ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΚορίνθουΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΠολιτιστικά

Ο άνθρωπος που μελέτησε τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και.. αποκρυπτογράφησε τα μυστικά του , ο ομότιμος καθηγητής Αστροφυσικής ΑΠΘ Δρ Γιάννης Σειραδάκης έφυγε από τη ζωή.

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 72 ετών ο καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας ΑΠΘ, Γιάννης Σειραδάκης, έπειτα από σκληρή μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένας ακριβής ημερολογιακός μηχανισμός, περίπου 30×20×10 cm – λίγο μεγαλύτερος από ένα σημερινό Laptop. Κατασκευάστηκε το 150-100 π. Χ. και βρέθηκε τυχαίως το 1900 από Συμιακούς σφουγγαράδες σε ένα αρχαίο ναυάγιο κοντά στα Αντικύθηρα. Ήταν ο πρώτος (αναλογικός) υπολογιστής με τον οποίο υπολογίζονταν οι κινήσεις του Ήλιου και της Σελήνης, οι φάσεις της Σελήνης και προβλέπονταν οι ηλιακές ή σεληνιακές εκλείψεις. Οι κύριες λειτουργίες του έχουν αποκρυπτογραφηθεί και πάνω από 3400 γράμματα του εκτεταμένου εγχειριδίου χρήσεως που περιείχε, έχουν διαβαστεί (ύστερα από 2000 χρόνια!) με τη χρήση εξειδικευμένων μεθόδων.

Το ολοκληρωμένο μοντέλο του περίφημου μηχανισμού, βρίσκεται στο εκθετήριο Αρχαίας Τεχνολογίας  του ΝΟΗΣΙΣ , στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου συμμετείχε ο φημισμένος αστροφυσικός.

Η αρχική σύλληψη και κατασκευή του μηχανισμού έγινε στην Κόρινθο ή κάποια από τις αποικίες της, όπως οι Συρακούσες όπου έζησε ο Αρχιμήδης, που είχε κατασκευάσει και το πλανητοσφαίριο. Τούτο προέκυψε από την ανάγνωση των ονομάτων του ελληνικού μηνολογίου,   γιατί δεν ήταν τα ονόματα του ροδιακού μηνολογίου, αλλά του κορινθιακού και της Δυτικής Ελλάδας.

Ποιος ήταν ο Γιάννης Σειραδάκης

Ο Δρ Γιάννης Σειραδάκης γεννήθηκε στα Χανιά. Σπούδασε Φυσική στην Αθήνα και Αστρονομία στο Πανεπιστήμιο του Manchester στη Μ. Βρετανία. Έχει εργαστεί ερευνητικά στο Max-Planck-Institüt für Radioastronomie στη Βόννη, στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο San Diego. Από το 1985 ξεκίνησε να διδάσκει στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 2015 του απενεμήθη ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν μελέτες σχετικές με Αστέρες Νετρονίων, Ουδέτερο Υδρογόνο σε γαλαξίες, το Κέντρο του Γαλαξία, Μεταβλητούς Αστέρες, Ήλιο, Σελήνη και Αρχαιοαστρονομία. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια, εθνικές και διεθνείς επιτροπές (Εθνική Αστρονομική Επιτροπή, Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία, κ.ά.) κι ερευνητικά προγράμματα, και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή ψηφίσματα και μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα (OPTICON, ILIAS, CRAF, κ.ά.).

Από το 2011 διεύθυνε το Εργαστήριο Αστρονομίας. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Pulsar Science in Europe (PULSE), η οποία το 2005 τιμήθηκε με το υψηλότερο βραβείο (Descartes) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας η οποία πρωτοστάτησε στην πρόσφατη διερεύνηση και αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων και θεωρείται ως ένας εκ των πλέον ειδικών για το Μηχανισμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

Από το 2007 και μετά έχει δώσει περισσότερες από 180 επιστημονικές ή εκλαϊκευτικές διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με θέμα το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Ακόμη, έχει δημοσιεύσει, μόνος του ή σε συνεργασία, τρία διδακτικά βιβλία, βιβλία σχετικά με την αστρονομία, άρθρα σε συνέδρια και συνολικά πάνω από εκατό πρωτότυπες ερευνητικές κι άλλες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και εκδόσεις.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα ΤΕΒΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για 12.522 οικογένειες και 21.339 ωφελούμενα άτομα

admin2020

Παράδοση εξωτερικού απινιδωτή για την ενίσχυση του Χιονοδρομικού κέντρου Ζήρειας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

admin2020

Συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή Περιφέρειας Πελοποννήσου

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies