Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Το προσχέδιο Συμπερασμάτων για φυσικό αέριο και κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας

Το προσχέδιο των Συμπερασμάτων της Συνόδου, αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη επιβάλλει κυρώσεις που έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε Ρωσία και Λευκορωσία και παραμένει έτοιμο για περισσότερες και συντονισμένες, καλώντας όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με ό, τι έχει αποφασιστεί μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, το “μότο” των Ευρωπαίων είναι ότι οι κυρώσεις πρέπει να πλήττουν περισσότερο τον αντίπαλο από ό,τι εσένα που τις επιβάλλεις και μέχρι τώρα εκτιμάται ότι αυτό συμβαίνει.

Σύμφωνα με το Reuters που είδε έγγραφο του προσχεδίου, οι ηγέτες θα συμφωνήσουν να “συνεργαστούν για την κοινή αγορά φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και υδρογόνου” ενόψει του επόμενου χειμώνα και να συντονίσουν μέτρα για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου – κινήσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός αποθέματος με μη ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για τη συγκέντρωση της ζήτησης και την αναζήτηση φυσικού αερίου, ακολουθώντας ένα παρόμοιο μοντέλο με το πώς αγόρασε η ΕΕ τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Οι “27” θα συζητήσουν αυτό το σχέδιο την Παρασκευή, 25.03.2022, όταν η ΕΕ αναμένεται επίσης να ανακοινώσει συμφωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για επιπλέον προμήθειες LNG από τις ΗΠΑ για τους επόμενους δύο χειμώνες.

Επιπλέον, οι χώρες της ΕΕ είναι πιθανό να συμφωνήσουν στο να δοθεί η δυνατότητα σε εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία να ανταλλάξουν το νόμισμά τους, τη γρίβνα, σε νομίσματα που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ κατά τους επόμενους τρεις μήνες με την ισοτιμία της ουκρανικής κεντρικής τράπεζας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η συμφωνία αποσκοπεί στο να βοηθήσει εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες να συντηρηθούν ανταλλάσσοντας τα χρήματά τους με το νόμισμα της χώρας της ΕΕ στην οποία διέφυγαν.

Εφόσον εγκριθεί το προσχέδιο, το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύει για όλους τους πρόσφυγες που τελούν υπό την προσωρινή προστασία της ΕΕ, η οποία χορηγήθηκε στους Ουκρανούς νωρίτερα τον Μάρτιο.

Η μετατροπή σε νομίσματα της ΕΕ θα πρέπει να γίνεται χωρίς επιβάρυνση και η ισχύουσα συναλλαγματική ισοτιμία θα πρέπει να είναι η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία που δημοσιεύεται από την Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας, αναφέρει το Reuters.

Η συναλλαγματική ισοτιμία της ουκρανικής κεντρικής τράπεζας για τη μετατροπή των γρίβων σε ευρώ διαμορφώθηκε σε 32,138 την Πέμπτη, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε πρόσφυγας θα μπορούσε να πάρει 311 ευρώ για 10.000 γρίβνες.

Σχετικές αναρτήσεις

Την Μεσσήνη θα επισκεφτεί ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, Γραμματέας ΚΠΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

admin2020

ΔΗΛΩΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

admin2020

“Η πρότασή μας για την Οικονομία και την Εργασία”

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies