ΑργολίδοςΑρκαδίαςΚορίνθουΜεσσηνίας

«Συνέντευξη θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα, Πέμπτη19Μαΐου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος.
Aναφέρθηκε στο πρόβλημα εξεύρεσης εργατών γης που έχει προκύψει πρόσφατα, στη συνεργασία της Περιφέρειας με τον ΕΦΕΤ και στην εξέλιξη της προγραμματικής σύμβασης για την εγκατάσταση υποτροπικών φυτών στην Περιφέρεια.

Εργάτες γης
Έχει διαπιστωθεί ότι η έλλειψη εργατών γης αποτελεί σημαντικό πρόβλημαγια την παραγωγική διαδικασία στον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας.
Μάλιστα, το πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε όλη την Περιφέρεια αρχικά εντοπίστηκε στην περιοχή της Τριφυλίας, λόγω και της πρωιμότητας της παραγωγής. Αναμένεται να ενταθεί ιδιαίτερα φέτος, λόγω της επικείμενης μεγάλης ελαιοκομικής παραγωγής κατά τηνπερίοδο 2022-2023.
Μέχρι σήμερα η εργοδοσία σε πολίτες τρίτων χωρών γίνεται με τρείς τρόπους:
α) τηνδιαδικασία μετάκλησης με ετήσια διάρκεια σύμβασης και χορήγηση διετούςαδείας διαμονής, όπως προβλέπεται στο αρ. 12 του Ν. 4251/2014.
β) την εισδοχή με σκοπό την εποχική εργασία με διάρκειασύμβασης έως 9 μήνες/έτος και έως 5 έτη, όπως προβλέπεται στο αρ. 13 του Ν. 4251/2014.
γ) την απασχόληση παρατύπωςδιαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών με διάρκεια σύμβασης έως 6 μήνες, όπως προβλέπεται στο αρ. 13Α του Ν. 4251/2014, ενώ τα σχετικά αιτήματα μπορούν να κατατεθούν έως και 30/06/2022.
Οι περιπτώσεις α και βαδειοδοτούνται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ για την περίπτωση γ, οι άδειες εργασίας εκδίδονται από την Περιφέρεια.
Επίσης, από πέρυσι, οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες, οι οποίοι επιθυμούν ναπροσλάβουν πολίτες τρίτης χώρας που απαλλάσσονται από την υποχρέωσηθεώρησης εισόδου, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας υποβάλλουνστην ηλεκτρονική διεύθυνση:https://portal.immigration.gov.gr/aitiseis-metaklisis-ergodoton, αίτημαγια μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών με διάρκεια σύμβασης τουλάχιστον 30ημερών και έως 90 ημέρες, με δυνατότητα παράτασης για άλλες 90 ημέρες. Η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αιτημάτων από τους ενδιαφερόμενους είναι έως και 30/09/2022. Αυτό προέκυψε μετά από πρόσφατη τροποποίηση του αρ. 16 του Ν. 4783/2021 με το Ν. 4915/2022.
Γίνεται αντιληπτό ότι οι πιο απλές διαδικασίες εργοδοσίας σεπολίτες τρίτων χωρών καταργούνται στο επόμενο διάστημα, γεγονός που σε συνδυασμό με την ισχύ ευνοϊκότερων όρων σε γειτονικά κράτη, αυξάνουν την ήδη εμφανή έλλειψη εργατών γης στην περιοχή μας.
Από τη δική μας πλευρά, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, καλούμε τους ενδιαφερόμενους εργοδότες νααιτηθούν έγκαιρα α) μέχρι 30/06/2022 για τη χορήγηση άδειας εργασίας γιατους παρατύπως διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών με διάρκεια σύμβασης έως6 μήνες και β) μέχρι 30/09/2022 για τη μετάκληση πολιτών τρίτης χώραςπου απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου.
Επίσης, από πλευράς Περιφέρειας και με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη έχουν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσειςπρος τα αρμόδια Υπουργεία για την παράταση των πιο πάνω προθεσμιών, ώστε ναδιατηρηθούν οι απλές διαδικασίες εργοδοσίας σε πολίτες τρίτων χωρών γιατην αντιμετώπιση της έλλειψης εργατών γης στην περιοχή μας, με σκοπό τη διευκόλυνση της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

Συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων
Κατόπιν της υπογραφής του πρωτοκόλλου συνεργασίας, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον ΕΦΕΤ, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Μαΐου σύσκεψη εργασίας με τη συμμετοχή της κ. Φωτοπούλου Σταυρούλας, εκπροσώπου του ΕΦΕΤ Τρίπολης και τους Δ/ντες Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Μεσσηνίας και Τριφυλίας, Ανάπτυξης, Υγείας καθώς και τους προϊσταμένους των αρμόδιων τμημάτων ελέγχου. Καθορίστηκε το πλαίσιο συνεργασίας για τη διενέργεια κοινών ελέγχων και τέθηκαν οι κατηγορίες των ειδών που πρωτίστως θα ελεγχθούν. Ειδικότερα τα προϊόντα ελαιολάδου, ελιάς, κρέας, τυροκομικά, μέλι, νερό, πάγος, αρωματικά φυτά κλπ., θα ελεγχθούν αρχικά ενώ τα μεικτά κλιμάκια θα εστιάσουν και σε ελέγχους για τις περιπτώσεις ελληνοποιήσεων και αισχροκέρδειας στην αγορά της αγροτικής παραγωγής.

Υποτροπικά φυτά – επιδεικτικοί αγροί
Ξεκίνησε η φύτευση υποτροπικών φυτών στην περιοχή Μεσσηνίας και Λακωνίας για τη δημιουργία επιδεικτικών αγρών, στα πλαίσια εξέλιξης της προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Αφού εντοπίστηκαν οι κατάλληλες περιοχές φύτευσης και εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον από τους καλλιεργητές ξεκίνησε η φύτευση ειδών, όπως αβοκάντο, μάνγκο, λίτσι, μακαντάμια κ.α.
Η Περιφέρεια υποστηρίζει το έργο οικονομικά, έχει πενταετή διάρκεια και προβλέπει, μεταξύ άλλων την εκπαίδευση των καλλιεργητών και την επιστημονική υποστήριξη τους ως προς την εγκατάσταση των ειδών και τις καλλιεργητικές τεχνικές καθ΄ όλη τη διάρκεια του έργου.
Στόχος του έργου είναι η εξοικείωση των παραγωγών στις νέες καλλιέργειες και η προώθηση των υποτροπικών ειδών ως εναλλακτικές καλλιέργειες καθώς και η διείσδυση των νέων προϊόντων υψηλής αξίας στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.
Η παραγωγικότητα των ειδών αυτών εξαρτάται από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, τις καλλιεργητικές πρακτικές, το είδος και την επιλογή των κατάλληλων ποικιλιών.
Η καλλιέργεια των εν λόγω υποτροπικών φυτών έχει ως βασικό πλεονέκτημα το γεγονός ότι πρόκειται για καλλιέργειες με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, δηλαδή χαμηλές εισροές και φιλικές προς το περιβάλλον κάτι που συνεπάγεται μικρό κόστος παραγωγής και μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

Σχετικές αναρτήσεις

Φωτιά εξασπάσει τώρα στο Λογκά

admin2020

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κυπαρισσία

admin2020

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα ΤΕΒΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για 12.522 οικογένειες και 21.339 ωφελούμενα άτομα

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies