ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Μίκης Θεοδωράκης: Στα Δικαστήρια ο τόπος ταφής του…

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, οι «εκτελεστές» της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, σε αντίθεση με το συγγενικό περιβάλλον του μεγάλου μουσικοσυνθέτη που ζητούσε να ταφεί στο Βραχάτι Ευβοίας.

το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος μέχρι τη Δευτέρα οπότε και ορίστηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων.


Η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στον Δήμο Χανίων για την επιθυμία του να ταφεί στον Γαλατά

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα το μεσημέρι ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης την επιστολή που είχε στείλει το 2013 ο Μίκης Θεοδωράκης στον τότε Δήμαρχο Μανώλης Σκουλάκη, με μοναδικό περιεχόμενο τη συνδρομή του ώστε να υλοποιηθεί η επιθυμία του να ταφεί στο κοιμητήριο του Γαλατά, εκεί δηλαδή που αναπαύονται οι γονείς και ο αδερφός του.

Δικαστική μάχη για το που θα ταφεί ο Μίκης Θεοδωράκης

Στην επιστολή, η οποία παραλήφθηκε με εμπιστευτικό πρωτόκολλο, ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρεται στο γεγονός ότι η οικογένειά του είναι αντίθετη με την επιλογή του, αλλά ότι είναι δικαίωμά του να καθορίσει τον τόπο της τελευταίας του κατοικίας.

Ενδεικτικό της βούλησης του μεγάλου Έλληνα Δημιουργού, είναι το γεγονός ότι είχε προνοήσει να ζητήσει, ότι σε περίπτωση που ο Μανώλης Σκουλάκης δεν θα ήταν Δήμαρχος όταν ίδιος θα έφευγε από τη ζωή, η επιθυμία του να υλοποιηθεί από τον νυν Δήμαρχο, κάτι το οποίο και έγινε.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σημανδηράκης, υπογράμμισε ότι δημοσιοποιεί την επιστολή ως οφείλει και με κάθε σεβασμό στην οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη.

Ειδικότερα, ο κ. Σημανδηράκης επισήμανε: «Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας γνωστοποιήσουμε επιστολή, την οποία έχει λάβει ο Δήμος Χανίων με εμπιστευτικό πρωτόκολλο στις 5/2/2013, η οποία απευθύνεται στον τότε Δήμαρχο, αείμνηστο Μανώλη Σκουλάκη από τον Μίκη Θεοδωράκη. Η επιστολή αυτή δημοσιοποιείται με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη, στην οικογένεια και στους οικείους του θανόντος και περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια την επιθυμία, που είχε σχετικά με τον τόπο τέλεσης της ταφής του. Θεωρώ θεσμική και ηθική υποχρέωση ως Δήμαρχος Χανίων να τιμήσουμε την τελευταία επιθυμία του Μίκη.

Η επιστολή

Δικαστική μάχη για το που θα ταφεί ο Μίκης Θεοδωράκης

Ο προέδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκης Θεοδωράκης

“Ο Μίκης Θεοδωράκης με έχει δεσμεύσει να ταφεί στα Χανιά”, τόνισε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Αγοραστάκης, μιλώντας στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΚΡΗΤΗ TV .

“Με τον πιο ρητό και κατηγορηματικό τρόπο, σας τονίζω πως η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη είναι να ταφεί στα Χανιά, με έχει δεσμεύσει προσωπικά και εγώ αυτή την δέσμευση θα την τιμήσω”, τόνισε ο κ. Αγοραστάκης και αποκάλυψε πως η δέσμευση βρίσκεται και σε γραπτή μορφή, τονίζοντας για μια ακόμη φορά πως ο “Ο Μίκης Θεοδωράκης θα έρθει και θα ταφεί στα Χανιά, διότι αυτή είναι η επιθυμία του”.

Παράλληλα, ανέφερε πως όλα αυτά τα χρόνια προέκυψαν σημαντικές πολιτιστικές υποδομές στο νησί με το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη, εκ των οποίων ξεχωρίζει η αναστήλωση του πατρικού του σπιτιού στο Γαλατά Χανίων προκειμένου να μετατραπεί σε μουσείο. Αυτή την στιγμή έχουν ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του οικοδομικού έργου και μένει να ολοκληρωθεί το μουσειακό μέρος – για το οποίο υπεύθυνος είναι ο Δήμος – και έχει γίνει σχετική αίτηση στο υπουργείο για να ολοκληρωθεί.

Η προσωπική επιθυμία του εκλιπόντος

Με μια προσωπική του επιστολή προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο Μίκης Θεοδωράκης, στις 5 Οκτωβρίου του 2020 είχε δώσει το στίγμα των τελευταίων του επιθυμιών.

Στην επιστολή , που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΚΕ, ο Μίκης Θεοδωράκης ανέφερε:

«Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής. 

Θα ήθελα λοιπόν να σέ παρακαλέσω εκείνη την ώρα να επιληφθείς προσωπικά ώστε να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη».

Σχετικές αναρτήσεις

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Πάνω από -1.190- αναβολικά δισκία και -180- φιαλίδια αναβολικών ουσιών κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας

admin2020

«ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΩΝ ΜΟΥ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies