ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΚοινωνικάΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Στην τσέπη του κράτους καταλήγει το επίδομα βενζίνης…

Ως γνωστόν, μετά βαΐων και κλάδων επικοινωνήθηκε το fuel pass – επίδομα βενζίνης για τους δικαιούχους με έως 100 ευρώ για την επαρχία.

Μάλιστα, ισχύει και έξτρα μπόνους 15 ευρώ για όσους επιλέξουν την άυλη κάρτα και όχι την απευθείας κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τραπέζης. Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες είναι, ότι αυτό το επίδομα βενζίνης βγαίνει από την «τσέπη» του κράτους για να επιστρέψει στην ίδια τσέπη.

Συγκεκριμένα, πάνω από το 1 ευρώ είναι ο φόρος που επιβάλλεται στα καύσιμα, όπως αυτό αποτυπώνεται στα πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, γεγονός που επιβαρύνει με τη σειρά του την τελική τιμή του καυσίμου.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης από την Ε.Ε. είναι στα 0,36€/λίτρο. Ωστόσο, μπορεί κάθε χώρα να τον αυξήσει στα μέτρα της με αποτέλεσμα η Κύπρος να τον έχει στα 0,43 λεπτά, η Ισπανία στα 0,50, η Γερμανία στα 0,65 και η Ελλάδα στα 0,70 λεπτά! Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στην τελική τιμή του λίτρου τα 70 λεπτά (στο πετρέλαιο είναι 41 λεπτά) είναι ο ΕΦΚ συν το ΦΠΑ 24%.

Συνεπώς, την στιγμή που η τιμή της αμόλυβδης το 2,40 ευρώ το λίτρο μπορείτε να καταλάβετε πως το μεγαλύτερο μέρος του επιδόματος βενζίνης που θα δώσει η κυβέρνηση, θα καταλήξει στην ίδια τσέπη.

Με απλά ελληνικά αν προσθέσει κάποιος τον ΕΦΚ που είναι 0,70 ευρώ, συν το ΦΠΑ θα δει κάποιος ότι η τιμή της αμόλυβδης (αφαιρώντας μόνο το ΕΦΚ και το ΦΠΑ) είναι περίπου 1,10 ευρώ με τιμή βάσης τα 2,4 ευρώ το λίτρο.

Τα συνολικά ποσά της επιδότησης για το επόμενο τρίμηνο διαμορφώνονται ανάλογα με την περιοχή της κύριας κατοικίας και το είδος του οχήματος ως εξής:

80 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου με κύρια κατοικία σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση ψηφιακής κάρτας και 65 ευρώ χωρίς κάρτα με πίστωση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό έναντι 40 που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 45 ευρώ που ίσχυε με κάρτα.

100 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου με κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή με τη χρήση κάρτας και 85 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό έναντι 50 ευρώ που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 55 ευρώ με κάρτα.

60 ευρώ για κάτοχο μοτοσυκλέτας και κύρια κατοικία σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση κάρτας και 45 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό έναντι 30 ευρώ πριν χωρίς κάρτα και 35 ευρώ με κάρτα.

70 ευρώ για κάτοχο μοτοσυκλέτας με κύρια κατοικία στα νησιά εφόσον επιλέξει τη ψηφιακή κάρτα και 55 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό έναντι 35 ευρώ πριν χωρίς κάρτα και 40 ευρώ με κάρτα.

Σχετικές αναρτήσεις

Καταρρέουν οι μύθοι για τις ΑΠΕ. Χτύπησε κόκκινο η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

admin2020

ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΜΑΗ –ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2024

admin2020

Συνάντηση του Να Μου Γελλάς με τον διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη στις 24/4

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies