ΑχαΐαςΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Οι πέντε μοναχές από τα Καλάβρυτα που νίκησαν τον ΑΔΜΗΕ

Ο ΑΔΜΗΕ που είναι ο κύριος του εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και με ενεργητικό της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ αλλά και επενδυτικό πρόγραμμα 5 δισ. ευρώ στην επόμενη δεκαετία, δεν κατάφερε να κάμψει τις αντιδράσεις μόλις πέντε μοναχών στα Καλάβρυτα, οι οποίες επικαλούμενες λόγους «αισθητικής προσβολής» μπλόκαραν για δύο πυλώνες υψηλής τάσης μία επένδυση της τάξης των 110 εκατ. ευρώ.

Οπως έγινε γνωστό, και μετά από πολύμηνο «αντάρτικο» των μοναχών στα ορεινά των Καλαβρύτων που έμπαιναν μπροστά στα μηχανήματα και τα οχήματα των εργολάβων, το πρωτοδικείο των Καλαβρύτων τις δικαίωσε αποδεχόμενο τα ασφαλιστικά τους μέτρα ενάντια στο έργο.

Συγκεκριμένα, η απόφαση που εξεδόθη αναφέρει ότι απαγορεύει την εγκατάσταση στα πλαίσια της υλοποίησης του έργου “ΚΥΤ Πάτρας – ΚΥΤ Μεγαλόπολης”, των με αριθμούς 146 και 147 πυλώνων στήριξης της εναέριας γραμμής μεταφοράς ενέργειας, στον περιβάλλοντα χώρο της Ι. Μ. Αγίων Θεοδώρων Αροανίας, κατά τρόπο που να προκαλεί αισθητική βλάβη στο πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον της που τελούν σε αδιάσπαστη ενότητα, τους οποίους προτίθενται να τοποθετήσουν στις θέσεις “Σέρφουλα”, σε απόσταση 500 μ. βορειοδυτικά από το κτίριο του μοναστηριού και “Άγιος Κωνσταντίνος”, σε απόσταση 370 μ. δυτικά από το Παλαιομονάστηρο.

Ενα έργο που  σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, αναβαθμίζει το σύστημα μεταφοράς της Πελοποννήσου στα 400 kV παρέχοντας ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού στους κατοίκους της Περιφέρειας.

Κατά τις ίδιες πηγές, το μπλακ άουτ της 7ης Φεβρουαρίου που προκάλεσε η πυρκαγιά στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου θα είχε αποφευχθεί στην Πελοπόννησο αν είχαν στηθεί αυτοί οι δύο πυλώνες και ολοκληρωθεί το έργο…

Για την υπέρβαση αυτής της τεχνικής υστέρησης, ο ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ρεύματος), δρομολόγησε ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2018. Σήμερα, έχει ολοκληρωθεί το 98% της νέας γραμμής Μεγαλόπολης-Πάτρας που περιλαμβάνει 310 πυλώνες και 100 χλμ. εναέριων γραμμών επί της Πελοποννήσου. Τον Αύγουστο 2019 ολοκληρώθηκε, επίσης, η πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου στο Ρίο-Αντίρριο.

Οι μοναχές επικαλούνται «οπτική όχληση», «προσβολή του ησυχαστικού χαρακτήρα της Μονής και της προσωπικότητάς τους» και απαιτούν το έργο να αναβληθεί, παρότι κατά τον ΑΔΜΗΕ είναι πλήρως αδειοδοτημένο και έχει ελεγχθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο απέρριψε τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί κατά της αδειοδότησης.

Από το 2018, άλλωστε, η ηγουμένη Βηθλεέμ με επιστολή της είχε διαμαρτυρηθεί στον τ. δήμαρχο Καλαβρύτων Γ. Λαζουρά, για προβλήματα στον περιβάλλον και την υγεία, αλλά και την διάνοιξη δρόμων.

Σε περίπτωση που τελικώς ζητηθεί νέα όδευση με νέα μελέτη περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) το έργο αναμένεται, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, να καθυστερήσει κατά τουλάχιστον 2 έτη ακόμη, υπό την προϋπόθεση ότι η νέα όδευση δε θα θεωρηθεί περιβαλλοντικά δυσμενέστερη από την προηγούμενη.

Το ερώτημα βέβαια είναι, γιατί ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε σε μελέτη που προέβλεπε απόσταση μόλις 500μ από το Μοναστήρι και όχι την ενδεδειγμένη, που σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, είναι τουλάχιστον 2χλμ;

Η Μονή Αγίων Θεοδώρων είναι γυναικεία Κοινοβιακή Μονή που ανήκει στην   Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Η ακριβής χρονολογία ίδρυσης του μοναστηριού μας είναι άγνωστη. Κατά την παράδοση η ίδρυσή του ανάγεται στις αρχές του 12ου αιώνα όταν Αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Εμμανουήλ Κομνηνός. Η πρώτη αυτή Μονή που βρισκόταν στην ίδια περίπου θέση με τη σημερινή καταστράφηκε το 1460 μετά την κατάληψη της περιοχής από τους Τούρκους. Τη σημερινή της μορφή την απέκτησε η Μονή το 1724 όταν ο μοναχός Συμεών από το γειτονικό χωριό Αγρίδι Καλαβρύτων προέβη σε ριζική ανακαίνισή της.

Μεγάλη υπήρξε η προσφορά της Μονής κατά την Επανάσταση του 1821 αφού αποτελούσε χώρο συνάντησης των φιλικών και των προκρίτων της περιοχής αλλά και καταφύγιο για τους αγωνιστές που διώκονταν από τους Τούρκους. Στο αρχείο της Μονής φυλάσσεται πλήθος επιστολών επωνύμων αγωνιστών της Επανάστασης που την ευχαριστούν για την βοήθεια που τους προσέφερε, όπως των: Θεόδωρου ΚολοκοτρώνηΠαναγιώτη ΦωτήλαΒασιλείου ΠετμεζάΜπενιζέλου ΡούφουΓρηγορίου ΔικαίουΣωτήριου Θεοχαρόπουλου, κ.α. Το 1846 ο Βασιλιάς Όθωνας φρόντισε να τιμήσει ορισμένα από τα μέλη της αδελφότητας της Μονής με το «Χαλκούν Αριστείο» για την προσφορά τους στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Μέσα στον περίβολο της Μονής υπάρχουν δύο ναοί. Ο μεγαλύτερος που είναι και το καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στους Αγίους Θεοδώρους Τήρωνα και Στρατηλάτη. Πρόκειται για ναό βυζαντινού ρυθμού με περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο στο αριστερό μέρος του οποίου υπάρχει η θαυματουργή εικόνα των Αγίων έργο του 1769. Η αγιογράφησή του είναι έργο του ιερέα Κωνσταντίνου από τα Ιωάννινα, και έγινε μεταξύ των ετών 1743 – 1746 σύμφωνα με σχετική επιγραφή.

Ο δεύτερος ναός ο οποίος λειτούργησε και ως «κρυφό σχολειό» την περίοδο της Τουρκοκρατίας είναι αφιερωμένος των Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και διαθέτει τοιχογραφίες του 1732 που έγιναν από τον αγιογράφο Ευστάθιο από τα Νεζερά Αχαΐας. Από αυτές ιδιαίτερη εντύπωση προξενεί η τοιχογραφία της Σταύρωσης, η οποία απεικονίζει τον έναν από τους δύο ληστές με φωτοστέφανο. Ένας ακόμα μικρός ναός υπάρχει στο χώρο που βρίσκεται το κοιμητήριο της Μονής και είναι αφιερωμένος στους Άγιους Πάντες.

Σχετικές αναρτήσεις

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Πάνω από -1.190- αναβολικά δισκία και -180- φιαλίδια αναβολικών ουσιών κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας

admin2020

«ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΩΝ ΜΟΥ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies