ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ ΑΧΑΪΑΣ Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Γολέμι ενάντια στις ανεμογεννήτριες

Μαζική κινητοποίηση στο Γολέμι του Δήμου Ερύμανθου Αχαΐας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ενάντια στα σχέδια μεγάλης εταιρείας που επιδιώκει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή τους.

 

Συγκεκριμένα, κάτοικοι του Λεοντίου και άλλων χωριών του Δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της επιτροπής αγώνα που έχουν συγκροτήσει, προχώρησαν σε συγκέντρωση με συμβολικό αποκλεισμό δρόμου, προκειμένου να μην καταστραφεί μια μεγάλη ορεινή – δασική έκταση στα όρια των χωριών Λεόντιο, Γολέμι, Ρακίτα, Δεμέστιχα, Θωμαΐτικα, που έχει χαρακτηριστεί NATURA και στην οποία η κύρια δραστηριότητα των μόνιμων κατοίκων είναι η κτηνοτροφία.

 

Όπως έγινε γνωστό από τον Γιώργο Σύψα, μέλος της επιτροπής, στην ομιλία του προς τους παρευρισκόμενους της συγκέντρωσης, τα σχέδια για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών δεν είναι καινούργια. Εδώ και μια δεκαετία γίνονται ενέργειες «πίσω από την πλάτη» των κατοίκων.

 

Τονίστηκε ότι το 2010 είχε κατατεθεί αίτημα αδειοδότησης στο Δήμο Ερυμάνθου και το 2012 υπήρξε ομόφωνη απόφαση αντίθεσης του δημοτικού συμβουλίου, ενώ κατά πλειοψηφία πάρθηκε αντίστοιχη απόφαση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Επισημάνθηκε ότι αυτά τα σχέδια ποτέ δεν εγκαταλείφθηκαν, αντιθέτως με ευθύνη των έως και σήμερα κυβερνώντων, όπως και των τοπικών αρχών, δεν υπήρξε ενημέρωση των κατοίκων.

 

Επί ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν οι άδειες, επί ΝΔ έγιναν παραγωγικές

Στη συγκέντρωση σημειώθηκε πως το 2017, επί ΣΥΡΙΖΑ, και με υπουργό τον κ. Φάμελλο, δόθηκαν άδειες που η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ τις έκανε παραγωγικές, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αντιληφθούν την παρέμβαση της εταιρείας που έχει καταθέσει το σχετικό αίτημα για την περιοχή τους, όταν έκανε μετρήσεις στις περιουσίες τους και στον υπόλοιπο δασικό όγκο.

 

Καταγγέλθηκε πως εάν προχωρήσουν αυτά τα σχέδια, πάνω από 1.000 στρέμματα δάσους θα καταστραφούν, σύμφωνα με τις έως και σήμερα εκτιμήσεις, ενώ ανυπολόγιστες θα είναι οι ζημιές για αρκετούς κτηνοτρόφους που ταΐζουν τα κοπάδια τους στην περιοχή.

 

Από την επιτροπή, που διεκδικεί μια σωστή χωροθέτηση των έργων ΑΠΕ και καμιά παρέμβαση σε περιοχές NATURA (όπως π.χ. στο Λεόντιο), καταγγέλθηκε επίσης ότι τα όρια θορύβου της συγκεκριμένης παρέμβασης ξεπερνούν τα επιτρεπτά, ευρισκόμενα πάνω και από αυτά που αφορούν της ΒΙΠΕ. Κάλεσαν παράλληλα κάθε αρμόδιο φορέα να πάρει πίσω την απόφαση για τις ανεμογεννήτριες, τονίζοντας πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί προς κάθε κατεύθυνση. Η αγωνία και ο φόβος τους παράλληλα μεγαλώνουν και λόγω των συνεχιζόμενων δασικών πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, φοβούμενοι να μην έχουν και αυτοί την ίδια τύχη.

 

Πριν τη συγκέντρωση στο Γολέμι πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία από το Λεόντιο.

 

Στο πλευρό των κατοίκων κλιμάκιο του ΚΚΕ

 

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Δημήτρη Αγγελόπουλο μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας και του ΤΓ Αχαΐας, τον Διονύση Κλάδη μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας και τον Τάκη Σκιαδά, μέλος της ΤΕ Αχαΐας και δημοτικό σύμβουλο Ερυμάνθου.

 

Στην παρέμβασή του, ο Δημήτρης Αγγελόπουλος κάλεσε τους παρευρισκόμενους και κάθε κάτοικο της περιοχής να βγάλει τα συμπεράσματά του για το γεγονός ότι εδώ και πάνω από δέκα χρόνια το θέμα υπάρχει, αλλά δεν αντιμετωπίζεται προς όφελος του λαού, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών. «Πρέπει να απομονωθούν γιατί σήμερα γυρίζουν στα χωριά σαν άλλοι Μαυρογιαλούροι, τάζοντας ότι δήθεν θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα» επισήμανε. Σημείωσε δε πως το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει στη Βουλή τους νόμους που προβλέπουν την τοποθέτηση τέτοιων εγκαταστάσεων σε δασικές και ιστορικές περιοχές όπως π.χ. στη Μακρόνησο, υπογραμμίζοντας πως το Κόμμα θα προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα στηρίζουν τον αγώνα των κατοίκων, καθώς όπως είπε «πολλοί κινδυνεύουν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και όχι μόνο ορισμένοι κτηνοτρόφοι».

 

Από την πλευρά του ο Τάκης Σκιαδάς κάλεσε σε συνέχεια του μαζικού αγώνα, λέγοντας πως αυτός θα έχει αποτέλεσμα, εάν χτυπηθούν αποφασιστικά και οι αιτίες που γεννούν τα συγκεκριμένα προβλήματα, εφόσον αντίστοιχα αντιμετωπίζουν και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Σχετικές αναρτήσεις

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δεκτές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ σε νόμο για την Υγεία- Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται

admin2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies