και πιθανές συγκρούσεις. Η αυτοτελής πάλη των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων αναδεικνύει την ανάγκη:

– για καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα προβλέπουν,

– για απεμπλοκή από τις συμμαχίες των καπιταλιστών και τα σχέδια τους, από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία,

– για να κλείσουν οι βάσεις ορμητήρια.

Ο λαός μπορεί να γίνει πραγματικός αφέντης του πλούτου που παράγει με τη δική του εξουσία και να χαράξει τη μόνη διέξοδο που μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς που δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν με αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες για τα δικά τους συμφέροντα.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.

Ερώτηση προς τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής/Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας

Θέμα: Κλιμάκωση των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο

Σε μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου έχει επιδοθεί η Τουρκία από τις αρχές του χρόνου, οι οποίες κλιμακώνονται αυτές τις μέρες. Ενδεικτικά, μόνο στις 27/4 έγιναν πάνω από 30 υπερπτήσεις και συνολικά πάνω από 200 παραβιάσεις, ενώ μεγάλα σε πληθυσμό νησιά, όπως π.χ. η Σάμος, η Κάλυμνος, η Ρόδος, βρέθηκαν στο επίκεντρο των παραβιάσεων.

Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου αποτελεί διακηρυγμένη στρατηγική της τουρκικής αστικής τάξης, που σταθερά θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και παράλληλα ενισχύει με υλικό και προσωπικό τη «Στρατιά του Αιγαίου» που εδρεύει στη Σμύρνη.

Για έναν ακόμη χρόνο πραγματοποιήθηκε άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας 2022», με σχέδιο την κατάληψη μικρονησίδας από βατραχανθρώπους και από αεροκίνητα και αερομεταφερόμενα τμήματα. Το εν λόγω σενάριο αποτελεί προσομοίωση σε βάρος ελληνικών νησιών και στην τελική φάση της άσκησης συμμετείχε ως παρατηρητής ο Ακόλουθος Άμυνας των ΗΠΑ. Εκκωφαντική παράλληλα είναι και η σιωπή ΕΕ, ΗΠΑ και ελληνικής κυβέρνησης για την τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ, πριν λίγες μέρες.

Η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο αμφισβητείται με την ανοχή ΕΕ και ΝΑΤΟ και με ορατό κίνδυνο για «επώδυνες διευθετήσεις» για τους λαούς στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Ερωτάται ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης/ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής:

Πώς τοποθετείται σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά του Αιγαίου, την προσομοίωση κατάληψης μικρονησίδας σε άσκηση του τουρκικού στρατού και τις συστηματικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου;

Απάντηση του ύπατου εκπροσώπου/αντιπροέδρου κ. Borrell i Fontelles εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η ΕΕ έχει επίγνωση της πρόσφατης αύξησης των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη και άλλων εξελίξεων στο Αιγαίο Πέλαγος.

Οι εν λόγω πτήσεις πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής του 2021 για την Τουρκία1, στη δήλωση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο2 καθώς και στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2021 για την Τουρκία3, ενώ παραμένουν πηγή ανησυχίας. Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα το Συμβούλιο4, και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διαπραγματευτικό πλαίσιο5, η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει6 την προθυμία της να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις καλές σχέσεις γειτονίας, καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους».

1 https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/turkey-report-2021_en

2 https://www.consilium.europa.eu/el/press/press-releases/2020/05/15/statement-of-the-eu-foreign-ministers-on-the-situation-in-the-eastern-mediterranean/

Σχετικές αναρτήσεις

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δεκτές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ σε νόμο για την Υγεία- Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται

admin2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies