ΔιεθνήΕιδησούλες

Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση του ρωσικού στρατού για την κατάληψη του Ντονμπάς

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού για την κατάληψη όλου του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία. Το Βρετανικό υπουργείο άμυνας εκτιμά ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις επεκτείνονται σε μέτωπο 460 χιλιομέτρων από τον βορά προς τον νότο της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν με όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο στο βόρειο τομέα του μετώπου συνεχίζεται η πολιορκία και ο βομβαρδισμός του Χαρκόβου, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις εξορμούν από την πόλη Ίζιουμ για την κατάληψη των χωριών Suligivka και Dibrivne.

Στο κεντρικό τομέα του μετώπου, μάχες σημειώνονται στις πόλεις Lyman, Tors’ke και Zelena Dolyna, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται προς τις πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ, τις τελευταίες μεγάλες πόλεις της βόρειας επαρχίας του Ντονέτσκ υπό Ουκρανικό έλεγχο. Την ρωσική επίθεση αντιμετωπίζει και η πόλη Mar’inka δυτικά της πόλης του Ντονετσκ. Στην επαρχία του Λουγκάνσκ οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν για την κατάληψη των πόλεων Popasna, Rubizhne και Severodonetsk.

Στο νότιο τομέα του μετώπου, οι επιχειρήσεις εστιάζονται στον οικισμό Oleksandrivka, βόρεια του Μικολάγιεβ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Μικολάγιεβ, νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν την ουκρανική πόλη τα ξημερώματα. Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN μετέδωσε από την πλευρά του ότι σε τομείς της πόλης ξέσπασαν πυρκαγιές.

Στην περιοχή της Μαριούπολης το επίκεντρο των επιχειρήσεων παραμένει το συγκρότημα της Azovstal, ενώ εκκαθαριστικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται και στους οικισμούς Velika Novosilka, Rivnopil και Storozheve.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απηύθυνε νέο κάλεσμα στους Ουκρανούς και τους ξένους μισθοφόρους να καταθέσουν τα όπλα τους.

Τα ρωσικά στρατεύματα θα τηρήσουν κατάπαυση του πυρός στην περιοχή γύρω από το Azovstal ενόσω η πρόταση θα βρίσκεται σε ισχύ, αρχής γενομένης από τις 2 μ.μ. σήμερα το μεσημέρι, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την Μόσχα, πάνω από 120 άμαχοι εγκατέλειψαν χθες τη χαλυβουργία κατά την διάρκεια της κατάπαυσης πυρός που είχε κηρύξει.

Στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε κατά τη διάρκεια του βραδινού του διαγγέλματος ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει «πολύ σοβαρή», «δύσκολη όσο μπορεί να είναι», κατηγορώντας τον ρωσικό στρατό πως εμπόδισε όλες τις προσπάθειες να οργανωθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ ανέφερε ότι κανένας δεν χρησιμοποίησε τον ανθρωπιστικό διάδρομο που άνοιξε χθες και πρόσθεσε πως θα ανοίξει εκ νέου σήμερα το απόγευμα.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, «Reuters», AFP, «Ukrinform», TASS)

Σχετικές αναρτήσεις

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies