Μεσσηνίας

«Συνάντηση Μαντά-Αμυρά: Λύση στο πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες ΔΕ Νέστορος»

Επίλυση του προβλήματος με τους δασικούς χάρτες για οικισμούς και κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Νέστορος δίνει νέα εγκύκλιος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εκδόθηκε σήμερα. Το ζήτημα είχε αναδείξει με Αναφορά του ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, καθώς και βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά πριν μερικές ημέρες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη νέα εγκύκλιο, αναφορικά με εκτάσεις που δεν έχουν χαρακτηριστεί δασικές αλλά συμπεριλαμβάνονται σε ευρύτερες εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, η αρμόδια δασική Αρχή (Δασαρχείο ή Διεύθυνση Δασών) οφείλει να εκκινήσει άμεσα τη διορθωτική διαδικασία, προκειμένου να τροποποιηθεί ανάλογα η απόφαση κήρυξης της έκτασης ως αναδασωτέας. Όσον αφορά στη Μεσσηνία, το πρόβλημα εντοπίζεται σε περιοχές της ΔΕ Νέστορος και κυρίως στους οικισμούς Χώρας, Μεταξάδας και Μεταμόρφωσης, όπου περίπου 2.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχουν καταχωριστεί ως δασικά, με αποτέλεσμα να συμπεριλαμβάνονται εσφαλμένα σε απόφαση αναδάσωσης του Δασαρχείου της περιοχής.

Στην Αναφορά που πραγματοποίησε για το ζήτημα ο κ. Μαντάς συντασσόταν με σχετικό ψήφισμα του Κοινοτικού Συμβουλίου Χώρας, τονίζοντας από την πλευρά του ότι έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους παραγωγούς της περιοχής. Παράλληλα σημείωνε ότι πολλοί από αυτούς άθελά τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες ενστάσεων προκειμένου να διεκδικήσουν αγροτεμάχια και εκτάσεις που ήδη τους ανήκουν, ενώ για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να υπάρξει μέριμνα της πολιτείας ώστε να αποκατασταθούν τα λάθη χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και ταλαιπωρία για τους πολίτες.

Με τη ρύθμιση του υπουργείου δίνεται πλέον η δυνατότητα να διευθετηθούν τα παραπάνω διαχρονικά προβλήματα χωρίς όχληση των κατοίκων και των επαγγελματιών, δεδομένου ότι η ευθύνη και η διαχείριση της διαδικασίας βαραίνει μόνο την αρμόδια δασική Αρχή. Ταυτόχρονα δημιουργείται η βάση για την πλήρη και ακριβή κατάρτιση των δασικών χαρτών της περιοχής, κάτι που αποτελεί προαπαιτούμενο τόσο για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου Δασολογίου, όσο και για την ολοκληρωμένη αποτύπωση κάθε μορφής ακίνητης περιουσίας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Σχετικές αναρτήσεις

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα ΤΕΒΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για 12.522 οικογένειες και 21.339 ωφελούμενα άτομα

admin2020

Άμεση κινητοποίηση της Π.Ε. Μεσσηνίας στην πυρκαγιά της περιοχής Αράχοβας

admin2020

Δημήτρης Πτωχός: «Το προσεχές χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σε όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου το πενταετές στρατηγικό σχέδιο»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies