ΑργολίδοςΑρκαδίαςΚορίνθουΛακωνίαςΜεσσηνίας

Συνέντευξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

«Είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν, αλλά έχουμε πάρα πολύ πάθος, πάρα πολλή διάθεση και μια πάρα πολύ δυνατή ομάδα που κάθε μέλος της έχει κάτι να προσφέρει» δήλωσε το πρωί του Σαββάτου 23 Σεπτεμβρίου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός σε συνέντευξή του στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» με τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα.

· Απαντώντας σε ερώτηση τι να περιμένουν από αυτόν οι πολίτες της Πελοποννήσου εφόσον εκλεγεί περιφερειάρχης, ο Δημήτρης Πτωχός σημείωσε:

«Με μια φράση, αυτό που θέλουμε είναι να κάνουμε την Πελοπόννησο μια περιφέρεια πρότυπο σε όλα. Η Πελοπόννησος υπολείπεται πάρα πολύ σε ανάπτυξη, σε νέες επενδύσεις – στην Πελοπόννησο γίνεται μόλις το 5% των άμεσων ξένων επενδύσεων – χρειαζόμαστε νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας προκειμένου να ανατρέψουμε το δημογραφικό, το οποίο είναι επίσης ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Χρειαζόμαστε επίσης υποδομές και κυρίως θέλουμε να ασχοληθούμε με τη γραφειοκρατία και όλες τις αδειοδοτικές διαδικασίες της Περιφέρειας, την εξυπηρέτηση του πολίτη, που βρίσκονται ακόμα πάρα πολύ πίσω».

· Αναφορικά με τις προτεραιότητες του προγράμματός του, εξήγησε:

«Το πρώτο με το οποίο θα ξεκινήσουμε θα είναι, όπως σας είπα και προηγουμένως, να απλοποιήσουμε διαδικασίες οι οποίες αφορούν όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με δύο βασικούς στόχους: το πρώτο είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών σε ό,τι έχει να κάνει με τη διάδραση και την αλληλεπίδρασή τους με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και, κατ’ επέκταση, των Δήμων, και το δεύτερο η διευκόλυνση των ιδιωτικών πρωτοβουλιών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον τόπο μας.

Το δεύτερο που θέλουμε να κάνουμε είναι να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υπόβαθρο για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε επενδύσεις. Και γίνομαι πολύ συγκεκριμένος: θέλουμε περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό, ο οποίος δεν υπάρχει. Είναι πάρα πολύ βασικό κάποιος να γνωρίζει τι μπορεί να κάνει, πού μπορεί να το κάνει και σε πόσο χρόνο. Πολεοδομικά σχέδια σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου: επίσης πάρα πολύ βασικό θέμα τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την ίδια την ποιότητα ζωής.

Στοχεύουμε στην αξιοποίηση κονδυλίων που έχουν να κάνουν με τη δίκαιη μετάβαση, κυρίως σε Δήμους που πριν είχαν λιγνιτικές μονάδες και τώρα μπορούν να αναπτυχθούν με έναν πιο βιώσιμο, πράσινο και δίκαιο τρόπο. Θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε πολύ τις υποδομές μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να φτάσουμε σε κάθε σημείο της Πελοποννήσου, πρέπει να εκσυγχρονίσουμε υποδομές που άπτονται της διαχείρισης φυσικών πόρων και κυρίως του νερού».

· Αναλύοντας περαιτέρω το ζήτημα της αναβάθμισης των υποδομών, ο Δημήτρης Πτωχός επισήμανε:

«Μιλάω για δρόμους, για αντιπλημμυρικά έργα, για αντιπυρικές ζώνες, για ένα Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, μιλάω για ένα Παρατηρητήριο Επιπτώσεων της Κλιματικής Κρίσης, για έναν Σύνδεσμο – και των 26 Δήμων της Περιφέρειας – στο πρότυπο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, ώστε να προστατευτούν καλύτερα οι φυσικές ομορφιές της Πελοποννήσου. Μιλάω για δίκτυα άρδευσης, τα οποία είναι πάρα πολύ βασικά για να μπορέσει να πάει μπροστά ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση – βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Πελοποννήσου. Μιλάω για δρόμους οι οποίοι θα μας οδηγήσουν σε όλα αυτά τα πανέμορφα μέρη και τους πολιτιστικούς θησαυρούς του τόπου μας, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνέργειες και προστιθέμενη αξία. Σήμερα για να πάει κάποιος από την Αθήνα στη Μονεμβασιά ή στη Μάνη χρειάζεται πάρα πολλές ώρες».

· Αναφερόμενος στην αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα και την ενίσχυση αγροτών και κτηνοτρόφων, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ξεκαθάρισε:

«Ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός και η πολιτιστική κληρονομιά είναι τρία στοιχεία που βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο στην Πελοπόννησο. Αυτό που μας λείπει αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχουν συνέργειες μεταξύ τους. Ο τουρισμός ας πούμε δεν έχει «αγκαλιάσει» τον πρωτογενή τομέα – για παράδειγμα με ένα θεματικό τρόπο: γαστρονομία, τοπικά προϊόντα, οινοτουρισμό ή οτιδήποτε άλλο. Το ίδιο συμβαίνει και με το πολιτιστικό μας απόθεμα. Πιστεύουμε λοιπόν ακράδαντα ότι, αν δημιουργήσουμε συνέργειες μεταξύ τους, όλα αυτά τα στοιχεία θα μπορέσουν να γίνουν ακόμα πιο έντονα.

Συγκεκριμένα για τον πρωτογενή τομέα τον οποίο αναφέρατε, αξίζει να σας πω ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού ασχολείται στον πρωτογενή τομέα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να το αξιοποιήσουμε καλύτερα, μέσα από ορισμένες κινήσεις. Η πρώτη είναι η καλύτερη διαχείριση φυσικών πόρων, κυρίως το νερό για άρδευση, αλλά και για ύδρευση. Η δεύτερη είναι η χωροθέτηση, ώστε να μπορούν να γίνουν καλύτερα αυτές οι επενδύσεις – για παράδειγμα στην Αργολίδα, η οποία έχει τρομερά μεγάλη παραγωγή προϊόντων, δεν υπάρχουν βιομηχανικές περιοχές και βιοτεχνικές περιοχές, δεν υπάρχουν επιχειρησιακά πάρκα: πρέπει να διευκολύνουμε τους ανθρώπους να επιχειρήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρέπει να μειώσουμε το κόστος μεταφοράς, που επίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό σε πολλές περιοχές, όπως η Λακωνία.

Πρέπει να υπάρχει ένα καλύτερο οδικό δίκτυο προκειμένου να γίνονται οι μεταφορές με έναν καλύτερο τρόπο. Πρέπει να χωροθετηθούν κέντρα logistics προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Επίσης πολύ σημαντικό για τον πρωτογενή τομέα είναι να εισάγουμε τεχνολογία: να κάνουμε γεωργία ακριβείας, να κάνουμε καλύτερη διαχείριση του νερού, να πάμε σε καλλιέργειες οι οποίες μπορούν να δώσουν πολύ μεγαλύτερες παραγωγές, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Τριφυλία, με τα θερμοκήπια και με πολύ ιδιαίτερες διαδικασίες. Πρέπει να συνδέσουμε την πρωτογενή παραγωγή με τα πανεπιστήμιά μας: έχουμε ένα πολύ σημαντικό πανεπιστήμιο στην Πελοπόννησο, έχει αντίστοιχες σχολές, πρέπει να δημιουργηθεί μια συνέργεια μεταξύ τους για να αποκτήσουμε προστιθέμενη αξία».

· Τέλος, ο επικεφαλής της Παράταξης «Η Πελοπόννησος Μπροστά» σχετικά με τις μεγάλες προκλήσεις για όσα πρέπει να γίνουν στην Πελοπόννησο σχολίασε:

Είναι πάρα πολλά, αλλά έχουμε πάρα πολύ πάθος και πάρα πολλή διάθεση για να τα κάνουμε. Πρέπει να υπάρχει μια αγαστή συνεργασία και μια συνεχής διάδραση με τους δήμους, ώστε ο στόχος να είναι κοινός. Επίσης χρειάζεται στενή συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση, ώστε να γίνει σωστή διαχείριση των κονδυλίων, να υπάρχει μία εναρμόνιση εθνικών και περιφερειακών στόχων και πιστεύω ότι είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε. Έχω υπάρξει στην πλευρά της κεντρικής κυβέρνησης, οπότε μπορώ να καταλάβω ότι και εκεί υπάρχει επιθυμία συνεργασίας με τις περιφέρειες και νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο θα το καταφέρουμε. Πάντως έχουμε πάθος, έχουμε μια πάρα πολύ δυνατή ομάδα που κάθε μέλος της έχει κάτι να προσφέρει».

Παραθέτουμε στο link με ολόκληρη τη τηλεοπτική συνέντευξη: https://www.youtube.com/watch?v=ahxkwvFBIfI

Σχετικές αναρτήσεις

Πλήθος πιστών στην Ακολουθία του Επιταφίου στην Καλαμάτα

admin2020

Live Σε κλίμα ευλάβειας και κατάνυξης η συνάντηση των Επιτάφιων στην Μεσσήνη-Βίντεο

admin2020

Live Σε κλίμα ευλάβειας και κατάνυξης η περιφορά του επιτάφιου στο Μαυρομμάτη Πάμισου

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies