ΔιεθνήΥγεία

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Ανησυχία για την κατάσταση στην Κίνα

Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, σαν να μην πέρασε μια μέρα, ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων και η αναζωπύρωση των κρουσμάτων στην Κίνα, προκαλούν παγκόσμια ανησυχία στους λαούς. Ανησυχία που είναι εύλογη, με δεδομένη την αδυναμία ακόμη και των πιο προηγμένων καπιταλιστικών συστημάτων Υγείας -είτε «νεοφιλεύθερου» είτε σοσιαλδημοκρατικού «μοντέλου»- να περιορίσουν τις συνέπειες του κορονοϊού, ο οποίος αν μη τι άλλο επιβεβαίωσε ότι ο πιο επικίνδυνος ιός είναι ο καπιταλισμός.

 

Άλλωστε, ανεξάρτητα από τις τελευταίες εξελίξεις στην Κίνα, η πανδημία συνεχίζει να προκαλεί χιλιάδες θύματα κάθε μέρα. Αυτή είναι η επιστροφή στην «κανονικότητα» που υπόσχονται όλες οι αστικές κυβερνήσεις…

Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών είναι 6,69 εκατομμύρια. Ωστόσο, ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει παραδεχθεί ότι τα θύματα μπορεί να είναι διπλάσια, καθώς τα επίσημα στοιχεία είναι υποεκτιμημένα σε πολλές χώρες. Και αυτό, χωρίς να υπολογίζεται η υπερ-θνησιμότητα από την μετατροπή των συστημάτων Υγείας σε «μιας νόσου» που έχει σοβαρές συνέπειες σε όλους τους υπόλοιπους ασθενείς.

 

Μετά την απόφαση της Κίνας για μια σειρά λόγους -με πρώτον τις ανάγκες της οικονομίας της- να άρει τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, η χώρα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο ενός νέου κύματος. Τα κινεζικά νοσοκομεία γέμισαν από ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένους και ευάλωτους, πολύ λίγοι από τους οποίους έχουν εμβολιαστεί, ενώ πολλά φαρμακεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε αντιπυρετικά.

 

Παρά την έξαρση των κρουσμάτων οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να άρουν από τις 8 Γενάρη την υποχρεωτική καραντίνα για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα και να επιτρέψουν στους Κινέζους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια.

Η μία μετά την άλλη, οι κυβερνήσεις των «δυτικών» κρατών που μέχρι τώρα στηλίτευαν την αυστηρή καραντίνα που επέβαλαν οι κινεζικές αρχές στον πληθυσμό της χώρας, αναγκάζονται να πάρουν κάποια μέτρα ελέγχου των ταξιδιωτών από την Κίνα.

 

Η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία αξιώνουν να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ covid όσοι έρχονται από την Κίνα, ενώ η Ισπανία ζητάει αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού. Παρόμοιας λογικής μέτρα έχουν λάβει οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

 

Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες είναι «κατανοητά» λόγω της έλλειψης πληροφόρησης από το Πεκίνο, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

 

«Από την εμφάνιση της επιδημίας η Κίνα μοιράζεται αξιόπιστα δεδομένα με τη διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένου του ΠΟΥ, με ανοικτό και διαφανή τρόπο», απάντησε ο Ουάνγκ Ουενμπίν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Για χθες Παρασκευή το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανακοίνωσε 5.515 νέα κρούσματα covid και έναν θάνατο, αριθμοί που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι απηχούν την πραγματική κατάσταση, ιδίως από τη στιγμή που πλέον δεν είναι υποχρεωτικά τα διαγνωστικά τεστ.

 

Κατά τη συνάντηση που είχαν στελέχη του ΠΟΥ χθες το βράδυ με Κινέζους αξιωματούχους, ο οργανισμός ζήτησε από το Πεκίνο να μοιράζεται δεδομένα για την πανδημία σε πραγματικό χρόνο. «Ο ΠΟΥ ζήτησε εκ νέου (η Κίνα) να μοιράζεται τακτικά συγκεκριμένα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την επιδημιολογική κατάσταση, ειδικά δεδομένα για την αλληλούχηση του γονιδιώματος και τον αντίκτυπο της ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας και των θανάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.Ζήτησε επίσης δεδομένα για τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει και την πρόοδο της εμβολιαστικής εκστρατείας, ιδίως στις τάξεις των ευάλωτων και των άνω των 60 ετών.

Σχετικές αναρτήσεις

Διαγράφονται τα πρόστιμα για τους ηλικιωμένους που δεν είχαν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό

tiresias tiresias

Η χορτοφαγική διατροφή μειώνει κατά 39% τις πιθανότητες εμφάνισης Covid-19

tiresias tiresias

Τεστ DNA ανιχνεύει 18 καρκίνους σε πρώιμο στάδιο

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies