ΕιδησούλεςΥγεία

Πάνω από 35 χιλιάδες νεκροί από την αρχή της πανδημίας – Μεγάλη έξαρση του κορωνοϊού και στη χώρα μας

Μεγάλη έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού παρατηρείται και στη χώρα μας. Στο μεταξύ, από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα έχουν χάσει τους τη ζωή τους από κορωνοϊό πάνω από 35 χιλιάδες άνθρωποι (35.057).

Συγκεκριμένα, το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για COVID-19 την εβδομάδα 26 Δεκεμβρίου-01 Ιανουαρίου 2023, ήταν 1.519 (+22% εβδομαδιαία μεταβολή).

Αύξηση παρουσίασαν την τελευταία εβδομάδα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω covid, συνεχίζουν να καταγράφουν περαιτέρω αύξηση τα κρούσματα γριπώδους συνδρομής στην κοινότητα και η θετικότητα για γρίπη, ελαφρά μείωση παρουσίασε ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός- RSV, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για COVID-19 την εβδομάδα 26 Δεκεμβρίου-01 Ιανουαρίου 2023, ήταν 1.519 (+22% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών για την εβδομάδα ήταν 217. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι το τέλος της ίδιας εβδομάδας είναι 119. Καταγράφηκαν 141 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη.

Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον στη χώρα μας. Η ποσοστιαία αναλογία της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5. Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75 .

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 3 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα και αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ο αριθμός γριπωδών συνδρομών ανά 1.000 επισκέψεις ξεπέρασε τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019-2020 (προ πανδημίας)

Ιός της γρίπης -3 νέοι θάνατοι

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση. Καταγράφηκε 1 νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσε νοσηλευόμενο σε ΜΕΘ και 3 νέοι θάνατοι την εβδομάδα 26 Δεκεμβρίου-01 Ιανουαρίου 2023. Συνολικά έχουν νοσηλευθεί 27 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 6 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Έχουν ανιχνευθεί στα δύο κέντρα αναφοράς 186 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 184 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 2 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β. Από τα 184 στελέχη τύπου Α, τα 180 (98%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 4 (2%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Η θετικότητα παρουσιάζει ελαφρά μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα).

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Ας δούμε το Ξυλόκαστρο πριν από 55 χρόνια…

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies