UncategorizedΔιεθνήΕιδησούλες

: Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία δημιουργώντας το έδαφος για γενικότερη ανάφλεξη

Κλιμακώνεται ανησυχητικά η  αντιπαράθεση ανάμεσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ και τη Ρωσία. Οι εξελίξεις γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες στην Ανατολική Ουκρανία όπου ζουν ρωσόφωνοι, δημιουργώντας το έδαφος για μια γενικότερη ανάφλεξη.

Στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς και του Λουγκάνσκ σημειώνονται νέοι βομβαρδισμοί, ενώ οι ηγέτες των δύο αυτών περιοχών που ελέγχονται από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές ανακοίνωσαν την απομάκρυνση των αμάχων προς τη Ρωσία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι προετοιμάζει εισβολή έπειτα από την αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ν. Πεσκόφ, δήλωσε πάντως ότι δεν γνωρίζει τι συμβαίνει εκεί. Στο ερώτημα αν οι ενέργειες αυτές έχουν συμφωνηθεί με τη Μόσχα, ο Πεσκόφ επανέλαβε: «Δεν γνωρίζω, δεν έχω τέτοιες πληροφορίες».

Στον «πόλεμο» της προπαγάνδας οι ΗΠΑ προβάλλουν τη δική τους εκδοχή, κατηγορώντας μέσω του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, τη Ρωσία πως στην Ανατολική Ουκρανία έχει στήσει ένα σενάριο «στημένων προκλήσεων» για να δικαιολογήσει μία επίθεση στην Ουκρανία.

Τεράστια συγκέντρωση πυρός

Ρωσικά άρματα μάχης στα σύνορα με την ΟυκρανίαΡωσικά άρματα μάχης στα σύνορα με την Ουκρανία

Πηγή: Associated Press

Άσχετα με το πρόσχημα ή την εξέλιξη που θα δώσει το έναυσμα για να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο η αντιπαράθεση, στην περιοχή της Αν. Ευρώπης συγκεντρώνονται τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις, κάτι που παραπέμπει ευθέως σε προετοιμασίες για έναν γενικευμένο πόλεμο που μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια συνάντησης του ΟΑΣΕ για την ουκρανική κρίση, υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει αυξήσει τα στρατεύματά της στα σύνορα με την Ουκρανία. «Εκτιμούμε ότι η Ρωσία έχει πιθανόν συγκεντρώσει 169.000-190.000 στρατιωτικό προσωπικό εντός και κοντά στην Ουκρανία, σε σχέση με 100.000 στις 30 Ιανουαρίου», δήλωσε ο Μ. Κάρπεντερ κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην οποία δεν συμμετείχε η Ρωσία.

Οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί συνεχίζουν να στέλνουν ενισχύσεις στην Ευρώπη, επιταχύνοντας τη συγκέντρωση δυνάμεων που περικυκλώνουν τη Ρωσία. Μόνο σήμερα, στην Πολωνία έφτασαν 4.700 Αμερικανοί στρατιώτες. Επίσης, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λ. Όστιν, ανακοίνωσε σήμερα από τη Βαρσοβία, την οποία επισκέφθηκε, τη σχεδιαζόμενη πώληση 250 αρμάτων μάχης «Abrams» στην Πολωνία, τα οποία θα προστεθούν στον ΝΑΤΟικό κορβανά.

Τεράστιες ευθύνες για τις εξελίξεις αναλαμβάνει και η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η Ελλάδα και ειδικά η Αλεξανδρούπολη χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο πεδίο, μετατρέποντας τη χώρα μας σε μαγνήτη εκδήλωσης αντιποίνων από την άλλη πλευρά της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Οι πολεμικές προετοιμασίες συμπληρώνονται από παζάρια

Αμερικανοί στρατιώτες καταφτάνουν στην ΠολωνίαΑμερικανοί στρατιώτες καταφτάνουν στην Πολωνία

Πηγή: Associated Press

Η Δύση θα μετανιώσει εάν για μια ακόμη φορά χάσει την ευκαιρία να συμφωνήσει με τη Ρωσία για τις εγγυήσεις μη επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Ριαμπκόφ«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε διαβεβαιώσεις των ΝΑΤΟικών Βρυξελλών, βλέπουμε τι συμβαίνει με τις αβάσιμες υποσχέσεις. Με τα χρόνια έρχεται το πάνω κάτω και αυτό που αποκομίζουμε είναι ότι επιδεινώνεται ριζικά η κατάσταση στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα του ΝΑΤΟικού επεκτατισμού, της ιδιοποίησης από τους ΝΑΤΟικούς με επικεφαλής τις ΗΠΑ εδαφών που αγγίζουν άμεσα τα σύνορά μας», είπε.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να επιδιώξει την εξασφάλιση νομικών εγγυήσεων ασφαλείας που θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, ώστε να μην επιτραπεί «η περαιτέρω καταστροφή του συστήματος ασφαλείας με τη μορφή εκείνη η οποία προς το παρόν μπορεί να διατηρηθεί».

«Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, τα απαντητικά μας μέτρα, τα αντίμετρά μας θα είναι εξαιρετικά σκληρά, και στη Δύση θα μετανιώσουν, θα έλεγα, που θα χάσουν για μια ακόμη φορά τη δυνατότητα να συμφωνήσουν με τη Ρωσία σε μια υγιή βάση» πρόσθεσε.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λ. Όστιν συνομίλησε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Σ. Σοϊγκού και «ζήτησε αποκλιμάκωση, επιστροφή των ρωσικών δυνάμεων που περικυκλώνουν την Ουκρανία στις βάσεις τους και διπλωματική επίλυση», σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς και πως οι δύο υπουργοί συζήτησαν «ζητήματα ασφαλείας που παρουσιάζουν αμοιβαίο ενδιαφέρον».

Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βρετανία πρότεινε τη Φινλανδία ή την Ελβετία για να φιλοξενήσουν μια συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αν. Μπλίνκεν την επόμενη εβδομάδα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Interfax».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», «Tass»)

Σχετικές αναρτήσεις

Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγιεινή στο Χώρο Εργασίας. Η ΠΟΕΕ αναδεικνύει τη σημασία της ημέρας.

admin2020

Περιοδεία του Κώστα Τσουκαλά στην Πελοπόννησο

admin2020

«Εξέλιξη του έργου βελτίωσης στο τμήμα Ζευγολατιό – Διαβολίτσι»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies