ΔιεθνήΕιδησούλες

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥΤΙΝ – ΕΡΝΤΟΓΑΝ Στο επίκεντρο ο «διμερής συντονισμός» για το Αφγανιστάν

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα Σάββατο οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με τις δύο χώρες να αναπτύσσουν η κάθε μια από την πλευρά της έντονη κινητικότητα, προκειμένου να ενισχύσουν τις θέσεις τους στο φόντο του κλίματος αστάθειας που διαμορφώνει στην Κεντρική Ασία η αναδιάταξη δυνάμεων των ΗΠΑ, μετά τη συνομιλία των δύο ηγετών ανακοινώθηκε ότι συμφωνήθηκε η ενίσχυση του συντονισμού Μόσχας και Άγκυρας σχετικά με το Αφγανιστάν.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, «οι δύο πλευρές συζήτησαν λεπτομερώς την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Εδωσαν έμφαση στη σημασία του να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ειρήνη στη χώρα, η αυστηρή τήρηση της τάξης και του κράτους δικαίου. Υπογράμμισαν επίσης ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών. Οι πρόεδροι συμφώνησαν να ενισχύσουν το διμερή συντονισμό σχετικά με αφγανικά θέματα».

Η ρωσική ανακοίνωση προσθέτει ότι οι δύο πρόεδροι μίλησαν επιπλέον για το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία, πρωτίστως στον ενεργειακό τομέα.

Από την πλευρά του, ο Ρ. Τ. Ερντογάν, σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν εξέφρασε την ελπίδα για μια ομαλή μετάβαση και είπε ότι είναι σημαντικό οι Ταλιμπάν «να μην επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος», αλλά να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους με μια προσέγγιση που θα περιλαμβάνει όλες τις εθνότητες της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στο Αφγανιστάν πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική για την ποικιλομορφία του αφγανικού λαού».

Ο ίδιος επανέλαβε τη βούληση της Άγκυρας να αναλάβει το επόμενο διάστημα την ευθύνη για την ασφάλεια και τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ. αναφέροντας ότι αυτό θα μπρούσε να γίνει «όταν διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες», ενώ μια τέτοια εξέλιξη «θα παρέχει λύσεις για όλες τις πλευρές, πρώτα και κύρια για τη διεθνή κοινότητα και τον αφγανικό λαό».

Σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασία Ρωσίας – Τουρκίας, ο Ρ. Τ. Ερντογάν τη χαρακτήρισε «κρίσιμη», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «περιμένει μια αυξημένη ροή φυσικού αερίου μέσω του TurkStream».

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του για τη σημαντική συμβολή των Ρώσων πιλότων που στάλθηκαν για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών στην Τουρκία, ενώ οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν ο ένας στον άλλο τα συλλυπητήριά τους για τα θύματα των δύο χωρών από τη συντριβή του ρωσικού πυροσβεστικού αεροσκάφους Be-200ChS που επιχειρούσε στη Νοτιοανατολική Τουρκία (κατά τη συντριβή σκοτώθηκαν οι 8 επιβαίνοντες, 5 Ρώσοι και 3 Τούρκοι).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, «Reuters»

Σχετικές αναρτήσεις

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies