Μεσσηνίας

Λόγος του συντονιστή της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ Ηλία Κορομηλά στη νομαρχιακή συνδιάσκεψη των μελών

Λόγος του Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ Ηλία Κορομηλά στη νομαρχιακή συνδιάσκεψη των μελών.
Σύντροφοι και συντρόφισσες, με τον απολογισμό και τις επικείμενες εκλογές για μια νέα νομαρχιακή επιτροπή στις 10 Μαρτίου, θα ήθελα να σας εκθέσω συνοπτικά κάποιες θέσεις και απόψεις που ενδεχομένως να αποτελέσουν αντικείμενο του εσωκομματικού διαλόγου αλλά και πολιτικών ζυμώσεων μας στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Το έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ήταν η αφετηρία για μια μεγάλη προοδευτική αντεπίθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έστειλε το σήμα της ανασυγκρότησης, της ανανέωσης και της επανεκκίνησης. Ο ανοικτός, ειλικρινής και δημοκρατικός προσυνεδριακός διάλογος, που προηγήθηκε στις Οργανώσεις Μελών και δημόσια, για τις θέσεις του Συνεδρίου επιβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα κόμμα των μελών, που συζητά και συνδιαμορφώνει συλλογικά την πολιτική του. Οι αξίες και οι αρχές μας για Ελευθερία, Ειρήνη, Ισότητα, Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη, Πολιτισμό και προστασία του Περιβάλλοντος αποτελούν σταθερή μας πυξίδα σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο.
1. Το Συνέδριό μας συνδυάστηκε ιδεολογικά και προγραμματικά με την προετοιμασία μας για τη μάχη των Ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024, που είναι ίσως οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών, λόγω των πολλών κρίσεων, με τις οποίες η Ευρώπη ως σύνολο και ειδικότερα η Ε.Ε., είναι αντιμέτωπη και την διευρυμένη αποστασιοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών από το σημερινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα των μεγάλων ανισοτήτων.
Οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 είναι πολύ κρίσιμες, τόσο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και για κάθε χώρα ξεχωριστά. Για αυτό, είναι αναγκαία η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Ελλάδα, αλλά και των αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων στα κράτη – μέλη της Ε.Ε., για να δοθούν προοδευτικές και κοινωνικά δίκαιες απαντήσεις σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, όπως η κλιματική κρίση, η οικονομική κρίση, η αποδιάρθρωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, η άνοδος της ακροδεξιάς, του εθνικισμού, του ευρωσκεπτικισμού. Αποτελεί καθήκον των προοδευτικών δυνάμεων να δοθεί μια πολυεπίπεδη μάχη, ώστε να αναδειχθεί το όραμα και ο στόχος μιας άλλης, κοινωνικά δίκαιης και αλληλέγγυας Ευρώπης, με περισσότερη Δημοκρατία, δικαιοσύνη, ελευθερίες και δικαιώματα.
2. Στη χώρα μας, για πρώτη φορά μετά από χρόνια η κοινωνία βγαίνει ξανά στο προσκήνιο, αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν βρίσκεται σε παραίτηση, αλλά ότι έχει παλμό, αντιδρά, οργανώνεται και διεκδικεί μια καλύτερη ζωή σε όλα τα επίπεδα απέναντι στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό το σήμα έστειλαν οι αγρότες και οι φοιτητές με τις κινητοποιήσεις τους. Η Αθήνα πλημμύρισε με τρακτέρ σε ένα από τα μεγαλύτερα αγροτικά συλλαλητήρια των τελευταίων δεκαετιών.
3. Στο πεδίο της Δημόσιας Εκπαίδευσης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κλιμακώνει την καταστροφική της πολιτική της, βαφτίζοντας ως “μεταρρύθμιση” την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Από το καλοκαίρι του 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδυνάμωσε τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, αφήνοντάς τα υποστελεχωμένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει τη δημόσια εκπαίδευση και την έρευνα, με έμφαση στην επαρκή χρηματοδότηση, την ποιότητα και την εξωστρέφεια της, αλλά και στην προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της και την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα των Πανεπιστημίων.
4. Στην Υγεία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της με στόχο την πλήρη απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και την ιδιωτικοποίηση του.
Για εμάς, η λύση είναι μία: να στελεχωθεί το ΕΣΥ με το αναγκαίο προσωπικό, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν την συνταγματικά προβλεπόμενη ισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της υγείας. Παράλληλα, να αντιμετωπιστεί το υπαρκτό πρόβλημα της μεγάλης ζήτησης και της υπερσυνταγογράφησης με ισχυρές και μακροπρόθεσμες δημόσιες πολιτικές πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου, με εμπέδωση της μεταρρύθμισης του οικογενειακού ιατρού και των διεπιστημονικών ΤΟΜΥ.

5. Στην παραπάνω καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήρθε να προστεθεί το ψήφισμα – κόλαφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τραγική κατάσταση του κράτους δικαίου. Το ψήφισμα αποτελεί επιστέγασμα της θεσμικής κατάπτωσης της χώρας.
Η γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, αποτελεί επίσης βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, γι’ αυτό θα πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα για την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση. Γιατί χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη και χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχει μέλλον για τον τόπο.
6. Όσο αφορά την περίοδο 2019-2023 σε τοπικό επίπεδο, υπήρξαμε δυστυχώς άτολμοι, μακριά από την κοινωνία και τα προβλήματα της. Με μοναδικό γνώμονα τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και χωρίς κανένα σχεδιασμό για τις αυτοδοιοκητικές εκλογές. Παρολ’ αυτά καταφέραμε να έχουμε μια αξιοπρεπή παρουσία στον αγροτικό τομέα. Κάναμε με επιτυχία 4 τηλεοπτικές παρεμβάσεις βγάλαμε 6 ανακοινώσεις στον Τύπο (στα φλέγοντα θέματα τις αδιάθετης σταφίδας, του Π.Ο.Π ελιά Καλαμάτας, της έλλειψης εργατών γης καθώς και των παράνομων ελληνοποιήσεων). Με αισθητή παρουσία μας στα μπλόκα των αγροτών της Μεσσήνης και των Φιλιατρών, υπήρξαμε από τους λίγους που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα στους αγρότες υπερασπίζοντας τα δικαιώματα τους και τον έντιμο αγώνα τους.
Τέλος από τις λίγες καλές εκδηλώσεις τις προηγούμενης περιόδου ήταν και αυτή της Νεολαίας του Σύριζα Μεσσηνίας που έγινε στην Παραλία της Καλαμάτας το καλοκαίρι του 2022 (Μουσική βραδιά).
7. Μετά την δημοκρατική εκλογή του προέδρου μας Στέφανου Κασσελάκη ακολούθησε η αποχώρηση του βουλευτή Μεσσηνίας Χαρίτση και μεγάλου μέρους στελεχών του κόμματος. Το κενό που δημιουργήθηκε στην Νομαρχιακή επιτροπή και στις Οργανώσεις Μελών ήταν μεγάλο. Παρολ’ αυτά καταφέραμε με την βοήθεια όλων των μελών μας να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις και να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς όποιο πρόβλημα προέκυπτε.
8. Αφού λοιπόν καταφέραμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να καλύψουμε όλα τα κενά στη νομαρχιακή επιτροπή αλλά και στις οργανώσεις μελών ασχοληθήκαμε με εκδηλώσεις εξωστρέφειας. Όπως η εκδήλωση με τον Γιώργο Τσίπρα και η ανοιχτή συνέλευση της Καλαμάτας με το Πάνο Ρήγα και τη Ρένα Δούρου στο ξενοδοχείο REX.
9.Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, θα πρέπει να κινηθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα για να γίνει η ανασυγκρότηση του κόμματος μας πραγματικότητα, κλείνοντας αυτό το μεγάλο κύκλο εσωστρέφειας ο οποίος ξεκίνησε από την αποχώρηση των 11 και φτάνει μέχρι και το τέταρτο συνέδριό μας. Πρέπει να πάψουμε να κυνηγάμε χίμαιρες και εσωτερικούς εχθρούς και να ξαναγνωριστούμε με την κοινωνία. Να γίνουμε λοιπόν ένα κόμμα των μελών, όπου το κάθε μέλος θα έχει άποψη, η οποία θα φτάνει μέχρι τον πρόεδρο του κόμματος. Ένα κόμμα χωρίς φίλτρα, αποκλεισμούς, χωρίς ατελείωτες και χρονοβόρες συνελεύσεις και διαδικασίες. Αλλά ένα κόμμα που θα είναι φιλικό στους πολίτες και ελκυστικό στους νέους ανθρώπους. Στους νέους ανθρώπους που τόσο πολύ έχει ανάγκη το κόμμα και να πάει παραπέρα ,αλλά και η κοινωνία για να πάει μπροστά. Με γνώμονα λοιπόν τις ανάγκες των πολλών και όχι τα συμφέροντα των λίγων πρέπει να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα στην αναγκαία ανασυγκρότηση, να στραφούμε στην κοινωνία και να προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματά της.
10. Ας δώσουμε λοιπόν όλοι τον καλύτερό μας εαυτό, για να έχουμε όσο το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα στις επικείμενες ευρωεκλογές. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να γίνουμε πάλι ο κύριος εκφραστής της προοδευτικής παράταξης και να αποτρέψουμε τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να πραγματοποιήσει τις πιο αντιλαϊκές πολιτικές της (οι οποίες θα φτωχοποιήσουν και θα απαξιώσουν περαιτέρω την ελληνική κοινωνία). Στις επόμενες λοιπόν εκλογικές μάχες και με πρώτη αυτή των Ευρωεκλογών δεν πρέπει να λείψει κανείς, για το καλό του κόμματος αλλά κυρίως για το καλό της κοινωνίας. Καλή δύναμη καλούς αγώνες σε όλους και σε όλες μας!

Σχετικές αναρτήσεις

LIVE: Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Αριστομένη.

admin2020

Ο Εσπερινός της Αγάπης στην Καλαμάτα

admin2020

LIVE: Μεσσήνη: Η Ανάσταση του Χριστού στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies