ΑχαΐαςΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΚορίνθουΜεσσηνίαςΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Προ των πυλών η κακοκαιρία «EVA»

Η κακοκαιρία «EVA» είναι προ των πυλών και αναμένεται ισχυρές καταιγίδες να πλήξουν σταδιακά μεγάλο μέρος της χώρας. Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Πολιτική Προστασία, ενώ νωρίτερα ο εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος, κ. Γιάννης Αρτοποιός προχώρησε σε έκτακτη ενημέρωση, προκειμένου να προειδοποιήσει τους πολίτες για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Εστάλησαν, μάλιστα, τα πρώτα μηνύματα από το «112».

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Νικολέτα Ζιακοπούλου, αύριο Σάββατο 5 Νοεμβρίου, η κακοκαιρία «EVA», θα σαρώσει τη χώρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αναμένονται πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν πιο ανατολικά, στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές. Οι άνεμοι νοτιάδες, θα φτάσουν έως 7 μποφόρ, πιθανώς στο βόρειο Ιόνιο και τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 22 με 24 βαθμούς.

Στην Αττική αναμένεται αρκετή ηλιοφάνεια, με βροχές και ισχυρές καταιγίδες σταδιακά από το βράδυ. Οι άνεμοι νότιοι έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 15 έως 24 βαθμούς.

Στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε παροδικές νεφώσεις και από το βράδυ βροχές και ισχυρές καταιγίδες. Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 12 έως 23 βαθμούς.

Την Κυριακή (6/11) βροχές και καταιγίδες περιμένουμε σχεδόν σε όλη τη χώρα με τα πιο έντονα φαινόμενα να εντοπίζονται σε ΜακεδονίαΘεσσαλίαανατολική Στερεά, στο Αιγαίο, πιθανώς τοπικά και στην Κρήτη. Από το απόγευμα ο καιρός στα δυτικά και τα βόρεια θα βελτιωθεί. Ο νοτιάς έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο, στο Ιόνιο θα επικρατήσει ενισχυμένος βοριάς. Η θερμοκρασία θα πέσει 5 με 6 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές.

 

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Σε έκτακτο δελτίο προχώρησε νωρίτερα η ΕΜΥ για την κακοκαιρία «Eva». Ειδικότερα, το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε στις 3-11-22 επικαιροποιήθηκε σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα:

Σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία “EVA” δημιουργεί βαρομετρικό χαμηλό στη βόρεια Ιταλία την Παρασκευή, το οποίο θα κινηθεί νοτιοανατολικά και θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Από το πρωί του Σαββάτου (05-11-2022) έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής (06-11-2022) θα εκδηλωθούν κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τοπικά τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Το Σάββατο (05-11-2022) τα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά

φαινόμενα θα επηρεάσουν:

α) από το πρωί το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο,

β) από το μεσημέρι το νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο,

γ) από το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, την ανατολική Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και,

δ) κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), όλη τη Θεσσαλία και την Εύβοια.

Η Αττική θα επηρεαστεί κατά διαστήματα από τις βραδινές ώρες του

Σαββάτου (05-11-2022) έως το μεσημέρι της Κυριακής (06-11-2022).

Την Κυριακή (06-11-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

α) μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο,

β) μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης),

γ) από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τις Σποράδες

και

δ) από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Επί ποδός για την κακοκαιρία «Eva» – Ισχυρές συστάσεις από την Πυροσβεστική

Τον κώδωνα κινδύνου για την κακοκαιρία «EVA» έκρουσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση.

Όπως είπε, αποτελεί πλέον βεβαιότητα ότι ακραία καιρικά εκδηλώνονται όλο και πιο συχνά. “Είμαστε σε κλιματική κρίση. Μόνο την τελευταία εβδομάδα η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 737 πυρκαγιές σε δασικές και αγροτοδασικές εκτάσεις. Αριθμός ρεκόρ για Οκτώβρη” είπε στην αρχή της ομιλίας του.

Διαβεβαίωσε ότι σε αυξημένη επιφυλακή και πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το σύνολο του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας, ενώ σημείωσε ότι ανάλογα με τα φαινόμενα και την εξέλιξή τους θα αποσταλούν μηνύματα από το 112 στους πολίτες. Εξάλλου, έκανε γνωστό ότι έχει ήδη σταλεί μήνυμα στους κατοίκους του βόρειου Ιουνίου και της περιφέρειας Ηπείρου με ισχυρή σύσταση για περιορισμό στις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

Παράλληλα, απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας. Συγκεκριμένα, οι πολίτες καλούνται να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας:

  • Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων
  • Έχετε πάντα υπόψιν σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα υψηλότερα σημεία του σπιτιού
  • Μην διασχίζετε για κανέναν λόγο χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε σε αυτή τη θέση

Επεσήμανε δε ότι ανά 12 ώρες θα υπάρχει επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την ΕΜΥ. Τέλος, έκανε γνωστό ότι το Σάββατο θα υπάρξει και νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων.

Σημειώνεται, ότι όπως έχει ανακοινωθεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία EVA αναμένεται να πλήξει σταδιακά από αύριο το πρωί μεγάλο μέρος της χώρας με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τοπικά τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Σχετικά με την πυρκαγιά στον Ίασμο Κομοτηνής ο κ. Αρτοποιός είπε ότι έχει ελεγχθεί στο μεγαλύτερο μέρος της περιμέτρου της στον ελλαδικό χώρο. «Παρ’ όλη την δυσχέρεια στην πρόσβαση λόγω των ιδιαίτερα δύσκολων τοπογραφικών χαρακτηριστικών, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις. Στα πλέον δυσπρόσιτα σημεία γίνονται συντονισμένες ενέργειες από ισχυρές επίγειες κι εναέρια μέσα για την τελική οριοθέτησή της», τόνισε.

Μηνύματα «112» – Σύσταση για περιορισμό μετακινήσεων

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε κατοίκους περιοχών στη Δυτική Ελλάδα, το Νότιο Ιόνιο και την Μεσσηνία προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 5/11.

Σχετικές αναρτήσεις

Η Μπούκα Μεσσήνης στις τοπ 10 με τα πιο γαλάζια νερά στον κόσμο

admin2020

«Συνδρομή της Περιφερειακής Ενότητας στην πυρκαγιά της περιοχής Αράχοβας»

admin2020

ΕΡΓΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΠΗΓΕΣ ΜΠΑΡΚΑ

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies