UncategorizedΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΜεσσηνίαςΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Πύλος : Σπάνια ανακάλυψη από αρχαιολόγους

Ο  τάφος του Γρύπα Πολεμιστή  είναι ένας τάφος από την Εποχή του Χαλκού  που χρονολογείται γύρω στο 1450 π.Χ., κοντά στην αρχαία πόλη της Πύλου . Ο τάφος ανακαλύφθηκε από μια ερευνητική ομάδα που χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι και με επικεφαλής τους συζύγους αρχαιολόγους Jack L. Davis και Sharon Stocker .

Ο τάφος ανακαλύφθηκε σε έναν ελαιώνα κοντά στο αρχαίο παλάτι του Νέστορα . Οι αρχηγοί της ανασκαφής, Ντέιβις και Στόκερ, είχαν αρχικά σχεδιάσει να ανασκάψουν σε μια διαφορετική σχετικά περιοχή σε μεγαλύτερη απόσταση από το Παλάτι. Λόγω των τοπικών γραφειοκρατικών ζητημάτων και μιας απρόβλεπτης απεργίας, δεν μπόρεσαν να λάβουν άδεια για την τοποθεσία που επιθυμούσαν και αντ’ αυτού τους δόθηκε άδεια μόνο να σκάψουν σε έναν γειτονικό ελαιώνα.

Επιλέχθηκαν μερικά σημεία στον ελαιώνα για διερεύνηση, μεταξύ των οποίων «τρεις πέτρες που έμοιαζαν να σχηματίζουν μια γωνία».

Στις 28 Μαΐου 2015, καθώς δύο μέλη της ερευνητικής ομάδας άρχισαν να σκάβουν, ένας άξονας δύο μέτρων επί ένα μέτρο αποκαλύφθηκε, υποδηλώνοντας έναν τάφο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν σκελετό στο κάτω μέρος του τάφου που περιβάλλεται από διάφορα αντικείμενα. Τα λείψανα βρέθηκαν σε ένα ξύλινο φέρετρο τοποθετημένο μέσα σε έναν πέτρινο θάλαμο.

Αντικείμενα που προσδιορίστηκαν ως τάφους βρέθηκαν μέσα και πάνω από το φέρετρο και στο πέτρινο στέλεχος. Τα ευρήματα αποτελούνταν από κοσμήματα, σφραγιδόλιθους, σκαλιστά ελεφαντόδοντο, χτένες, χρυσά και ασημένια κύπελλα και χάλκινα όπλα.

“Οι αναλύσεις του σκελετού δείχνουν ότι αυτός ο 30χρονος αξιωματούχος είχε ύψος  5 πόδια. Οι χτένες που βρέθηκαν στον τάφο υποδηλώνουν ότι είχε μακριά μαλλιά. Μια πρόσφατη ηλεκτρονική ανακατασκευή προσώπου βασισμένη στο κρανίο του πολεμιστή, που δημιουργήθηκε από τους Lynne Schepartz και Tobias Houlton, φυσικούς ανθρωπολόγους στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ, δείχνει ένα πλατύ, αποφασιστικό πρόσωπο με κλειστά μάτια και προεξέχον σαγόνι».

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ιδέα για την ταυτότητα αυτού του ανθρώπου», είπε ο Στόκερ — εκτός από το ότι ήταν κάποιος πολύ σημαντικός και πολύ πλούσιος. Τα κόκκαλά του έδειχναν ότι είχε εύρωστο ανάστημα – το οποίο, μαζί με πολεμικά αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο, υποδήλωναν ότι ήταν πολεμιστής – αν και θα μπορούσε επίσης να ήταν ιερέας, καθώς πολλά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν μαζί του είχαν τελετουργική σημασία».

Jack Davis and Sharon Stocker, husband-and-wife archaeologists from the University of Cincinnati, discovered the warrior’s grave.

Περαιτέρω ανάλυση του σκελετού θα επιτρέψει στους ερευνητές να μάθουν περισσότερα για την ταυτότητα του ανδρικού σκελετού. Η επιστημονική εξέταση των καλοδιατηρημένων δοντιών και των οστών της λεκάνης του μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του γενετικού του υπόβαθρου, της διατροφής και της αιτίας θανάτου.

«Μάλλον από τη δεκαετία του 1950 δεν έχουμε βρει έναν τόσο πλούσιο τάφο», είπε ο James C. Wright, διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Ο τάφος, κατά την άποψη του Δρ Ράιτ, βρίσκεται «στην ημερομηνία στην καρδιά της σχέσης του πολιτισμού της ηπειρωτικής χώρας με τον ανώτερο πολιτισμό της Κρήτης» και θα βοηθήσει τους μελετητές να κατανοήσουν πώς οι κρατικοί πολιτισμοί που αναπτύχθηκαν στην Κρήτη υιοθετήθηκαν σε αυτό που έγινε Μυκηναϊκή ανακτορική κουλτούρα στην ηπειρωτική χώρα.

“Τα ανάκτορα που βρέθηκαν στη Μυκήνη, την Πύλο και αλλού στην ελληνική ηπειρωτική χώρα έχουν μια κοινή έμπνευση: όλα δανείστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον μινωικό πολιτισμό που προέκυψε στο μεγάλο νησί της Κρήτης, νοτιοανατολικά της Πύλου. Οι Μινωίτες ήταν πολιτιστικά κυρίαρχοι στους Μυκηναίους, αλλά αργότερα Πώς, λοιπόν, ο μινωικός πολιτισμός πέρασε στους Μυκηναίους; Ο τάφος του πολεμιστή μπορεί να περιέχει πολλές απαντήσεις. Πέθανε πριν αρχίσουν να χτίζονται τα ανάκτορα και ο τάφος του είναι γεμάτος τεχνουργήματα που κατασκευάστηκαν στην Κρήτη. «Αυτό είναι ένα μεταμορφωτικό στιγμή στην Εποχή του Χαλκού», είπε ο Δρ Μπρόγκαν, διευθυντής του Κέντρου Μελέτης του Ινστιτούτου Προϊστορίας του Αιγαίου για την Ανατολική Κρήτη.»

 

Ο Ντέιβις και ο Στόκερ πιστεύουν ότι τα τεχνουργήματα που αποκαλύφθηκαν το   στον τάφο των 3.500 ετών «ήταν σύμβολα της εξουσίας του ως ηγεμόνα της πόλης της Πύλου», που βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή της Ελλάδας. «Όποιοι και αν είναι, είναι οι άνθρωποι που εισάγουν τους Μινωικούς τρόπους στην ηπειρωτική χώρα και σφυρηλατούν τον μυκηναϊκό πολιτισμό», είπε ο Ντέιβις.

ΠΗΓΕΣ : wikipedia.com, archeologynews.us,

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Εσπερινός της Αγάπης στην Καλαμάτα

admin2020

LIVE: Μεσσήνη: Η Ανάσταση του Χριστού στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών

admin2020

Η πρώτη Ανάσταση στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies