ΚορίνθουΜεσσηνίας

« Στραβός είναι ο …γιαλός η στραβά …αρμενίζουμε ; »

Με αφορμή μια ακόμη Κυβερνητική εξαγγελία την Παρασκευή 8.1.2021 για παράταση της αναστολής της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας εκφράζουμε την αγωνία μας και τον προβληματισμό μας για το μέλλον των επιχειρήσεων μας και της ελεύθερης επαγγελματικής απασχόλησης .
Η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά και να αναπτυχθεί ,σε εναασταθές αβέβαιο , ευμετάβλητο περιβάλλον αποφάσεων, με την λογική του «βλέποντας και κάνοντας» και «άνοιξε- κλείσε». Επιπλέον πλήττεται με πολύ σοβαρές οικονομικές συνέπειες, που έρχονται να προστεθούν στις ήδη συσσωρευμένες δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης απο το 2009 που εξακολουθεί να υπάρχει δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την δυσμενή θέση που βρίσκεται ο εμπορικός – επαγγελματικός κλάδος .

Ο εμπορικός και επαγγελματικός κόσμος που εκπροσωπούμε , όσο χρονικό διάστημα μέσα στην προηγούμενη χρονιά του επιτράπηκε να λειτουργήσει – μιας και είχαμε δύο χρονικές περιόδους απαγορευτικό ( Άνοιξη και Χειμώνα ) , λειτούργησε σεβόμενος και εφαρμόζοντας πλήρως όλα τα προληπτικά υγειονομικά μέτρα .

Κατόπιν αυτού δικαίως αισθάνεται πίκρα , απογοήτευση που ενώ συνέβαλε από την πλευρά του στον περιορισμό της υγειονομικής κρίσης , τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του Κορωνοιού και επιπλέον … εχει πληρώσει στο Κράτος και χρήματα για να εχει την δυνατότητα να ασκεί την επαγγελματική του δραστηριότητα («τέλος επιτηδεύματος» 650 ευρώ ) παρόλα αυτά του επιβάλλεται η αναβολή άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας .

Πως μπορούν να συνυπάρξουναπό την μία …η κρατική ανακοίνωση-απόφαση κάθε τόσο, για απανωτές αναβολές άσκησης της επαγγελματικής & εμπορικής δραστηριότητας με την χρονική παράταση του απαγορευτικού (που από 7.11.2020 ως προχθές 7.1.2021 συμπληρώνει ήδη 2 μήνες)και απο την άλλη…να μην αποζημιώνει το Κράτος τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων – καταστηματάρχες , που καλούνται… με κλειστά καταστήματα ( άρα στέρηση δυνατότητας εσόδων ) να εκπληρώνουν ολα τα πάγια λειτουργικά έξοδα που δημιουργεί το κατάστημα ακόμη και κλειστό – πέραν των οφειλών σε προμηθευτές.

Γιατί δεν διαγράφηκαν τουλάχιστον οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 ; Που και πως θα βρεθούν τα χρήματα να πληρωθούν αυτές από τους επαγγελματίες που δύο μήνες τώρα παραμένουν « ελεύθεροι – πολιορκημένοι» με την επιβολή της αναστολής άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων με κρατική εντολή ;

«Και την πίτα …ολόκληρη και τον σκύλο… χορτάτο !» …όπως λεει η λαϊκή παροιμία .
Ως «ανακούφιση» των επαγγελματιών επινοήθηκαν …διάφορα ξενοβαφτισμένα (με περίσσιο ζήλο ξενομανίας) και αναποτελεσματικά όπως αποδείχτηκαν στην πράξη συστήματα λειτουργίας της αγοράς την χρονική περίοδο των γιορτών .

Ακόμη και το μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» που ανακοινώθηκε και λειτουργεί , δεν εχει ακόμα την πλήρη αποδοχή από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς υπάρχουν και επαγγελματίες που δεν θέλουν να κάνουν χρήση του μέτρου της “επιστρεπτέας προκαταβολής” , για τον λόγο ότι και αυτή ως μέτρο ελάφρυνσης , είναι δανειακού χαρακτήρα ( με επιδότηση του 50% του ποσού του δανείου ) και δεν ξέρουν – ανησυχούν – φοβούνται , αν θα μπορούν οταν θα ζητηθεί να αποπληρωθεί το ποσό του δανείου αν θα μπορούν να ανταποκριθούν και να καταβάλουν τις προβλεπόμενες δόσεις για την αποπληρωμή της. Σε αντίθεση με την Άνοιξη που δόθηκε ως κρατική αποζημίωση ( δωρεάν ) το ποσό των 800 ευρώ σε κάθε επαγγελματία που βάση του κωδικού αριθμού επαγγελματικής απασχόλησης παρέμενε με κρατική απόφαση κλειστό το κατάστημα – επιχείρηση του.

Να δώσει το κράτος αποζημίωση στους ελεύθερους επαγγελματίες για όσο χρονικό διάστημα κράτησε τους δύο προηγούμενους μήνες και συνεχίζει να κρατά κλειστή ,την επαγγελματική δραστηριότητα και μετά …ας αποφασίζει όσες … απανωτές αναβολές και παράταση του απαγορευτικού κρίνει… ότι θα χρειαστούν ακόμα , γιατί υπάρχει διάχυτη η ανησυχία και ο φόβος στην επαγγελματική κοινότητα , στην λογική του «βλέποντας και κάνοντας» …που ως τώρα εφαρμόζεται εδώ και δύο μήνες μήνες , το ενδεχόμενο …να γίνουν και άλλες παρατάσεις – αναστολές επαγγελματικής δραστηριότητας το επόμενο χρονικό διάστημα είτε αυτοτελής …είτε δια των χρονικών παρατάσεων .

Αν το κράτος συνεχίζει να αρνείται να δώσει αποζημίωση , αφού ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας δεν λαμβάνει μηνιαίο μισθό ώστε όποια αναστολή επαγγελματικής δραστηριότητας ή επιπλέον παράτασης του απαγορευτικού αποφασίζεται από το κράτος , να τον αφήνει ανεπηρέαστο… οικονομικά -και τα όποια έσοδα εχεινα προέρχονται απο την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας την οποία το κράτος κρατά σε υποχρεωτική αναστολή , ας αναλάβει πλέον το κράτος να δώσει λύση και να καλύψει ΔΩΡΕΑΝ χωρίς κανένα κόστος – επιβάρυνση για τον επαγγελματία , τα πάγια και λειτουργικά έξοδα που εξακολουθούν να υπάρχουν στα καταστήματα – επιχειρήσεις των οποίων αποφασίζουν με την λογική “βλέποντας και κάνοντας “ , την αναστολή άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας τους.

Να καλυφθούν από το κράτος τα πάγια και λειτουργιά έξοδα των επιχειρήσεων – καταστημάτων όσο διάστημα έμειναν κλειστά τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020 και αλλά και όσο διάστημα πιθανόν κριθεί και αποφασιστεί μελλοντικά ότι θα πρέπει να παραμένουν υποχρεωτικά σε αναστολή επαγγελματικής δραστηριότητας μέσα στο 2021 με κρατική εντολή.

Στα καταστήματα που έχουν ήδη αδιάθετα αποθέματα εμπορευμάτων (στοκ) από το περσινό απαγορευτικό από την πρώτη φάση του το 2020, κινδυνεύουν να προστεθούν και νέα αδιάθετα εμπορεύματα αν παραμένουν υποχρεωτικά κλειστά τα καταστήματα . Πως θα καλυφτεί οικονομικά αυτή η ζημία; και από ποιόν ;Από τον έμπορο που εφοδίασε το κατάστημα του με εμπόρευμα και εξάντλησε και όσα ταμειακά διαθέσιμα του είχαν απομένει από την πληρωμή λογαριασμών και λειτουργικών εξόδων , για την τροφοδοσία του καταστήματος ; ή από το κράτος που αποφασίζει να κρατήσει κλειστό το κατάστημα του για λόγους υγειονομικής πρόληψης.

Το σίγουρο σταθερό οικονομικό περιβάλλον με την καταβολή του μηνιαίου κρατικού μισθού όσα απαγορευτικά και να έρθουν… δεν εχει εφαρμογή στον ελεύθερο επαγγελματία. Πόσοι ενδιαφέρθηκαν δύο μήνες τώρα να σκύψουν πάνω από το κεφάλι του ελεύθερου επαγγελματία να ρωτήσουν – να μάθουν, με πόσες δυσκολίες και πως και αν καταφέρνουν να συντηρούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες το νοικοκυριό τους – την οικογένεια τους , πως και αν καλύπτουν επαρκώς τα καθημερινά έξοδα διαβίωσης, χωρίς την είσπραξη του μισθού ;

Με ένα αβέβαιο μέλλον για την επιχειρηματικότητα κάνει «ποδαρικό» το 2021 .

Τελικά τι συμβαίνει ; “ είναι στραβός ο γιαλός ; istrava …armenizoume ? ”

1. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ , ΖΑΚΥΝΘΟΥ , ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

2. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

3. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

4. EMΠΟΡΙΚΟΣ & ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

5. ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΩΝ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

6. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ& ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ

7. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΑΧΑΤΙΟΥ

8. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ

9. ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΩΝ& ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΧΟΙΝΟΥ

Κ Ο Ρ Ι Ν Θ Ο Σ 11. 1. 2021

Σχετικές αναρτήσεις

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα ΤΕΒΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για 12.522 οικογένειες και 21.339 ωφελούμενα άτομα

admin2020

Άμεση κινητοποίηση της Π.Ε. Μεσσηνίας στην πυρκαγιά της περιοχής Αράχοβας

admin2020

Παράδοση εξωτερικού απινιδωτή για την ενίσχυση του Χιονοδρομικού κέντρου Ζήρειας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies