ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΚοινωνικάΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καυτοί οι επόμενοι μήνες για τους λογαριασμούς ρεύματος… Έως και και 900% ανατιμήσεις!!!

Μία ακόμα ψυχρολουσία για τα λαϊκά νοικοκυριά αποτελεί ο νέος τρόπος χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοινώθηκε στις αρχές της περασμένης βδομάδας από τις εταιρείες προμηθευτές της Ενέργειας. Η πολυαναμενόμενη «κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής», που θα ελάφρυνε δήθεν τα νοικοκυριά και είχε διαφημιστεί δεόντως, δεν ήταν τίποτα περισσότερο παρά μία ακόμα απάτη με τεράστιο οικονομικό κόστος για τον λαό.

Οσα ανακοίνωσαν οι προμηθευτές της Ενέργειας και η κυβέρνηση, σκιαγραφούν έναν άθλιο μηχανισμό, μέσω του οποίου μονιμοποιούνται οι αυξήσεις – φωτιά στο ηλεκτρικό ρεύμα και μάλιστα χωρίς να μπορεί να προβλέψει κανείς το μέχρι πού μπορούν να φτάσουν.

Ετσι, λοιπόν, αυτό που προκύπτει είναι πως οι χρεώσεις του Αυγούστου θα ενσωματώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής απευθείας στα τιμολόγια και έτσι οι λογαριασμοί που θα φτάνουν από το φθινόπωρο και μετά στα νοικοκυριά θα είναι διπλάσιοι, τριπλάσιοι και τετραπλάσιοι. Χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής μεν αλλά με μια σταθερή και διαχρονική ρήτρα που καλείται να πληρώσει ο λαός από τις επιπτώσεις της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης» και των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων.

Πρόκειται για μια άθλια συμπαιγνία κυβέρνησης – επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας, που δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον. Αλλωστε, η ανακοίνωση των νέων χρεώσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι κάτι που είχε συμφωνηθεί μεταξύ τους, προκειμένου, από τη μία, οι εταιρείες να ενσωματώσουν τη ρήτρα στα τιμολόγια και, από την άλλη, η κυβέρνηση να ρίξει στάχτη στα μάτια των νοικοκυριών, πουλώντας το παραμύθι της «κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής».

Μονά – ζυγά δικά τους… Οπως ακριβώς έγινε με τα περιβόητα υπερκέρδη των εταιρειών, που τελικά …δεν υπάρχουν, όπως έγινε με το λεγόμενο power pass που έφτασε να αφορά έναν ελάχιστο αριθμό ανθρώπων που πήρε κάποιες πενταροδεκάρες, όπως όλα τα μέτρα που ανακοινώνονται κατά διαστήματα, που συνιστούν μια απίστευτη κοροϊδία και εξαϋλώνονται σε χρόνο μηδέν.

Ας δούμε ορισμένα συγκεκριμένα παραδείγματα για να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει και τι πρέπει να περιμένουμε τους επόμενους μήνες. Τα τιμολόγια λοιπόν που ανακοινώθηκαν από τις εταιρείες για τον Αύγουστο, κινούνται πάνω κάτω στα 0,5 ευρώ για κάθε κιλοβατώρα. Και μάλιστα «φουσκώνουν» και το πάγιο.

Μέχρι την Πέμπτη 28 Ιούλη είχαν ανακοινώσει όλες οι εταιρείες τις νέες χρεώσεις. Συγκεκριμένα:

— H ΔΕΗ ανακοίνωσε τιμολόγιο στα 0,486 ευρώ την κιλοβατώρα για το οικιακό τιμολόγιο και πάγιο 3,5 ευρώ.

— Ο «ΗΡΩΝ» ανακοίνωσε τιμολόγιο στα 0,495 ευρώ την κιλοβατώρα για το οικιακό με κλιμακωτό πάγιο από 9,9 έως 17,9 ευρώ και 0,54 για το επαγγελματικό.

— Η «Protergia», 0,549 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αλλά υπάρχουν και ειδικά τιμολόγια (όπως για το εξοχικό) που ανεβαίνουν έως και τα 0,56 ευρώ. Το πάγιο είναι από 1 έως 5 ευρώ τον μήνα.

— Η «Elpedison» παρουσίασε έναν διαφορετικό τρόπο αποτύπωσης της χρέωσης. Σύμφωνα με αυτόν, θα υπολογίζεται κάθε μήνα ένα ποσό έκπτωσης (επιστροφής στον καταναλωτή), ανάλογα με το πώς θα κινείται η χονδρεμπορική. Για τον Αύγουστο η εταιρεία εκτιμά ότι στο δημοφιλέστερο πρόγραμμά της, η τελική χρέωση θα είναι 0,4956 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με πάγιο στα 5 ευρώ τον μήνα.

— Η εταιρεία «NRG» ανακοίνωσε τιμοκατάλογο με τιμές από 0,499 έως 0,548 ευρώ/MWh και διακύμανση του παγίου από 4,8 έως 5,5 ευρώ τον μήνα.

— Η «Watt&Volt» έδωσε τιμή για τα τιμολόγια χωρίς πάγιο στα 0,58 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αλλά με μεγάλες διαφοροποιήσεις προς τα κάτω για τα τιμολόγια με πάγιο. Δηλαδή με πάγιο 30 ευρώ (!) η τιμή της κιλοβατώρας φτάνει τα 0,379 ευρώ, ενώ με πάγιο 15 ευρώ η τιμή διαμορφώνεται στα 0,477.

— Η «VOLTON» στα 0,52 ευρώ ανά κιλοβατώρα με 9,9 ευρώ πάγιο.

– Η «ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ» ανακοίνωσε τιμολόγιο με 0,484 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αλλά με πάγιο 8 ευρώ τον μήνα και με ετήσια συνδρομή.

— Η «ΖΕΝΙΘ» ανακοίνωσε 0,519 ευρώ ανά κιλοβατώρα συν 4 ευρώ πάγιο.

— Η «VOLTERA» ανακοίνωσε 0,68 ευρώ με πάγιο 2,9 ευρώ.

Αυτές είναι οι τιμές που θα φαίνονται στους λογαριασμούς και με βάση αυτές οι εταιρείες θα εισπράξουν.

Από αυτό το «σφαγείο» καλείται να διαλέξει ο καταναλωτής, όπως λέει η κυβέρνηση, διαφημίζοντας δηλαδή τα καλά της …ελεύθερης επιλογής…

Ας δούμε τώρα τη σύγκριση πριν την «κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής» σε τέσσερις περιπτώσεις που έχουμε στη διάθεσή μας τα στοιχεία.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1ο:

Εταιρεία «Watt&Volt». Μέχρι σήμερα χρέωση κιλοβατώρας 0,076 ευρώ.

Η τιμή κιλοβατώρας τώρα πάει στα 0,585 ευρώ.

Η χρέωση αυξάνεται κατά 669%!!!

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2ο:

Eταιρεία «VOLTERA». Μέχρι σήμερα χρέωση κιλοβατώρας 0,08 ευρώ

Η τιμή κιλοβατώρας τώρα πάει στα 0,68 ευρώ.

Η αύξηση είναι της τάξης του 750%!!!

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3ο:

Εταιρεία «Elpedison». Μέχρι σήμερα χρέωση κιλοβατώρας 0,109 ευρώ.

Η τιμή πάει τώρα στα 0,4956 ευρώ.

Η αύξηση είναι της τάξης του 350%!

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 4ο:

Εταιρεία «VOLTON». Μέχρι σήμερα χρέωση κιλοβατώρας 0,055 ευρώ.

Η τιμή πάει τώρα στα 0,52 ευρώ.

Η αύξηση είναι της τάξης 900%!

Αν υπολογίσουμε τις ανατιμήσεις του Αυγούστου, μειώνοντας τις νέες τιμές κατά το ποσό της λεγόμενης επιδότησης, δηλαδή να αφαιρέσουμε τα 0,337 ευρώ, τότε στις παραπάνω περιπτώσεις για μεν την «Watt&Volt» η αύξηση χρέωσης είναι 225,9% (υπερτριπλάσια), για δε την «VOLTERA» 328,8% (υπερτετραπλάσια), ενώ για την «VOLTON» 241%!

Στην πραγματικότητα η επιβάρυνση είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού οι εταιρείες επινόησαν μια ακόμα …ρήτρα για να αυξήσουν τα έσοδά τους, είτε επιβάλλοντας υποχρέωση πληρωμής παγίου, είτε εκτοξεύοντας τις πάγιες χρεώσεις που είχαν μέχρι χτες.

Σε ό,τι αφορά το πάγιο, η κυβέρνηση, σε ένα ρεσιτάλ εμπαιγμού, προχώρησε την περασμένη Πέμπτη σε νομοθετική παρέμβαση με την οποία καθορίζει ως ανώτερη χρέωση τα 5 ευρώ μηνιαίως. Βέβαια, αυτό, αναμένεται να μεταφερθεί από το Σεπτέμβρη στο βασικό τιμολόγιο, κάτι που άλλωστε ήδη έχουν αφήσει να διαφανεί οι εταιρίες…

Το θράσος της κυβέρνησης είναι απύθμενο και κυριολεκτικά κοροϊδεύει, όταν μιλάει για μέτρα στήριξης των νοικοκυριών. Ολα τα μέτρα «στήριξης» που ανακοίνωσε χρηματοδοτούν ξανά τους ομίλους και καλύπτει για λογαριασμό των παρόχων το μέρος των λογαριασμών που δεν θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να εξοφληθούν από τα λαϊκά νοικοκυριά και «επιστρέφει» από τη φοροληστεία του λαού τα διάφορα… pass κοροϊδίας!

Αλλωστε, ακόμα και τα λεφτά της λεγόμενης επιδότησης είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό και είναι χρήματα που πληρώνει ο λαός μέσω της φορολογίας. Ετσι, από τη μία οι καταναλωτές πληρώνουν τους υπέρογκους λογαριασμούς απευθείας στις εταιρείες και από την άλλη πληρώνουν ξανά τις εταιρείες μέσω της άμεσης ή έμμεσης φορολόγησής τους.

Είναι χαρακτηριστικά τα πρόσφατα στοιχεία από την έκθεση του προϋπολογισμού της Βουλής, που δείχνουν τη συσσώρευση εσόδων από τους φόρους που αυξάνεται μήνα με τον μήνα. Την ίδια στιγμή, άλλα στοιχεία δείχνουν τη διαρκή μείωση του επιπέδου διαβίωσης των εργαζομένων και την ένταση της ενεργειακής φτώχειας, ενώ ταυτόχρονα οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου προϊδεάζουν για νέο κύκλο στα βάσανα των λαών, με περικοπές ακόμα και στη θέρμανση στα σπίτια αλλά και με νέες ανατιμήσεις στην τιμή του ρεύματος. Αλλωστε, πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η Σύνοδος των υπουργών Περιβάλλοντος την περασμένη Τρίτη, η τιμή του φυσικού αερίου είχε ήδη κάνει ιστορικό υψηλό στα 240 ευρώ!

Είναι σαφές ότι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας το μόνο που «απελευθερώνει» είναι τα κέρδη των ομίλων και «φυλακίζει» στην ενεργειακή φτώχεια τον λαό! Αυτήν την πολιτική υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντίστοιχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ. Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν πριν από μερικές μέρες στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο ενσωματώνεται Οδηγία της ΕΕ που «επικαιροποιεί» και «εκσυγχρονίζει» το καθεστώς των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», δηλαδή των φόρων που εκτινάσσουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και την ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Σχετικές αναρτήσεις

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Πάνω από -1.190- αναβολικά δισκία και -180- φιαλίδια αναβολικών ουσιών κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας

admin2020

«ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΩΝ ΜΟΥ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies