ΑργολίδοςΑρκαδίαςΑχαΐαςΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΗλείαςΚοινωνικάΚορίνθουΛακωνίαςΜεσσηνίαςΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Κυβέρνηση: Ρυθμίσεις προστασίας των ομίλων της Ενέργειας από τους … καταναλωτές!

Ρυθμίσεις που προστατεύουν τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές (!), περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που κατέθεσε προχτές το βράδυ στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το οποίο ενσωματώνεται η Κοινοτική Οδηγία 2019/944.

 

Θυμίζουμε ότι από τον περασμένο Αύγουστο, όταν ανακοινώθηκε πως καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής, που όμως ενσωματώθηκε στις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, η κυβέρνηση είχε θεσπίσει τη λεγόμενη «ελευθερία επιλογής προμηθευτή από τους καταναλωτές». Το να μπορούν δηλαδή τα νοικοκυριά να αλλάξουν πάροχο από μήνα σε μήνα.

Κάτι που, βέβαια, δεν είχε κανένα αντίκρισμα, δεδομένου ότι οι τιμές ήταν το ίδιο υπέρογκες σε όλους. Το χρονικό διάστημα των δύο μηνών ήταν αρκετό για την κυβέρνηση ώστε να παρέμβει νομοθετικά, προκειμένου οι όμιλοι της Ενέργειας να μην έχουν την παραμικρή χασούρα από τις όποιες μετακινήσεις πελατών.

 

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου καθορίζει πως οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα να υπαναχωρήσουν αζημίως από τη Σύμβαση Προμήθειας εντός 14 ημερών, εκτός εάν έχει συμφωνηθεί μεγαλύτερη προθεσμία.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Προβλέπεται ότι οι προμηθευτές ή οι συμμετέχοντες στην αγορά που δραστηριοποιούνται στη σωρευτική εκπροσώπηση μπορούν να επιβάλλουν τέλος τερματισμού σύμβασης στους πελάτες που καταγγέλλουν οικειοθελώς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής ορισμένου χρόνου, πριν από τη λήξη της σύμβασης.

Αυτό υπό τον όρο ότι το εν λόγω τέλος προβλέπεται από σύμβαση την οποία έχει συνάψει οικειοθελώς ο πελάτης και ότι το εν λόγω τέλος ανακοινώνεται σαφώς στον πελάτη πριν από τη σύναψη της σύμβασης. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το εν λόγω τέλος θα πρέπει να είναι αναλογικό και να μην υπερβαίνει την άμεση οικονομική ζημία του προμηθευτή ή του συμμετέχοντος στην αγορά που δραστηριοποιείται στη σωρευτική εκπροσώπηση, λόγω του τερματισμού της σύμβασης από τον πελάτη, περιλαμβανομένου του κόστους τυχόν δεσμοποιημένων επενδύσεων ή υπηρεσιών, οι οποίες ήδη παρέχονται ως μέρος της σύμβασης.

 

Με άλλη ρύθμιση του σχεδίου νόμου, υποχρεώνονται οι πάροχοι να ενημερώνουν τους πελάτες τους για το ενεργειακό τους μείγμα. Πιο συγκεκριμένα, οι προμηθευτές πρέπει να παρέχουν στους πελάτες στοιχεία είτε μέσω του λογαριασμού κατανάλωσης και των πληροφοριών τιμολόγησης, απευθείας ή με παραπομπή σε συγκεκριμένη πηγή, είτε σε χωριστό έγγραφο συνημμένο στον λογαριασμό κατανάλωσης, σχετικά με τη συνεισφορά κάθε ενεργειακής πηγής στο συνολικό μείγμα καυσίμων του εκάστοτε προμηθευτή κατά το προηγούμενο έτος, με κατανοητό και σαφώς συγκρίσιμο τρόπο, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο προμηθευτή, εφόσον ο εν λόγω προμηθευτής δραστηριοποιείται σε περισσότερα του ενός κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ανακοινώνονται από σήμερα οι νέες χρεώσεις

Εξάλλου, από σήμερα και τις επόμενες μέρες αναμένεται η ανακοίνωση των χρεώσεων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Νοέμβρη. Ηδη, τα νοικοκυριά εδώ και ένα χρόνο έχουν φορτωθεί με χρέη από ανεξόφλητους υπέρογκους λογαριασμούς, μιας και οι αυξήσεις από τον Σεπτέμβρη του 2021 μέχρι και τώρα έχουν βυθίσει στην ενεργειακή φτώχεια τον λαό. Και είναι τουλάχιστον αισχρή η προπαγάνδα της κυβέρνησης που κάνει λόγο για σημαντικές ελαφρύνσεις, επειδή αναμένεται τα τιμολόγια να είναι χαμηλότερα κατά περίπου 15% με 20% σε σχέση με τον Οκτώβρη.

 

Επιπλέον, η κυβέρνηση διαρρέει ότι λόγω και της πτώσης των τιμών ρεύματος θα αντλήσει πόρους μόνο για τις επιδοτήσεις των ομίλων της Ενέργειας, μόνο από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και όχι και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ομως, όπως και τα προηγούμενα ποσά που αντλούνταν από το ΤΕΜ (2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβρη και 1,136 δισ. τον Αύγουστο), αλλά και τα προηγούμενα, είναι και αυτά χρήματα που προέρχονται κυρίως από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού το λεγόμενο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, που δημιουργήθηκε το 2021 και από το οποίο προέρχονται οι ενισχύσεις που δίνονται στους ομίλους της Ενέργειας, τροφοδοτείται και από τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού. Το ΤΕΜ συγκεντρώνει επίσης πόρους από τον λογαριασμό ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών, αλλά και τον λογαριασμό ΑΠΕ, δηλαδή το ΕΤΜΕΑΡ, που και πάλι το πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών.

Σχετικές αναρτήσεις

Η Μπούκα Μεσσήνης στις τοπ 10 με τα πιο γαλάζια νερά στον κόσμο

admin2020

«Συνδρομή της Περιφερειακής Ενότητας στην πυρκαγιά της περιοχής Αράχοβας»

admin2020

ΕΡΓΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΠΗΓΕΣ ΜΠΑΡΚΑ

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies