ΑργολίδοςΑρκαδίαςΑχαΐαςΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΗλείαςΚοινωνικάΚορίνθουΛακωνίαςΜεσσηνίαςΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή η 15η Μαρτίου!

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή από το ΙΝΚΑ Κορινθιας:

Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή εορτάζεται κάθε χρόνο την 15η Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1983 με απόφαση του ΟΗΕ, βασισμένη κύρια στην μνημειώδη ομιλία του Τζων Κένεντι στο Κογκρέσο, που σκιαγράφησε τα τέσσερα βασικά καταναλωτικά δικαιώματα: Ικανοποίηση των βασικών αναγκών, ασφάλεια, πληροφόρηση και επιλογή.

 

Είπε, μεταξύ άλλων: « Καταναλωτές είμαστε όλοι! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική μονάδα, η οποία επηρεάζει, αλλά και επηρεάζεται σχεδόν από κάθε δημόσια ή ιδιωτική οικονομική απόφαση. Ο καταναλωτής είναι η μόνη σημαίνουσα οικονομική μονάδα, η οποία δεν είναι αποτελεσματικά οργανωμένη και της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται.».

 

Με τον συνεχή αγώνα τους οι καταναλωτικές οργανώσεις, ανάμεσα στις οποίες και το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κορινθίας, έχοντας υπόψη ότι τα δικαιώματα του Καταναλωτή αφορούν στην ποιότητα ζωής και στην ποιότητα της δημοκρατίας, έχουν καταφέρει να υπάρξει ένας στοιχειώδης σεβασμός στα δικαιώματα αυτά.

 

Είναι γεγονός ότι διάφοροι κύκλοι δεν επιθυμούν να υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματα των Καταναλωτών ώστε να μπορούν να τους χειραγωγούν εύκολα.

 

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κορινθίας με αφορμή την φετινή παγκόσμια ημέρα του Καταναλωτή 2021, κάνει έναν μικρό απολογισμό των δράσεων του και υπόσχεται ότι το σύνολο των μελών του να εξακολουθήσει να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Καταναλωτών να τα υπερασπίζεται απέναντι σε Τράπεζες, δημοτικές υπηρεσίες, κρατικές υπηρεσίες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ρεύματος, νερού, Σούπερ Μάρκετ και κάθε είδους εταιρείες πού προσπαθούν με χίλιους δυο τρόπους να εκμεταλλευτούν την ήδη μικρή αγοραστική του δύναμη και να του επιβάλλουν μία χαμηλού επιπέδου ποιότητα ζωής και μία πολύ χαμηλού επιπέδου ποιότητα διοίκησης.

  • Το 2020 σημειώθηκε μία αύξηση που ξεπερνά το 50% στις αναφορές που υποβλήθηκαν στο ΙΝΚΑ Κορινθίας, οι αλλαγές που συντελέστηκαν λόγω της πανδημίας επηρέασε τις καθημερινές καταναλωτικές συνήθειες ενώ η αναστολή της λειτουργίας του λιανεμπορίου οδήγησε τους καταναλωτές στην λύση των ηλεκτρονικών αγορών. Αποτέλεσμα η αγορά αυτή να αποτελέσει πρόσφορο πεδίο εκμετάλλευσης από αρκετούς ανέντιμος προμηθευτές που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές εις βάρος των Καταναλωτών.
  • Παράλληλα, οι εταιρείες που παρέχουν internet αποδείχθηκαν στην πλειονότητα τους πολύ λίγες για να ανταποκριθούν στη ζήτηση του προϊόντος τους και αντί να προχωρήσουν σε μείωση των τιμών, καθώς το ίντερνετ που παρέχεται δεν ξεπερνά σε ταχύτητα κατά μέσο όρο τα 10 Mbps ανά σύνδεση, με διάφορες παιδαριώδεις προφάσεις και δικαιολογίες εξακολουθούν να χρεώνουν με υπερβολική τιμή τους χρήστες.
  • Αυτοί οι δύο τομείς μαζί με τον τραπεζικό τομέα που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους δανειολήπτες, αλλά και κάθε συναλλασσόμενο καταναλωτή (πλην βεβαίως των μεγάλων εταιρειών), καθώς και τον ΔΕΔΔΗΕ, είναι και οι πρωταθλητές των παραπόνων που υποβλήθηκαν στις υπηρεσίες μας.
  • Είναι βέβαια παρήγορο ότι από τις 1280 καταγγελίες που μας υποβλήθηκαν ένα ποσοστό που ξεπερνά το 75% επιλύθηκαν προς όφελος των Καταναλωτών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η συνεχιζόμενη κακή εικόνα καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των Καταναλωτών αναιρείται.

 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους πολίτες- καταναλωτές της Κορινθίας για την εμπιστοσύνη τους και να τους διαβεβαιώσουμε ότι το ΙΝΚΑ Κορινθίας θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα δικαιώματά τους παρά τη συνεχή αύξηση των υποθέσεων, την έλλειψη προσωπικού και παρά τις προσπάθειές να υπονομευτεί η δράση του, προσπάθειες που έχουν πλέον καταντήσει κωμικές.

Σχετικές αναρτήσεις

Μητροπολίτης Μεσσηνίας για ομόφυλα ζευγάρια: «Η εκκλησία δεν πρόκειται ποτέ να το αποδεχθεί»

admin2020

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Συντονιστή Επιχειρήσεων, Υποστράτηγο Δημήτρη Γεωργανά

admin2020

“ Αντιγόνη” του Σοφοκλή από την Θεατρική Ομάδα «Ψυχῇ θεάτρου τέχνη» 2ου Πειραματικού ΓΕΛ Κιλκίς

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies