ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΚοινωνικάΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Με «αυτοδιάγνωση» και ανύπαρκτα μέτρα η «επανεκκίνηση» δραστηριοτήτων

Στην «αυτοδιάγνωση» δηλαδή στη μεταφορά της ευθύνης στους ίδιους τους εργαζόμενους, εξαντλούνται τα μέτρα προστασίας για την «επανεκκίνηση», των οικονομικών δραστηριοτήτων, επιβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επαναλάβει το περσινό έγκλημα όταν και άνοιξε τον τουρισμό με τα πρωτόκολλα του κεφαλαίου. Μάλιστα, ακόμα και για αυτό το ανεπαρκές μέτρο των self test, που απέχει από μία σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση των εργασιακών χώρων, οι εργαζόμενοι θα φορτωθούν ένα επιπλέον κόστος.

 

Για τους εργαζόμενους των εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών, που ανοίγουν από αύριο, θα είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση self test μία φορά την εβδομάδα, το οποίο θα πληρώνεται από το κράτος. Για τους εργαζόμενους της εστίασης που ανοίγει από τις 3 Μάη, όπως ανακοινώθηκε, θα είναι υποχρεωτικά τα δύο τεστ την εβδομάδα και «το κόστος του ενός βαρύνει το κράτος», προφανώς το δεύτερο την τσέπη των εργαζομένων. Αντίστοιχα, στα κέντρα αισθητικής που επαναλειτουργούν από αύριο, το κράτος θα καλύπτει το ένα από τα δύο τεστ που θα είναι υποχρεωτικά ανά βδομάδα.

 

Από τη Δευτέρα 26 Απρίλη η υποχρέωση διαγνωστικού ελέγχου σε εβδομαδιαία βάση θα αφορά επίσης όλους τους εργαζόμενους των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι κληρικοί, ιεροψάλτες και προσωπικό των ναών.

 

Πως θα λειτουργήσουν εστίαση και εμπορικά κέντρα

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων που θα λειτουργήσουν από το πρωί του Σαββάτου για αγορές εντός του καταστήματος με προκαθορισμένα ραντεβού, η μετάβαση θα γίνεται με μήνυμα στο 13032 που θα έχει ισχύ τις 3 ώρες. Το ωράριο λειτουργίας προτείνεται να είναι από τις 7 π.μ. έως τις 8.30 μ.μ. μέχρι τη Μ. Πέμπτη, 1 μ.μ. – 7 μ.μ. την Μ. Παρασκευή και 7 π.μ. – 6 μ.μ. το Μ. Σάββατο. Μέσα στα εμπορικά κέντρα θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. και στους κοινόχρηστους χώρους ένας ανά 10 τ.μ. Στα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά δεν θα λειτουργεί η εστίαση.

 

Για την εστίαση που ανοίγει τη Δευτέρα 3 Μάη, οι πελάτες θα κάθονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με μέγιστο αριθμό τα έξι άτομα ανά τραπέζι.

 

Τα μέτρα που θα ισχύσουν το Πάσχα

Ο Ν. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην απαγόρευση των υπερτοπικών μετακινήσεων και στους κανόνες που θα ισχύσουν για τον εορτασμό του Πάσχα. Από τη Μεγάλη Εβδομάδα έως και την ημέρα του Πάσχα, ο περιορισμός της κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 10 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μάη ο περιορισμός θα αρχίζει στις 11 το βράδυ.

 

Για τους πιστούς θα είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, την Κυριακή του Πάσχα θα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο θα μπορούν να συγκεντρωθούν δύο ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.

 

Η μετακίνηση για λόγους υγείας από μία Περιφέρεια σε μια άλλη, θα επιτρέπεται μόνο για τη μετάβαση προς δημόσια δομή Υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.

 

Ο «χάρτης» της πανδημίας

Ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από αύριο, στην κατηγορία «πολύ αυξημένου κινδύνου» ή «βαθύ κόκκινο» εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ρεθύμνου και Αργολίδας και ο Δήμος Κισσάμου. Αντίθετα, υποβιβάζονται στο «αυξημένου κινδύνου» ή «κόκκινο» η Χίος, οι Δήμοι Ιωαννίνων, Κόνιτσας, βόρειων Τζουμέρκων, Ερέτριας, Βέροιας, Λαμιέων και Ρόδου.

 

Σε ό,τι αφορά την πανδημία στη χώρα, οι λοιμωξιολόγοι ανέφεραν πως υπάρχει σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων και μείωση των νέων κρουσμάτων στο 10%, ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ στην επικράτεια είναι στο 87%, στο 89% στην Αττική και στο 95% στη Θεσσαλονίκη, ότι τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται στις 25.000 και ότι η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή.

 

Για το κρούσμα με την ινδική μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Πάτρα, Ο Γκ. Μαγιορκίνης είπε ότι εξετάζεται η μεταδοτικότητα και η παθογένειά του και πως σε αυτή τη φάση δε θεωρείται επικίνδυνη.

Σχετικές αναρτήσεις

Μητροπολίτης Μεσσηνίας για ομόφυλα ζευγάρια: «Η εκκλησία δεν πρόκειται ποτέ να το αποδεχθεί»

admin2020

Καταρρέουν οι μύθοι για τις ΑΠΕ. Χτύπησε κόκκινο η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

admin2020

ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΜΑΗ –ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2024

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies