ΕιδησούλεςΚοινωνικά

Συνεχίζεται η κοροϊδία στις πλάτες των χρεωμένων νοικοκυριών

Συνεχίζεται το «θέατρο» με την κυβέρνηση και τους τραπεζίτες που υποτίθεται πως διαπραγματεύονται, ώστε να προχωρήσουν σε μερικές δόσεις παραπάνω και ευκολίες πληρωμών για τα χρέη ελάχιστων δανειοληπτών, τα οποία συνεχίζουν να φουσκώνουν και από τις νέες μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων, και με το βλέμμα στην «εισπραξιμότητα» των τραπεζών.

 

Σήμερα, έγινε μία ακόμα συνάντηση, με τις πηγές του υπουργείου να σπάνε τα όρια της αστειότητας, διατεινόμενοι πως ο υπουργός Οικονομικών «άστραψε και βρόντηξε», την ίδια στιγμή που στην πραγματικότητα η κυβέρνηση με παρακάλια προσπαθεί να πείσει τους τραπεζίτες – αφού πρώτα έχουν διασωθεί με δεκάδες δισ. του ελληνικού λαού και έχουν στα χέρια τους κάθε είδους εργαλείο κερδοφορίας – να κάνουν κάποιες ρυθμίσεις ώστε να μη δημιουργηθεί μια νέα φουρνιά «κόκκινων» δανείων.

 

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες επικαλούνται τους περιορισμούς από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και παζαρεύουν και την απευθείας συμμετοχή του κρατικού «κορβανά» στο όποιο πρόγραμμα, πέρα από όλα τα προνόμια και τις διευκολύνσεις που απολαμβάνουν. Και στη μέση τα λαϊκά νοικοκυριά, που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους από τα ληστρικά επιτόκια δανεισμού, τις νέες αυξήσεις τους και το άθλιο νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

 

Οι τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν τις επόμενες μέρες την πρότασή τους για την κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης ενήμερων στεγαστικών δανείων οικονομικά ευάλωτων δανειοληπτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διοικήσεις θα δημοσιοποιήσουν την πρότασή τους πριν από την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, το ερχόμενο Σάββατο.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο, η πρόταση των τραπεζών που παρουσιάστηκε σήμερα έχει μια αρχική συναίνεση και από τον ενιαίο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εποπτείας των τραπεζών (SSM), με την τελική, επίσημη έγκρισή της να αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες. Και η πρόταση αυτή ουσιαστικά αφορά ένα αστείο ποσό της τάξης των 40-50 εκατομμυρίων (την ώρα που η κερδοφορία των τραπεζών ξεπέρασε φέτος τα 3 δισ.), με την κάλυψη… κατά το ήμισυ της αύξησης της δόσης δανείου εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων. Και αυτό για τους πιο «ευάλωτους», δηλαδή όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 750 ευρώ! Κάτι που αφορά μόλις ένα μικρό μέρος δανειοληπτών που υπολογίζονται στους 30.000 και μάλιστα εάν και εφόσον είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους. Οσον αφορά όσους δεν μπορούν να αποπληρώσουν δόσεις και έχουν συσσωρευμένα χρέη και φυσικά όλους όσοι τα δάνειά τους έχουν περάσει στα funds, βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα».

 

Στο τραπέζι της συζήτησης με τις τράπεζες τέθηκε και το ζήτημα των προμηθειών των τραπεζών και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, για τον οποίο ο υπουργός ανέφερε ότι 500 πολίτες, το τελευταίο 20ήμερο, πήρανε ρύθμιση. Η επόμενη συνάντηση με τις τράπεζες τοποθετείται στις αρχές του νέου χρόνου.

Εξάλλου, το κρεσέντο εμπαιγμού σε βάρος χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών συνεχίζεται και σε σχέση με την ακρίβεια, με τον αρμόδιο υπουργό να ανακοινώνει με στόμφο ότι «το καλάθι του νοικοκυριού» εξοικονομεί 1,5 μισθό ετησίως, για όποιον το προτιμά. Αυτή η εξοργιστική και εκτός πραγματικότητας δήλωση έρχεται σε μια συγκυρία που τα στοιχεία δείχνουν ότι όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί ή κρατηθεί σταθερές οι τιμές σε αυτά τα προϊόντα, αλλά αντίθετα η συσσωρευμένη ακρίβεια έχει κοστίσει τουλάχιστον 3 μισθούς ετησίως στα λαϊκά νοικοκυριά…

 

Σχετικές αναρτήσεις

Λευκός Πύργος: Ο πιο διάσημος πύργος της Ελλάδας (βίντεο)

admin2020

Μητροπολίτης Μεσσηνίας για ομόφυλα ζευγάρια: «Η εκκλησία δεν πρόκειται ποτέ να το αποδεχθεί»

admin2020

Καταρρέουν οι μύθοι για τις ΑΠΕ. Χτύπησε κόκκινο η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies