ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Τέλος (και με νομοθετική ρύθμιση) στις διακρίσεις γυναικών λόγω ύψους για πρόσληψη στα σώματα ασφαλείας

Σε επικύρωση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας προχώρησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή εισάγει πλέον διαφοροποίηση μεταξύ ανδρών και γυναικών υποψηφίων για πρόσληψη στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, ως προς το ελάχιστο απαιτούμενο ανάστημα.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθετική διάταξη, ορίζεται πως για τους άνδρες υποψήφιους το ύψος πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα μέτρο και εβδομήντα εκατοστά (1,70 μ.), ενώ για τις γυναίκες το ένα μέτρο και εξήντα τρία εκατοστά (1,63 μ.). Το θέμα είχε απασχολήσει το Ανώτατο Δικαστήριο, μετά από προσφυγές υποψηφίων γυναικών και στις αποφάσεις του είχε κρίνει πως οι μέχρι πρότινος προβλέψεις σχετικών υπουργικών αποφάσεων συνιστούν διάκριση σε βάρος των γυναικών.

σύμφωνα με το ΣτΕ και βάσει προηγούμενης απόφασής του στηριζόμενη σε γνωμοδότηση του ΔΕΕ οι συγκεκριμένες διατάξεις «αντιτίθενται σε κανονιστική ρύθμιση κράτους μέλους, όπως η επίμαχη … η οποία προβλέπει προϋπόθεση ελάχιστου αναστήματος 1,70 μ., ανεξαρτήτως φύλου, για τη συμμετοχή υποψηφίων στον διαγωνισμό για την κατάταξη σπουδαστών στην αστυνομική σχολή του κράτους μέλους αυτού, εφόσον η ρύθμιση αυτή, αφενός, περιάγει σε μειονεκτική θέση πολύ μεγαλύτερο αριθμό γυναικών σε σύγκριση με τους άνδρες και, αφετέρου, δεν παρίσταται πρόσφορη και αναγκαία για την επίτευξη του θεμιτού σκοπού τον οποίο επιδιώκει». Γυναίκες αστυνομικοί

Δυσανάλογα μεγαλύτερος ο αποκλεισμός γυναικών

Με την απόφαση του περασμένου Ιουνίου χαρακτήριζε δυσανάλογα μεγαλύτερο τον αποκλεισμό γυναικών λόγω αναστήματος. «Στις προκείμενες περιπτώσεις, το Δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τα ενώπιον αυτού τεθέντα εκ μέρους των εφεσιβλήτων, αναγόμενα στο χρονικό διάστημα 2001-2009 επιστημονικά και στατιστικά στοιχεία (όλως αορίστως αμφισβητηθέντα από το Δημόσιο), σύμφωνα με τα οποία (α) ο μέσος όρος ύψους των ανδρών ηλικίας 18-24 ετών ανέρχεται σε 1,77-1,78 μ., ενώ των γυναικών αντίστοιχης ηλικίας σε 1,63 μ., (β) ύψος χαμηλότερο του 1,70 μ. έχει ανεξαρτήτως ηλικίας το 20% των ανδρών, (γ) ύψος 1,70 μ. και μεγαλύτερο διαθέτει το 19% του γυναικείου πληθυσμού, έκρινε ότι το ποσοστό των γυναικών εν δυνάμει υποψηφίων που κατά τον κρίσιμο χρόνο αποκλείονταν, λόγω ύψους χαμηλότερου του ελαχίστου απαιτουμένου κατά την επίδικη διάταξη, της δυνατότητας πρόσβασης στις σχολές Αστυφυλάκων και Αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ., εμφανίζεται δυσανάλογα μεγαλύτερο [τετραπλάσιο] του ποσοστού των ανδρών εν δυνάμει υποψηφίων, που αποκλείονταν για τον ίδιο λόγο της δυνατότητας αυτής» υπογράμμιζε το ΣτΕ.

Σχετικές αναρτήσεις

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δεκτές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ σε νόμο για την Υγεία- Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται

admin2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies