ΕΛΛΑΔΑΠολιτιστικά

Με απεργία απαίτησαν την κατάργηση του νόμου για τα Μουσεία

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν σήμερα τα σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού ενάντια στη μετατροπή των 5 μεγαλύτερων μουσείων (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης) σε ΝΠΔΔ, αλλά και ενάντια στην προκλητική σύνθεση των ΔΣ των μουσείων από το υπουργείο Πολιτισμού, από την οποία μπορεί εύλογα να κατανοήσει κανείς ότι η πραγματική στόχευση αυτής της αλλαγής δεν είναι άλλη από τη βαθύτερη σύνδεση των μουσείων με τις επιχειρήσεις και την αγορά, αποσπώντας τα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

 

Στην Αθήνα οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, διατρανώνοντας ότι «ο Πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό». «Καλούμε τους εργαζόμενους να στηρίξουν τον αγώνα υπέρ της προστασίας των αρχαιοτήτων, υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του Πολιτισμού με παράλληλη διεκδίκηση για ενίσχυσή του με μόνιμο προσωπικό και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, εναντίον της κατάργησης της εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης και εναντίον των κερδοσκοπικών ορέξεων των ιδιωτών», σημειωνόταν στην ανακοίνωση της ΔΑΣ ΥΠΠΟΑ, η οποία διακινήθηκε στη συγκέντρωση.

 

Χαιρετισμό απηύθυνε η Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της ΕΕ ΑΔΕΔΥ και υποψήφια βουλευτής Α’ Αθήνας με το ΚΚΕ, η οποία σημείωσε ότι αυτό που γίνεται στα μουσεία «είναι ξεδιάντροπο, αντιλαϊκό, αντεργατικό και καταδικαστέο. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι το μοναδικό. Η πολιτική που συνδέει το Δημόσιο όλο πιο βαθιά με τη λογική του κέρδους ήταν και είναι εδώ. Δυστυχώς αγγίζει τους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και θα αγγίξει πιο πολύ και τον τομέα του Πολιτισμού. Για εμάς ο Πολιτισμός πρέπει να είναι λαϊκό αγαθό, να είναι προσβάσιμος. Ο Πολιτισμός συνδέεται με το παρελθόν, αλλά και το μέλλον που θέλουμε να έχουμε σε αυτή τη χώρα. Επομένως, ο αγώνας αυτός πρέπει να συνεχιστεί και για να ακυρωθεί και αυτός ο νόμος, αλλά και η πολιτική που συνδέει βασικά αγαθά με τη λογική του κέρδους, με την κερδοφορία των επιχειρήσεων».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων Κρήτης έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, που εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη στήριξη στον αγώνα των αρχαιολόγων ενάντια στην εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού.

Σχετικές αναρτήσεις

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Πάνω από -1.190- αναβολικά δισκία και -180- φιαλίδια αναβολικών ουσιών κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας

admin2020

«ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΩΝ ΜΟΥ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies