ΕιδησούλεςΚοινωνικάΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Κούρεμα» πάνω από 50% ζητούν οι δήμοι για τις υπέρογκες αντικείμενικες αξίες

Πληθαίνουν οι ενστάσεις από τους δήμους που ζητούν κούρεμα στις αντικειμενικές τιμές για την μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και την ανάκτηση προνοιακών επιδομάτων καθώς ένα από τα κριτήρια για τη χορήγηση τους είναι η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας.

Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του ξεκαθαρίζει ότι θα εξετάσει μόνο τα αιτήματα των δήμων που είναι τεκμηριωμένα και αποδεικνύουν ότι υπάρχει ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών και ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα αναδρομικών μειώσεων.

Εν όψει της λήξης της προθεσμίας την ερχόμενη Παρασκευή 20 Ιανουαρίου οι δήμοι ανεβάζουν ταχύτητα για την υποβολή των αιτιολογημένων προτάσεων για διορθώσεις στις τιμές ζώνης με την κατάλογο των εντάσεων να μακραίνει.

Μετά τον Δήμο Αθηναίων που άνοιξε πρώτος τον χορό ζητώντας μειώσεις σε 30 ζώνες της χωρικής του αρμοδιότητας, σειρά πήραν και άλλοι δήμοι ανά την Ελλάδα με τον κατάλογο των ενστάσεων να μακραίνει.Αναλυτικότερα επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα έχουν ζητήσει οι εξής δήμοι:

 

ΓΛΥΦΑΔΑΣ: Αμεση, καθολική και σημαντική μείωση στις αντικειμενικές αξίες ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του και τη διαφωνία του για τις αυξήσεις στις αντικειμενικές που έφτασαν ακόμη και το 81%. Μάλιστα ο δήμος έχει αναθέσει σε ορκωτό εκτιμητή την εκπόνηση σχετικής έκθεσης εφόσον το υπουργείο δηλώσει ότι προτίθεται να λάβει υπόψη µια τέτοια εκτίμηση για την καλύτερη αξιολόγηση όλων των δεδομένων.

 

ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Η μέση αύξηση των αντικειμενικών αξιών ήταν 81% σε σχέση με το 2018 και 63% σε σχέση με το 2019 και το δημοτικό συμβούλιο ζητά τη μείωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών, ώστε να επανέλθουν στα ίδια επίπεδα που βρίσκονταν μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018 και να αποτυπώνουν υγιώς την πραγματικότητα στην αγορά, χωρίς στρεβλώσεις.

 

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Ο δήμος προτείνει μείωση στις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες από 10% έως 30%.

 

ΜΟΣΧΑΤΟΥ – ΤΑΥΡΟΣ: Οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών ζώνης κυμαίνονται από 22,7% έως 84% στην περιοχή του Μοσχάτου, ενώ στον Ταύρο κυμαίνονται από 5,5% έως 26,3%. Μετά τις αυξήσεις αυτές, η περιοχή του Μοσχάτου έχει για πρώτη φορά από την ίδρυσή της μεγαλύτερες τιμές ζώνης από όλες τις γειτονικές περιοχές.

ΡΑΦΗΝΑΣ: Ο δήμος θεωρεί αδικαιολόγητη την αύξηση έως και 56% των αντικειμενικών τιμών και ζητεί οριζόντια μείωση κατά 10% σε όλες τις ζώνες λόγω των πολύ ιδιαίτερων γενικών (οικονομική κρίση, κρίση Covid-19) και ειδικών συνθηκών (πυρόπληκτοι) της περιοχής.

Παλλήνης: Ο δήμος ζητά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στα ίδια επίπεδα πριν από την αύξησή τους.

Ηρακλείου Αττικής: Την επαναφορά των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις τιμές που ίσχυαν πριν από την αύξησή τους προτείνει ο δήμος.

 

ΠΑΤΡΕΩΝ: Εχει υποβάλει αίτημα για μείωση 30% στις αντικειμενικές τιμές.

 

ΝΑΥΠΛΙΟΥ: Η αύξηση στις αντικειμενικές άγγιξε το 70% με αποτέλεσμα να καταγράφονται μεγάλες επιβαρύνσεις για τους δημότες.

 

ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Ζητά αναθεώρηση των τιμών ζώνης προκειμένου να αποκατασταθούν οι κοινωνικές παροχές που χάθηκαν εξαιτίας της αύξησης της αξίας της ακίνητης περιουσίας.

 

ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Να εφαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων του 2018 στον Δήμο Καλαμάτας, να παραμείνουν ίδιες στην πόλη και να μειωθούν σε κοινότητες του δήμου που έχουν αυξηθεί υπερβολικά, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Ας δούμε το Ξυλόκαστρο πριν από 55 χρόνια…

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies