ΑργολίδοςΑχαΐαςΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΗλείαςΚορίνθουΛακωνίαςΜεσσηνίαςΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Κοκκινίζει κι’ άλλο η Αργολίδα απ ‘ τις μωβ μέδουσες

 Κάθε μέρα που περνάει γίνεται και πιο αισθητή η παρουσία απο τις  μωβ μέδουσες στις παραλίες της Αργολίδας και γενικά της Πελοποννήσου.

Όπως φαίνεται από τον χάρτη του iNaturalist, το φαινόμενο το τελευταίο διάστημα γίνεται όλο και πιο έντονο, καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί οι «κόκκινες» περιοχές όπου έχουν γίνει καταγραφές μωβ μεδουσών, μεταξύ άλλων και στην Αργολίδα, όπου προστέθηκε καταγραφή σε μία ακόμα παραλία, κοντά στη Χηνίτσα Πορτοχελίου, απέναντι από τις κατακόκκινες Σπέτσες. Παραμένουν οι πληθυσμοί σε Καραθώνα, περιοχή Κοιλάδας και Νησί Χηνίτσας.

Στην Πελοπόννησο αποικίες μωβ μεδουσών έχουν καταγραφεί σε Άστρος, Τυρό, Νεάπολη Λακωνίας, Πόρτο Κάγιο και Οίτυλο στη Μάνη. Επίσης τσούχτρες έχουν εντοπιστεί σε κάποιες δυτικές ακτές της Μεσσηνίας, στην περιοχή της Πύλου, καθώς επίσης στην Κυλλήνη, το Διακοπτό, το Ξυλόκαστρο και τον Άγιο Βασίλειο Αχαΐας.

Παραμένουν και οι μεγάλοι πληθυσμοί σε μωβ τσούχτρες στον Αργοσαρωνικό, την ίδια στιγμή που καραδοκούν και οι μεγαλύτερες σε μέγεθος γαλάζιες.

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, επομένως οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος.

Οι ειδικοί έχουν δώσει τον τελευταίο μήνα χρήσιμες συμβουλές, τόσο για το τι πρέπει να έχουν μαζί τους στην παραλία οι λουόμενοι, όσο και για το τι να κάνουν σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με μωβ μέδουσα.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας προτείνει ένα ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία. Όπως σημειώνει, καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:

Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).Ένα τσιμπιδάκι.Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).Αντιισταμινικό χάπι.Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. fucicort.

Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανά συμπτώματα μετά από κέντρισμα από Pelagia noctiluca είναι τα ακόλουθα:

Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας

Ναυτία
Πτώση πίεσης
Ταχυκαρδία
​Κεφαλαλγία
Εμετός
Διάρροια
Σπασμός των βρόγχων
Δύσπνοια

Σχετικές αναρτήσεις

Επίσκεψη στο 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας»

admin2020

LIVE : Η 2η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας Δημοτικής Αρχής Δήμου Μεσσήνης

admin2020

Η επέτειος της μάχης του Ισθμού και των Εξαμιλίων

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies