Αναλυτικά:

«Η αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της χώρας (δικαστικός “Καλλικράτης”) που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω του οποίου σχεδιάζεται η συγχώνευση και κατάργηση δικαστηρίων, αποτελεί ένα από τα πολλά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, του υπερμνημονίου της Ε.Ε., που στηρίζουν όλα τα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κλπ.) και το πληρώνει ακριβά το λαός. Συγκεκριμένα με βάση το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το Δικαστικό Χάρτη καθώς και το πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας προτείνεται η κατάργηση 5 δευτεροβάθμιων δικαστηρίων, αρκετών Πρωτοδικείων καθώς και αρκετών Ειρηνοδικείων πανελλαδικά.

Συγκεκριμένα για την Πελοπόννησο προωθείται η συγχώνευση-κατάργηση των Εφετείων Καλαμάτας και Ναυπλίου, των Πρωτοδικείων Κυπαρισσίας και Γυθείου, των Ειρηνοδικείων Πύλου, Πλαταμώδους (Γαργαλιάνων), Γυθείου και Νεαπόλεως Βοιών. Ταυτόχρονα προωθείται η ίδρυση Εφετείου στην Τρίπολη, κατόπιν συγχώνευσης των 2 Εφετείων.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως συνέπεια να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που συναλλάσσονται με τα δικαστήρια, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι και οι δικαστικοί υπάλληλοι που εργάζονται στα δικαστικά καταστήματα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Καλαμάτας, όπου στο δικαστικό μέγαρο της πόλης εργάζονται 60 δικαστικοί υπάλληλοι, ενώ ο δικηγορικός σύλλογος Καλαμάτας έχει εκατοντάδες μέλη (330 μέλη). Για την πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων, όπως και των πολιτών θα προστεθεί ακόμα μια επιβάρυνση, αυτή της μετακίνησης τους σε άλλη πόλη εφόσον προχωρήσει το σχέδιο και καταργηθεί το Εφετείο της Καλαμάτας, με ότι συνέπειες έχει αυτό για το κόστος ζωής τους. Την ίδια επιβάρυνση θα αντιμετωπίσουν εκατοντάδες δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι σε όλη την Πελοπόννησο, ενώ οι πολίτες για κάθε υπόθεση τους θα πρέπει να κάνουν χιλιόμετρα για να μπορέσουν να τη διεκπεραιώσουν.

Με τη λογική του “κόστους – οφέλους”, που εφαρμόζεται σε όλες τις δημόσιες δομές (σχολεία, νοσοκομεία), το κράτος θα βάλει λουκέτο σε όσα δικαστικά καταστήματα έχουν κόστος συντήρησης δυσανάλογο με το όφελος που προκύπτει από τη λειτουργία τους, ταυτίζοντας τη Δικαιοσύνη με επιχείρηση. Υπάρχει, άλλωστε, “πλούσια” πείρα από τις αρνητικές συνέπειες, την οικονομική επιβάρυνση και την ταλαιπωρία, που υφίσταται ο λαός με το κλείσιμο παραρτημάτων υπηρεσιών, ειδικά σε πιο μικρές επαρχιακές πόλεις, όπως των ΕΛΤΑ, της Εφορίας κλπ., με το ίδιο απαράδεκτο σκεπτικό του “κόστους – οφέλους”.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα, η ΕΕ ευαγγελίζονται και προωθούν μια Δικαιοσύνη, που από τη μια μεριά να εξυπηρετεί με πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και τις επενδύσεις τους και από την άλλη να ορθώνει ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά και δικονομικά εμπόδια στην πρόσβαση των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων σε αυτήν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

– Να μην καταργηθούν τα Εφετεία Καλαμάτας και Ναυπλίου, τα Πρωτοδικεία Κυπαρισσίας και Γυθείου, τα Ειρηνοδικεία Πύλου, Πλαταμώδους, Γυθείου και Νεαπόλεως Βοιών.

– Να στελεχωθούν με δικαστικούς υπαλλήλους τα κενά που υπάρχουν στα δικαστικά καταστήματα.

– Να ενισχυθούν οι κτιριακές και οι άλλες υποδομές έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες ανάγκες».