ΑχαΐαςΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΚοινωνικάΥγεία

Κορονοιος: οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν τις τρομακτικές ελλείψεις

Η πρόεδρος της Ένωσης των νοσοκομειακών γιατρών της Ελλάδας δηλαδή των γιατρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την καταπολέμηση του κοροναιου, προχώρησε σε μία σειρά καταγγελιών για τις ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία ,το νοσοκομειακό υλικό και την κατάσταση των γιατρών που πραγματικά τρομάζουν.

Ανάμεσα στα άλλα η κ. Ρεντζιου τόνισε ότι:

“Λυπάμαι που θα το πω και το λέμε οι νοσοκομειακοί γιατροί μετά λόγου γνώσεως , ο υπουργός και ο υφυπουργός υγείας  είχαν ξεχάσει ότι μιλάνε για αυτούς που έρχομαστε αντιμέτωποι με μία πραγματικότητα που απέχει πάρα πολύ από την εικονική πραγματικότητα τη μαγική εικόνα που προσπαθούν να παρουσιάσουν. Συμπεριφερονταν σαν να έκαναν ένα τηλεοπτικό διάγγελμα!

Καμία δέσμευση δεν καταφέραμε να αποσπασουμε για να ικανοποιηθούν τα μέτρα που εμείς τους προτείνουμε, ότι θα υλοποιηθούν ώστε πραγματικά να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας και να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η πανδημία”.

Στην συνέχεια η πρόεδρος κατήγγειλε ότι:

“… δεν βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το δημόσιο σύστημα υγείας αυτή τη στιγμή και το λέμε χωρίς να θέλουμε να κινδυνολογησουμε, όπως κατά καιρούς μας έχουν κατηγορήσει όταν αναδεικνύουμε τα προβλήματα και ζητάμε εδώ και τώρα να υπάρχουνε λύσεις..”.

Στην συνέχεια ανέφερε ακόμα πιο σοβαρά στοιχεία που αφορούν στη σημερινή πραγματικότητα του τομέα της υγείας και την κατάσταση που θα υπάρξει εάν επιδεινωθούν τα κρούσματα της πανδημίας:

“… Το θέμα των κρεβατιών μονάδων εντατικής θεραπείας. Είμαστε πάρα πολύ πίσω από τις ανάγκες. Γνωρίζουμε ότι το 5% αυτών που θα νοσήσουν, θα χρειαστούν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείες. Η χώρα μας ,πριν από την εκδήλωση της επιδημίας ,είχε ανάγκη από 3.500 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείες ,είχαμε κάτι λιγότερο από 600. Τώρα βγαίνουν και λένε ότι έχουνε γύρω στις 690. Ακόμα και αυτο το στοιχείο που δίνουν να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες. Εμείς προτείνουμε κάτι πολύ συγκεκριμένο: Εδώ και τώρα ,350 κρεβάτια μονάδων εντατικής θεραπείας που διαθέτει ο ιδιωτικός τομέας , να τα επιτάξει η κυβέρνηση ,να σταματήσει τα παζάρια με τους εμπόρους της υγείας, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία για αισχροκέρδεια εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία. Νομίζω γνωρίζετε  την κοινή υπουργική απόφαση για ενοίκιο 1.600 ευρώ για κάθε νοσηλεία σε κρεβάτι μονάδας εντατικής θεραπείας στον ιδιωτικό τομέα!  Να αναπτυχθούν, έστω και τώρα, όσο γίνεται περισσότερα κρεβάτια εντατικής θεραπείας , να προσληφθεί προσωπικό, γιατροί και νοσηλευτες…”

Και συνέχισε με ακόμα πιο συγκλονιστικά στοιχεία:

“… Οι προσλήψεις που λέει ότι θα κάνει η κυβέρνηση , είναι σταγόνα στον ωκεανό και το εννοούμε, διότι έχουμε πάνω από 30.000 κενές θέσεις, έχουμε ανάγκη αυτή τη στιγμή από παθολόγους, από πνευμονολόγους, από συναδέλφους εντατικολόγους. Υπάρχουν συνάδελφοι αυτήν την στιγμή 943, που έχουν κάνει αίτηση να προσληφθούν, περίπου 2.500 συνάδελφοι που περιμένουν στους καταλόγους των επικουρικών γιατρών στις υγειονομικές περιφέρειες και δεν τους διορίζει η κυβέρνηση.  τα μέσα ατομικής προστασίας με το σταγονόμετρο: Στο Δρομοκαΐτειο βάζουν τους συναδέλφους να ράβουν μάσκες από σεντόνια, στο νοσοκομείο της Χαλκίδας -και ενώ ακόμα εδώ στην Ελλάδα είμαστε στην αρχή της αντιμετώπισης της επιδημίας- ζητάνε από τους συναδέλφους να ράψουν μάσκες από χαρτί ή από ύφασμα και την ίδια στιγμή είναι γνωστό γεγονός και το καταγγέλλω επίσημα, συνάδελφος γιατρός σε νοσοκομείο αναφοράς ,στο ΑΧΕΠΑ,  στην πρώτη γραμμή, εμφάνισε συμπτώματα και αρνήθηκε το νοσοκομείο να του το κάνει και πήγε στον ιδιωτικό τομέα και πλήρωσε 70 ευρώ για να του το κάνουν και μάλιστα σε φιλική τιμή επειδή ήταν συνάδελφος! Στην ενημέρωση αυτή που γίνεται καθημερινά, λέγεται ότι υπάρχει επάρκεια αντιδραστηρίων, την ίδια στιγμή αρνούνται στους υγειονομικούς , γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς που είναι στην πρώτη γραμμή και πρέπει να προστατευτούν γιατί αν αρρωστήσουν, δεν υπάρχουν εφεδρείες για να τους αντικαταστήσουν, αλλά και γιατί αν παραμείνουν στη δουλειά ενώ έχουν συμπτώματα και χωρίς τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας , διασπείρεται η νόσος στο νοσοκομείο…”.

Κατήγγειλε ακόμα ότι:

“…  το στοιχειώδες να απαγορεύεται να γίνεται η εξέταση για τον κοροναιο στον ιδιωτικό τομέα χωρίς να υπάρχει ένδειξη και να δεσμεύσει η κυβέρνηση τα αντιδραστήρια στον ιδιωτικό τομέα, κρεβάτια ΜΕΘ, προσωπικό και να τα εντάξει  στον κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, δεν το κάνει…”.

Και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επόμενες μέρες αντιμετώπισης της επιδημίας λέγοντας:

“… δεν το λέμε εμείς σαν ομοσπονδία ,αλλα πρώτα από όλα το λέει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας πρέπει να κάνουμε πλέον μαζικά τεστ για την ανίχνευση του ιού. Δεν μπορούμε πλέον να βρισκόμαστε στην ατομική ευθύνη…”.

Σχετικές αναρτήσεις

Μητροπολίτης Μεσσηνίας για ομόφυλα ζευγάρια: «Η εκκλησία δεν πρόκειται ποτέ να το αποδεχθεί»

admin2020

Καταρρέουν οι μύθοι για τις ΑΠΕ. Χτύπησε κόκκινο η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

admin2020

ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΜΑΗ –ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2024

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies