ΑργολίδοςΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΝΑΥΠΛΙΟ: καταστροφική για το Πάρκο Κολοκοτρώνη η “ανάπλαση” που θέλει να επιβάλει ο Δήμαρχος

Λαϊκό Ξεσηκωμό έχει σημάνει στο Ναύπλιο η μεθόδευση του Δημάρχου Ναυπλίου για “ανάπλαση”  του πασίγνωστου ιστορικού πάρκου Κολοκοτρώνη.
Τα βασικά σημεία που η μελέτη περιλαμβάνει είναι:
1.η εκτεταμένη αλλοίωση της αρχιτεκτονικής μελέτης του πάρκου, ενός από τα μοναδικά δείγματα κλασσικής αρχιτεκτονικής κήπων που έχουν απομείνει στην Ελλάδα και
2.η δραστική μείωση του χώρου πρασίνου με τσιμεντοποίηση του μεγάλου τμήματος των παρτεριών ώστε να μπουν τραπεζοκαθίσματα.
Προφανώς όσοι ψήφισαν την επί της ουσίας καταστροφή του μοναδικού ιστορικού χαρακτήρα του Πάρκου Κολοκοτρώνη βλέπουν ότι στον αστικό ιστό του Ναυπλίου περισσεύει το πράσινο και ότι δεν μας φτάνουν τα τραπεζοκαθίσματα.
Τα επιχειρήματα για την υπεράσπιση της ανάπλασης ήταν ότι το πάρκο είναι εγκαταλειμμένο (άρα ας το καταστρέψουμε αντί να το φροντίσουμε), ότι υπάρχουν ανεξέλεγκτα τραπεζοκαθίσματα (άρα αντί να τα περιορίσουμε ας προσθέσουμε κι άλλα), ότι υπάρχει εγκληματικότητα (άρα ας τσιμεντώσουμε γιατί είναι γνωστό ότι στα τσιμέντα δεν πηγαίνουν οι εγκληματίες) και άλλα φαιδρά.
Ερωτήματα δημιουργούνται επίσης από τον προϋπολογισμό του έργου (θα πληρώσουμε κιόλας για να το καταστρέψουμε) που όπως δήλωσε ο δήμαρχος θα είναι ο ίδιος με τον αρχικό που αφορούσε την προηγούμενη όμως μελέτη ανάπλασης. (τα λεφτά που περισσεύουν που θα πάνε?).
Είναι προφανές ότι αγωνία της δημοτικής αρχής και όσων ψήφισαν την μελέτη αυτή είναι η εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων ιδιωτών εις βάρος της ποιότητας ζωής των δημοτών.
Το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί άμεσα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και να αποτραπεί η καταστροφική αλλοίωση ενός πάρκου που θα έπρεπε να είναι διατηρητέο και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία του Ναυπλίου καθώς είναι ουσιαστικά η γέφυρα μεταξύ του παραδοσιακού και του νέου τμήματος της πόλης και ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής εντός της.
Η λαϊκή συνέλευση εξάλλου που είχε γίνει για το θέμα ήταν αποφασιστικά υπέρ της διατήρησης της μορφής του πάρκου όπως αυτό είναι σήμερα, καμία μείωση των χώρων πρασίνου και φροντίδα του από τον Δήμο.
Επισυνάπτονται σχέδια από την μελέτη όπως ψηφίστηκε όπου ο στόχος της μείωσης του πρασίνου για χάρη των τραπεζοκαθισμάτων είναι όχι απλά εμφανής αλλά και αποτυπώνεται στα σχέδια για να μην έχει κανείς αμφιβολία.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου καταγγέλλει Μεθοδευμένες ενέργειες από τον δήμαρχο για το πάρκο Κολοκοτρώνη.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Προσήλθαμε   στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς καμία ουσιαστική ενημέρωση επί του περιεχομένου της μελέτης. Περιμέναμε τουλάχιστον να ενημερωθούμε κατά την παρουσίαση της μελέτης από τους μελετητές. Τέτοια παρουσίαση δεν έγινε.

Μας ανακοινώθηκε απλώς ότι η μελέτη έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και την Αρχαιολογία και ότι είναι μία βελτιωμένη πρόταση της προηγούμενης μελέτης που η δημοτική αρχή είχε παρατύπως εγκρίνει.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κατόπιν εντολών, φρόντισε να αποβάλει από την αίθουσα τους δημοσιογράφους με πρόσχημα τα μέτρα κατά της πανδημίας, ενώ όλοι είχαμε συμφωνήσει να παρευρίσκονται τηρώντας τις κατάλληλες αποστάσεις. Στην αίθουσα παρέμεινε μόνο ο «σύμβουλος» – δημοσιογράφος του Δήμαρχου.

Ενώ στην ημερήσια διάταξη το θέμα προέβλεπε συζήτηση και προτάσεις επι της μελέτης, με μία πραξικομματικού τύπου απόφαση, η συζήτηση μετατράπηκε ξαφνικά σε έγκριση της υπάρχουσας μελέτης. Η μελέτη είχε ήδη εγκριθεί από τις υπηρεσίες με κατεπείγοντα τρόπο και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και διόρθωση λαθών.

Κανένας από τους Δημοτικούς Σύμβουλους της πλειοψηφίας δεν τοποθετήθηκε επι της μελέτης και δεν έκφρασε οποιοδήποτε προβληματισμό. Αφού δεν είχαν γνώση της μελέτης, απλώς ψήφισαν.

Ο Δήμαρχος πήρε την ευθύνη για την έγκριση και την εφαρμογή της μελέτης. Στην «καισαρικού τύπου» ομιλία του το θεώρησε έργο πνοής για την πόλη και έκφρασε την πεποίθησή του ότι ο λαός του Ναυπλίου θα τον ευγνωμονεί.

Έκφρασε την άποψη ότι αυτοί που λένε ότι ενδιαφέρονται για το πάρκο και επιμένουν ότι πρέπει να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική του, είναι γραφικοί. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για λαϊκισμό και έλλειψη προτάσεων, τη στιγμή που ο ίδιος με την διαδικασία που επέβαλε δε μας επέτρεψε να κάνουμε προτάσεις.

Τέλος η μελέτη εγκρίθηκε από τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας.
Η εφαρμογή αυτής της μελέτης αλλοιώνει το χαρακτήρα του πάρκου, γιατί αφαιρεί 380m2 πράσινο και τα μετατρέπει σε τσιμέντο –κερκίδες.

και η ανακοίνωση καταλήγει:

Το πάρκο Κολοκοτρώνη αποτελεί αρχιτεκτονική και ιστορική κληρονομιά, είναι ανάγκη να προστατευτεί και να αναδειχτεί ως πνεύμονας ζωής για την πόλη του Ναυπλίου.

 

πηγή: fb

https://www.facebook.com/%CE%9F%CF%87%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A0%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%9A%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%84%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B7-686674775031180

Σχετικές αναρτήσεις

Εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης | Δημήτρης Πτωχός προς μαθητές: «Είμαστε δίπλα σας για να αναζητήσετε όσα μπορείτε να κάνετε εδώ, στην Πελοπόννησο, στην Ευρώπη»

admin2020

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Συντονιστή Επιχειρήσεων, Υποστράτηγο Δημήτρη Γεωργανά

admin2020

Υπογραφή σύμβασης προμήθειας αντλητικού συγκροτήματος παροχής 8.000 κυβικών στο κεντρικό αντλιοστάσιο Αναβάλλου

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies