ΔιεθνήΕιδησούλες

Συνεχίζονται οι μάχες και το δράμα των αμάχων στην Μαριούπολη

Χωρίς τέλος είναι το δράμα εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Μαριούπολης, που παραμένουν εγκλωβισμένοι, χωρίς τροφή, νερό, φάρμακα και ρεύμα. Τα ρωσικά πλήγματα μετατρέπουν την πολιορκημένη Μαριούπολη σε «καμένη γη», τόνισε χθες Τρίτη η δημοτική αρχή. Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης Σεργκέι Ορλόφ δήλωσε στο CNN ότι η πόλη τελεί υπό πλήρη αποκλεισμό και δεν έχει φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια. «Η πόλη δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς. 50-100 βόμβες πέφτουν από ρωσικά αεροσκάφη καθημερινά… Τόσοι θάνατοι, τόσα δάκρυα, τόσα φρικτά εγκλήματα πολέμου», είπε ο Ορλόφ.

Οι οδομαχίες και οι βομβαρδισμοί μαίνονται στη Μαριούπολη, σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους, μία ημέρα αφότου απέρριψε το τελεσίγραφο της Ρωσίας να παραδοθεί. Οδομαχίες σημειώνονται στην πόλη, ενώ άμαχοι και Ουκρανοί στρατιώτες δέχονται καταιγισμό ρωσικών πυρών, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο.

Οι δυνάμεις του Ντονέτσκ «έχουν απελευθερώσει τουλάχιστον το 50% του εδάφους της Μαριούπολης», ανακοίνωσε χτες στέλεχος των φιλορώσων αυτονομιστών, προσθέτοντας πως η επιχείρηση προχωρά δύσκολα αλλά «από τους περίπου 14.000 εθνικιστές έχουν απομείνει οι μισοί».

Η ανάληψη του ελέγχου της Μαριούπολης δεν είναι ζήτημα δύο ή τριών ημερών ή ακόμα και μιας βδομάδας, δήλωσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν. Πρόσθεσε ότι αρκετές χιλιάδες εκπρόσωποι των ουκρανικών εθνικών ταγμάτων παραμένουν οχυρωμένοι κυρίως στο εργοστάσιο Αζοφστάλ, που εκτείνεται σε 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε κτίρια, χωρίς τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση.

Το Κίεβο ζήτησε χτες εκ νέου από τη Ρωσία να επιτρέψει να μεταφερθούν ανθρωπιστικές προμήθειες στη Μαριούπολη και να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη – λιμάνι στη νότια Ουκρανία, ενώ συνεχίζονται οι καταγγελίες και αναφορές στα ΜΜΕ για θηριωδίες από το Τάγμα Αζόφ και άλλες νεοναζιστικές ένοπλες ομάδες.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι οι προσπάθειές της για απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις στη χώρα επικεντρώνονται στη Μαριούπολη. Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι 7.226 κάτοικοι έφυγαν σήμερα απο την πόλη, λέγοντας ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί και αύριο

Στη Χερσώνα – που έχει περάσει σε ρωσικό έλεγχο – οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων για περίπου 300.000 ανθρώπους εξαντλούνται, ανέφερε χτες το ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμποδίζει τους αμάχους να φύγουν προς τις περιοχές που ελέγχει η Ουκρανία. Βίντεο που μεταδόθηκαν από ουκρανικά ΜΜΕ δείχνουν διαδήλωση πολιτών της Χερσώνας να κινούνται προς το κέντρο της πόλης και τις ρωσικές δυνάμεις να πυροβολούν στον αέρα για να διαλύσουν τη διαδήλωση.

Δορυφορική φωτογραφία που αποτυπώνεται η ουρά αυτοκινήτων που φεύγουν απο την Μαριούπολη

Παράλληλα, σε αντίθεση με τις ρωσικές ανακοινώσεις για «απελευθέρωση» εδαφών και προώθηση δυνάμεων, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός εξαπολύει αντεπιθέσεις για την ανάκτηση εδαφών, ειδικά τις τελευταίες μέρες στο Μικολάιφ.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, ανακοινώθηκε ότι ο Σεργκέι Κιρίτσκο, δήμαρχος της πόλης Οχτίρκα απελευθερώθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις που τον είχαν συλλάβει, μόλις η πόλη πέρασε υπό ρωσικό έλεγχο.

(Με πληροφορίες από: TASS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

Σχετικές αναρτήσεις

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies