Να αποδοθούν οι ευθύνες στον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και σε κάθε άλλον υπεύθυνο, για το γεγονός ότι η εργαζόμενη καθαριότητας που σκοτώθηκε στις 8 Γενάρη ήταν ανασφάλιστη και αδήλωτη, ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Κατήγγειλε πως το συγκεκριμένο τραγικό εργατικό δυστύχημα της ανασφάλιστης εργαζόμενης, μητέρα πέντε παιδιών, φέρνει στο προσκήνιο την εγκληματική πρακτική να δουλεύουν εργαζόμενοι χωρίς σύμβαση και ανασφάλιστοι και μάλιστα σε κρατικό φορέα και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες γι’ αυτό.

Επισήμανε τις ευθύνες του δήμου αλλά και της κυβέρνησης που επιτρέπει την πρόσληψη εργαζομένων για μόλις 3 ή 5 μέρες, χωρίς μέτρα ασφάλειας και προστασίας και χωρίς εκπαίδευση, αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Την πολιτική της εργασιακής ομηρίας, ουσιαστικά, υπερασπίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης, υπεραμυνόμενος της αντεργατικής πολιτικής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου αλλά και των προσλήψεων για λίγες μόλις μέρες, επικαλούμενος τις έκτακτες ανάγκες που υπάρχουν -κατά διαστήματα- στους δήμους της χώρας, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα κυνικά ότι η κυβέρνηση δεν προκρίνει και δεν πρόκειται να προχωρήσει ούτε στη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, αλλά ούτε και σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Την αντεργατική πολιτική των ΟΤΑ, αλλά και της κυβέρνησης που επιτρέπει στους δήμους να λειτουργούν ως επιχειρήσεις, να ακολουθούν μία στρατηγική μείωσης του κόστους εργασίας «διότι η πρόσληψη κοστίζει» και ο δήμος λειτουργεί στη λογική κόστους – οφέλους, κατήγγειλε στη δευτερολογία του ο Μανώλης Συντυχάκης. Σημείωσε πως οι εργαζόμενοι δικαίως διεκδικούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Κατήγγειλε ακόμα τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων και ΟΤΑ για την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους, τη ραγδαία αύξηση των ορίων ηλικίας, την έλλειψη προσωπικού, την εναλλαγή των εργαζομένων αλλά και την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών που κυριαρχούν στους εργασιακούς χώρους και βρίσκονται πίσω από τα εργατικά ατυχήματα.