ΚοινωνικάΥγεία

Στη μάχη κατά του κορονοΐού μπαίνει η Κολχικίνη και γεννά ελπίδες (βίντεο)

Η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με κορονωϊό για την πρόληψη της εξέλιξης και των επιπλοκών της νόσου σχεδιάστηκε από 43 διεθνούς φήμης επιστήμονες από την Ελλάδα, την Ιταλία (Humanitas University), την Ισπανία (University of Valencia) και την Αμερική (Yale University).

Ο Γεράσιμος Σιάσος Αναπληρωτής Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας μίλησε για την κολχικίνη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και την Σία Κοσιώνη.

Το σχέδιο των επιστημόνων, έχει ως στόχο να διερευνήσει την πιθανότητα αντιμετώπισης ή/και πρόληψης των δυσμενών επιπλοκών της νόσου COVID-19 με χορήγηση κολχικίνης. Στη ερευνητική προσπάθεια πρωτοστατεί ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, μεταξύ αυτών κορυφαίοι καρδιολόγοι και λοιμωξιολόγοι που χαίρουν ιδιαίτερης απήχησης στη διεθνή ιατρική κοινότητα. Επιδιωκόμενος στόχος είναι η αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου τόσο στους πνεύμονες όσο και στην καρδιά.

Η κολχικίνη, είναι ένα φθηνό φάρμακο γνωστό εδώ και πολλά χρόνια στην ιατρική κοινότητα. Χρησιμοποιείται με σχετική ασφάλεια σε παθήσεις της καρδιάς (συχνότερη εξ αυτών είναι η οξεία περικαρδίτιδα) αλλά χορηγείται και σε άλλες παθήσεις όπως ο μεσογειακός πυρετός και η νόσος Αδαμαντιάδη-Bechcet. Μάλιστα όσον αφορά τις καρδιαγγειακές παθήσεις, η ίδια ερευνητική ομάδα έχει πρωτοπορήσει σχετικά με τη χρήση αυτού του φαρμάκου (επί οξέων στεφανιαίων συνδρόμων και για πρόληψη καρδιακών αρρυθμιών) παράγοντας σημαντικές δημοσιεύσεις, γνώση η οποία έχει ενσωματωθεί σε συγγράμματα αναφοράς.

«Υποθέτουμε ότι η έγκαιρη χορήγηση της ίσως μειώνει την επιθετικότητα της πνευμονίας και άρα μειώνει τις πιθανότητες ο ασθενής να αναπτύξει αναπνευστική ανεπάρκεια η οποία θα χρειαστεί μηχανική υποστήριξη (διασωλήνωση). Επιπλέον, θεωρούμε ότι η κολχικίνη θα μειώσει την πιθανότητα επιπλοκών στην καρδιά όπως η μυοκαρδιακή βλάβη που παρατηρείται στην πλειοψηφία των ασθενών που οδηγούνται σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή την πρόληψη επεισοδίων μυοκαρδίτιδας μιας επιπλοκής που παρατηρήθηκε σε ένα ποσοστό ασθενών που πέθανε», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στη μελέτη είναι οι εξής:

Σπυρίδων Γ. Δευτεραίος, Γεράσιμος Σιάσος, Γεώργιος Γιαννόπουλος, Δημήτριος Α. Βραχάτης, Χρήστος Αγγελίδης, Σωτηρία Γ. Γιωτάκη, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Ελένη Γιαμαρέλλου, Χαράλαμπος Γώγος, Γεώργιος Δαΐκος, Μάριος Λαζανάς, Παγώνα Λάγιου, Γεώργιος Σαρόγλου, Νικόλαος Σύψας, Σωτήριος Τσιόδρας, Δημήτριος Χατζηγεωργίου, Νικόλαος Μουσσάς, Αναστασία Κοτανίδου, Νικόλαος Κουλούρης, Ευάγγελος Οικονόμου, Ανδρέας Καούκης, Χαράλαμπος Κοσσυβάκης, Κωνσταντίνος Ραϊσάκης, Κατερίνα Φουντουλάκη, Μιχάλης Κόμης, Δημήτριος Τσιαχρής, Ελένη Σαρρή, Ανδρέας Θεοδωράκης, Luis Martinez-Dolz, Sanz-Sánchez Jorge, Bernhard Reimers, Giulio G. Stefanini, Michael Cleman, Δημήτριος Φιλίππου, Χριστόφορος Δ. Ολύμπιος, Βλάσιος Ν. Πυργάκης, Ιωάννης Γουδέβενος, Γεώργιος Χάχαλης, Θεόφιλος Μ. Κωλέττης, Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης, Δημήτριος Τούσουλης, Χριστόδουλος Στεφανάδης.


Πηγή: skai.gr

Η πρόεδρος εταιρείας εντατικής θεραπείας μιλά για την ελληνική απάντηση στον κορωνοϊό την ουσία κολχικίνη που δίνει ελπίδες στη μάχη με τον «αόρατο» εχθρό.

Στη μελέτη που αφορά στην «ελληνική απάντηση» στον κορωνοϊό, την ουσία κολχικίνη αναφέρθηκε η Αναστασία Κοτανίδου, πρόεδρος εταιρείας εντατικής θεραπεία τονίζοντας πως είναι πρώιμο να συζητάμε ότι η συγκεκριμένη ουσία είναι πανάκεια για τη θεραπεία του ιού. «Είναι πολύ πρώιμο να συζητάμε ότι η συγκεκριμένη ουσία είναι πανάκεια για τη θεραπεία του ιού. Αυτή τη στιγμή έχουμε ενθαρρυντικά στοιχεία που δείχνουν ότι η κολχικίνη βοηθάει τους ανθρώπους που έχουν οξεία στεφανιαία νόσο να θεραπευτούν πιο γρήγορα με πολύ καλά αποτελέσματα. Η ιδέα ήταν οι ασθενείς να ξεκινήσουν τη χορήγηση της κολχικίνης, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών έχουν προσβολή του μυοκαρδίου» ανέφερε αρχικά η κυρία Κοτανίδου μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Open. «Το φάρμακο είναι παλιό και γνωστό και έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές ασθένειες» συμπλήρωσε η γιατρός.

Σε ερώτηση εάν η μελέτη έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς με κορωνοϊό απάντησε πως «αυτή τη στιγμή ο Καναδάς ξεκίνησε μία πολύ μεγάλη μελέτη η οποία περιλαμβάνει πάνω από 6.000 ασθενείς. Συγχρόνως με τον Καναδά ξεκινάμε και εμείς μία παρόμοια μελέτη και ελπίζω σύντομα να έχουμε ενθαρρυντικά μηνύματα» υπογράμμισε η κυρία Κοτανίδου. Κληθείσα να απαντήσει στο πότε θα υπάρξει κάτι αποτελεσματικό σχετικά με τον κορωνϊό σημείωσε πως «η δική μας αγωνία είναι εξίσου μεγάλη. Αν θα μπορούσαμε να έχουμε αύριο το φάρμακο θα το έχουμε. Τα πιο πρώιμα αποτελέσματα θα τα έχουμε μέσα στο καλοκαίρι. Θα πρέπει να υπάρξει ένας ικανός αριθμός ασθενών στις μελέτες που τρέχουν σε όλο τον κόσμο».

Ακόμη η πρόεδρος της εταιρείας εντατικής θεραπείας ξεκαθάρισε ότι «κανένας δεν πρέπει να παίρνει ούτε ασπιρίνη χωρίς ιατρική συμβουλή». «Περιμένουμε να μην υπάρχει αύξηση των ασθενών που κάνουν εισαγωγές στις ΜΕΘ. Το επόμενο δεκαπενθήμερο θα έχουμε δει επιβάρυνση του συστήματος υγείας και μετά από το πικ θα αρχίσουμε να βλέπουμε σταδιακά μία πτωτική τάση» ανέφερε ακόμη η κυρία Κοτανίδου. Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν οι δεκαπέντε μέρες συμπτίπτουν με την περίοδο επώασης του ιού τόνισε πως «ο λόγος που αναφέρομαι στις δύο εβδομάδες είναι ότι παρακολουθούμε καθημερινά την πορεία των κρουσμάτων στην Ελλάδα και επειδή όπως φαίνεται στα υπόλοιπα κράτη τα πράγματα έχουν φτάσει σχεδόν στο πικ τους. Εμείς ως χώρα βρισκόμαστε σε χαμηλή καμπύλη και ελπίζουμε να μην έχουμε καμία υπερβολική αύξηση που να θυμίζει Ιταλία και Ισπανία. Πιστεύω λοιπόν ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε βγει από τη αυτή τη δεινή κατάσταση που βρισκόμαστε τόσο καιρό».

Σχετικές αναρτήσεις

Μητροπολίτης Μεσσηνίας για ομόφυλα ζευγάρια: «Η εκκλησία δεν πρόκειται ποτέ να το αποδεχθεί»

admin2020

Καταρρέουν οι μύθοι για τις ΑΠΕ. Χτύπησε κόκκινο η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

admin2020

ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΜΑΗ –ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2024

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies