ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Με ρήτρα αναπροσαρμογής πλέον τα τιμολόγια Καθολικής Υπηρεσίας

Στην προσαρμογή του τιμολογίου αναφορά των προμηθευτών για την παροχή της Καθολικής Υπηρεσίας με την ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής σε αυτό, προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την σχετική υπουργική απόφαση να βρίσκεται σε ισχύ από τις 3 Φεβρουαρίου, όταν και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα ενεργειακή κρίση και την αύξηση του ενεργειακού κόστους και των τιμών στην χονδρεμπορική και λιανική αφορά ηλεκτρικής ενέργειας, το ΥΠΕΝ κρίνει σκόπιμο να αναπροσαρμόσει «προς τα πάνω» το σχετικό τιμολόγιο, εφαρμόζοντας την ρήτρα αναπροσαρμογής. Όπως αναφέρεται στην αιτιολόγηση της τροποποιητικής απόφασης, πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι «το Τιμολόγιο Αναφοράς να αντανακλά κατά το δυνατό το κόστος παροχής της υπηρεσίας και διαχείρισης Πελατών και να μην ευνοεί την επί μακρόν παραμονή των Πελατών στο καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας».

Με βάση τα παραπάνω, μετά το τελευταίο εδάφιο του άρθρου 6 προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής: «Επί των Χρεώσεων Προμήθειας Καθολικής Υπηρεσίας εφαρμόζεται Μοναδιαία Χρέωση Αναπροσαρμογής σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 6Α της παρούσας».

Υπενθυμίζεται ότι πάροχοι καθολικής υπηρεσίας για τη διετία από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2022 έχουν οριστεί οι πέντε μεγαλύτεροι (βάσει μεριδίου αγοράς) προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ήτοι ΔΕΗ, Protergia (Μυτιληναίος), ΗΡΩΝ, Elpedison και η NRG. Ο επιμερισμός των πελατών της καθολικής υπηρεσίας γίνεται κατ’ αναλογία του ποσοστού των μετρητών που εκπροσωπεί η κάθε εταιρεία. Δικαιούχοι της “καθολικής υπηρεσίας” είναι οι καταναλωτές που έχουν απορριφθεί από τους υπόλοιπους προμηθευτές εξαιτίας συσσώρευσης ληξιπρόσθεσμων οφειλών.

Παρά το γεγονός ότι υπόψιν του Υπουργείου είναι να μην εκτείνεται επί μακρόν η παραμονή καταναλωτών σε καθεστώς καθολικής υπηρεσίας, όπως προαναφέραμε, ωστόσο, μέχρι στιγμής η διάρκεια παραμονής στο συγκεκριμένο καθεστώς δεν έχει χρονικό όριο.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η απόφαση υπεγράφη από τον Υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα στις 21 Ιανουάριου 2022.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δεκτές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ σε νόμο για την Υγεία- Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται

admin2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies