ΕιδησούλεςΚορίνθου

Κορινθία: πέτρινη γέφυρα που ένωνε την Κόρινθο με το Άργος θα καταρρεύσει συντομα…

Σε τραγική κατάσταση είναι το ιστορικό γεφύρι κοντά στο Χιλιομοδι Κορινθιας, το οποίο κατασκευαστηκε γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα.

Το γεφύρι,  είναι παραμελημένο και αφημένο στην τύχη του με φανερά στατικα προβλήματα που ίσως οδηγήσουν ακόμα και στην κατάρρευση εάν σύντομα δεν αναλάβουν οι αρμόδιοι  την αναστήλωση του.

Το ιστορικό γεφύρι είναι χτισμένο  το 1892, στα πλαίσια του μεγάλου έργου εκσυγχρονισμου της Πελοποννήσου από τον Χαρίλαο Τρικούπη με παραλληλόγραμμες λαξευτές πέτρες, και πρόκειται για μια σπουδαία και χρήσιμη κατασκευή για την εποχή αυτή. Η κατασκευή του ήταν ιδιαίτερα φροντισμένη και στο ανώτερο επίπεδο του όπου διερχόταν η αμάξιτη οδός Κορίνθου – Άργους, προστατευόταν από λιθόκτιστα στηθαία, τα οποία πλέον δεν υπάρχουν καθώς κατά πάσα πιθανότητα έχουν κλαπεί.

ίχνη τους μόνο διακρίνονται στο βόρειο μέρος του και μια σειρά καμαρολιθιών (θολίτες).

Η ανωτερη επιφάνειά του είναι καλυμμένη με άσφαλτο καθώς παρέμενε ως χρήση της εθνικής οδού Κορίνθου Άργους Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1970 , οπότε και κατασκευάστηκε μερικές εκατοντάδες μέτρα δυτικότερα καινούργια γέφυρα  και δρόμος  που οδηγεί στο κέντρο του Χιλιομοδίου.

Είναι μονότοξο και οι διαστάσεις του είναι:

 

Μήκος: 35 μέτρα

Άνοιγμα τόξου: 8,10 μέτρα

Ύψος: 6,20 μέτρα

Πλάτος: 8 μέτρα

Πλάτος καμαρολιθιού: 0,70 μέτρα

Ύψος στηθαίου: 0,30 μέτρα.

Η κατάσταση του γεφυριού είναι εξαιρετικά κακή καθώς σταδιακά εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης παρουσιάζει αποδιοργάνωση της λιθοδομής του.

Έχει ξεκινησει και επικίνδυνη κλίση από τη μία πλευρά , ενώ παρατηρούνται πτώσεις λιθων , θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινη ζωή, καθώςτο επισκεπτονται αρκετοί.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον από το Δήμο Κορινθίων για να διασωθεί αυτό το ιστορικό μνημείο της περιοχής.

Σχετικές αναρτήσεις

Συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή Περιφέρειας Πελοποννήσου

admin2020

Κ.Ε.Π. Συνοικισμού θα παραμείνει κλειστό

admin2020

2o Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου «Κόρινθος, Μητρόπολη και Αποικίες»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies