ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Στις 17 Μάη επαναλειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί – Παρέμβαση από το ΚΚΕ για να ληφθούν μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα τους

Στις 17 Μάη θα ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί, όπως ανακοινώθηκε στην κυβερνητική ενημέρωση για την πανδημία. Οι εργαζόμενοι γονείς έχουν φτάσει κυριολεκτικά στα όρια τους από το παρατεταμένο κλείσιμο των παιδικών σταθμών, όλους αυτούς τους μήνες.

Η κυβέρνηση, όπως και στις άλλες εκπαιδευτικές δομές που αφορούν μεγαλύτερα παιδιά, έχει αναγάγει τα self tests και τη μάσκα ως τα μοναδικά μέτρα προστασίας, αρνούμενη την αναγκαία ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών. Ωστόσο, επειδή για βρέφη και νήπια δεν ενδείκνυνται τα self tests και η μάσκα, όπως είπε μεσοβδόμαδα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, η κυβέρνηση επέλεξε να μην ανοίξει τους παιδικούς σταθμούς από τη Δευτέρα 10 Μάη.

Τελικά, οι παιδικοί σταθμοί θα επαναλειτουργήσουν στις 17 του μήνα, με την καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, Β.  Παπαευαγγέλλου, να υποστηρίζει στη σημερινή ενημέρωση ότι η απόφαση να μην ανοίξουν μαζί με τα δημοτικά, από τη Δευτέρα, «βασίστηκε στην επιφύλαξή μας να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί».

Παρέμβαση από το ΚΚΕ

Πριν την ανακοίνωση για το άνοιγμα των παιδικών σταθμών στις 17 του μήνα, είχε κάνει παρέμβαση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταφέροντας την αγωνία των εργαζόμενων γονέων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ (διαβάστε την εδώ ολόκληρη), πρότεινε μια σειρά μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των παιδικών σταθμών, τα οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως «κόστος», εμμένοντας σε μια πολιτική που θεωρεί «αναγκαίες» μόνο εκείνες τις δαπάνες που εξυπηρετούν τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Συγκεκριμένα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως αυτό που προέχει σήμερα είναι, «με ευθύνη της κυβέρνησης:

  • Να παρθούν ταυτόχρονα μέτρα για τους εργαζόμενους γονείς, χωρίς καμία επιβάρυνση των ίδιων και να καλυφθούν όλες οι αναγκαίες άδειες ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τα κρατήσουν στο σπίτι.
  • Να ληφθούν όλα τα ουσιαστικά και αναγκαία μέτρα για να ανοίξουν με ασφάλεια οι παιδικοί σταθμοί, που σημαίνει: Πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού παιδαγωγών, καθαριότητας, βοηθητικού, ειδικού παιδαγωγικού, ιατρικού, που έτσι κι αλλιώς ήταν ελλιπές σε κανονικές συνθήκες, πολύ περισσότερο τώρα σε συνθήκες πανδημίας που οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες και με δεδομένο ότι ο ιός ήρθε για να μείνει, άρα θα τον έχουμε και από Σεπτέμβρη.
  • Άμεσα και με προτεραιότητα να εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς.
  • Τακτικός, περιοδικός έλεγχος όλων των παιδιών από το κατάλληλο ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, ώστε να παρακολουθείται η υγεία τους, και σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος να λαμβάνονται τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα».

Με «αυτοδιάγνωση» και μάσκες το άνοιγμα των δημοτικών

Από τη Δευτέρα τα δημοτικά σχολεία ανοίγουν με μάσκες και «αυτοδιάγνωση». Τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου που θα μπορούσαν να προσφέρουν μια στοιχειώδη θωράκιση από την πανδημία στα σχολεία, δηλαδή αξιοποίηση επιπλέον χώρων, εξασφάλιση προσωπικού για την αραίωση του πληθυσμού μαθητών και εκπαιδευτικών στις τάξεις, και ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, παρέμειναν ανικανοποίητα όλη τη χρονιά. Και τώρα, στην εκπνοή της, μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στα σχολεία με τους ίδιους και χειρότερους όρους που ίσχυαν όταν αυτά εξαναγκάστηκαν σε κλείσιμο, καθώς τα κρούσματα παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένα.

Από τη Δευτέρα 17 Μάη θα επαναλειτουργήσουν τα εργαστήρια και οι πρακτικές ασκήσεις για τους σπουδαστές στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, καθώς και στα κολέγια, το έτος μαθητείας για τα ΕΠΑΛ και ο Α’ και Β’ κύκλος στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Επίσης, την ίδια μέρα επιστρέφουν οι μαθητές στα Ωδεία.

Οι δραστηριότητες που ανοίγουν

Στη σημερινή κυβερνητική ενημέρωση, ανακοινώθηκε επίσης το χρονοδιάγραμμα της «επανεκκίνησης» ορισμένων δραστηριοτήτων, με το «βλέμμα» στο άνοιγμα του Τουρισμού. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, είπε ότι από αύριο, Σάββατο 8 Μάη ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες και μειώνεται το ποσοστό εμβαδού στα καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο (από 100 τ.μ.).

Σε ότι αφορά τα θερινά σινεμά, θα ξεκινήσουν προβολές τη Δευτέρα 21 Μάη (με 75% πληρότητα), ενώ τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους ξεκινούν στις 28 Μάη (μόνο με καθήμενους και πληρότητα 50%).

Σχετικές αναρτήσεις

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δεκτές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ σε νόμο για την Υγεία- Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται

admin2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies