UncategorizedΑργολίδοςΑρκαδίαςΑχαΐαςΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΚορίνθουΛακωνίαςΜεσσηνίαςΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

πρόγραμμα «Διατηρώ»: αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων

Με τρία χρηματοδοτικά εργαλεία θα ενεργοποιηθεί ο σχεδιασμός, που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ για την αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων, με πυρήνα το νέο πρόγραμμα «Διατηρώ». 

Το ΥΠΕΝ έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με 9.500 ετοιμόρροπα κτίρια στη χώρα, που κατέγραψαν οι Δήμοι και ανακοίνωσε άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ για τα διατηρητέα και τα ετοιμόρροπα κτίρια.

Ετοιμάζονται τρία χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων κι πιο συγκεκριμένα:

Η «Τράπεζα Γης» είναι το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο έχει ήδη  θεσμοθετηθεί με το χωροταξικό νομοσχέδιο και θα μπει σε εφαρμογή στο επόμενο 6μηνο.

-«Με αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο μπορούν οι ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτιρίων να δώσουν τους τίτλους του υπόλοιπου συντελεστή και να μπορέσουν με τα χρήματα που θα πάρουν να αποκαταστήσουν το διατηρητέο».

Το πρόγραμμα «Διατηρώ» είναι το δεύτερο εργαλείο με χρηματοδότηση από το  Ταμείο Ανάκαμψης, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ Στο πλαίσιο του προγράμματος θα δοθούν κατά προτεραιότητα χρήματα σε κτίρια τα οποία χρίζουν άμεσης επισκευής και άμεσης ανακαίνισης,  προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες στο πλαίσιο του προγράμματος «Διατηρώ» των επιδοτήσεων θα ωφελούνται και αρχιτεκτονικά «διαμάντια» του Μεσοπολέμου, ή και μεταγενέστερες κατασκευές που ανεγέρθησαν έως και τη δεκαετία του ‘60, υπό την προϋπόθεση ότι εντάσσονται σε μια ιστορική γειτονιά, ή σε έναν παραδοσιακό οικισμό.

Το πρόγραμμα θα καλύπτει την πλήρη αποκατάστασή τους, αλλά και τις άμεσα μόνο αναγκαίες σωστικές επεμβάσεις ώστε να μην καταρρεύσουν.

Επίσης, έχει προβλεφθεί να επιδοτούνται εργασίες αποκλειστικά για τις προσόψεις των κτιρίων, σας οποίες θα περιλαμβάνεται ακόμη και το πλύσιμο. Κι αυτό διότι τεχνικές που χρησιμοποιούνταν εκείνη την περίοδο, όπως τα αρτιφισιέλ, για να ξαναβρούν τη λάμψη τους – από τη μαρμαρόσκονη που «έκρυβε» ο σοβάς – πρέπει να πλυθούν με ειδικό τρόπο, ο οποίος μάλιστα κοστίζει ακριβότερα από ένα βάψιμο, το οποίο άλλωστε θα τα κατέστρεφε.

Αποκατάσταση μέσω Δήμων  είναι το τρίτο χρηματοδοτικό εργαλείο, καθώς   ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο με συνεργασία των υπουργείων ΠΕΝ, Πολιτισμού, Οικονομικών και Υποδομών Μεταφορών με το οποίο θα  δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να παίρνουν ένα κτίριο το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο ή είναι σε κακή κατάσταση, να το επισκευάζουν και να το χρησιμοποιούν για ένα διάστημα 10ετίας ή 15ετιας και μετά να το επιστρέφουν στον ιδιοκτήτη του, έχοντας αποσβέσει τα χρήματα τα οποία έχουν δαπανηθεί.

Ειδικότερα γίνεται γνωστό ότι θα δίνεται το δικαίωμα στον ενδιαφερόμενο Δήμο να απευθύνεται στους ιδιοκτήτες του κτιρίου θέτοντας συγκεκριμένη προθεσμία και εάν δεν ανταποκριθούν θα έχει το δικαίωμα να επέμβει. Εάν πρόκειται για κατασκευή αγνώστου ιδιοκτήτη, θα προηγείται σχετική ανακοίνωση στον Τύπο για εύλογο διάστημα.

Σχετικές αναρτήσεις

«Π. Μαντάς για Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας: Παραμένει ενεργό και πλήρως λειτουργικό, διατηρώντας τη δικαστική και χωρική αρμοδιότητα που κατείχε έως σήμερα στο μέγιστο βαθμό»

admin2020

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός | «Νέες φωνές με καινοτόμες ιδέες, γεμάτες ελπίδα για το μέλλον»

admin2020

Συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies